Për shumë vite ajo u besohet se peshqit e lumit detare janë shumë të shëndetshme
- Është shumë më tepër , kalcium fluorit , jod, dhe në veçanti komponimet
omega-3 - acidet yndyrore polyunsaturated , nuk prodhohen nga trupi i njeriut ,
dhe të hyjnë vetëm me ushqim . E gjithë kjo është e vërtetë , por si doli,
peshk deti mund të jetë i rrezikshëm helmim zhiva .

Kjo nuk është ndryshe nga fiziologjinë e detare dhe peshku ujërave të ëmbla, dhe kimike
karakteristikat e ujit të detit. Peshk detare më të ndjeshëm ndaj ndotjes merkur,
se sa ujë të freskët. Dhe edhe pse përqendrimi i merkurit ne peshk lumi është dukshëm më e lartë
se në peshqit e detit, është më e rrezikshme për shëndetin tonë, por deti. I tillë
përfundim paradoksal tërhequr nga hulumtuesit nga University Medical Center
Duke në SHBA (Duke University Medical Center). Ata gjetën se në det
peshk përmban një formë të rrezikshme të zhivës si methylmercury. Nëse lumit
tretshme në ujë merkur metil kombinon me çështje organike dhe më pas
dekompozuar shpejt, deti i kripur, ai bëhet kimikisht aktive.
Methylmercury është një neurotoxin fuqishëm që mund të shkaktojë
çrregullime të veshkave dhe të trurit, dhe madje edhe vdekjen. "Natyra shpesh transformon
methylmercury për të formuar më pak toksike nga rrezet e diellit. Kur methylmercury
të lidhura me ujin e lumit me solutes organike, të tilla si bimë
ose organizmat e gjallë, rrezet e diellit në mënyrë më efektive të shkatërrojë
atë. Por methylmercury në ujin e detit është i lidhur fort me joneve klorur
Detit të Kripur, gjë që e bën këtë material shumë më të qëndrueshme.
Dhe kështu që ajo mbetet një rrezik për shëndetin tonë "- shpjegon
Profesor Heylin Hsu-Kim (Heileen Hsu-Kim), bashkë-autor i studimit. Situatë
me një "shijshme dhe" peshku detare është e përbërë nga fakti se organizmi
Peshku absorbuar kimikatet toksike nga uji, dhe këto janë duke u bërë më të
përqendruar si ata lëvizin deri në zinxhirin ushqimor. I madh
peshk hani peshk të vogël dhe të peshkut të mëdha (si ton dhe salmon)
thithin kimikate nga peshku që ata konsumojnë. Një ton dhe salmon
- Delikatesë Favorite e shumë njerëzve.

Share This Post: