Parlamenti votoi për të hyrë në përgjegjësinë vidstrochennya për shkelje të ligjit "Për mbrojtjen e të dhënave personale. " Në rast se Presidenti nuk ka pidpyshe këtë dokument , të gjitha të kompanisë , byudzhetni organizatat dhe individët pryvatni mund të jetë e rëndë pokarani .

Korrespondenti i "së vërtetës ekonomike" vizituan trajnimit Cituar yustu `i Shërbimit Shtetëror për Mbrojtjen e të Dhënave Personale i me 50-HR-specialist ka konstatuar se nuk ka shkelje të ligjit për mbrojtjen e të dhënave është e pamundur. Tatiana vite Lyutina shumë punojnë sipas sistemit tatimor si një enterpriser thjeshtuar private - një person fizik. Punëtorëve të punësuar e saj atje. Për të kaluar raportet e taksave inspektsiyu, ajo punësuar një nga kompanitë që ofrojnë shërbime të tilla. Pas miratimit të Kodit të taksave dhe normat e vetme tatimore ndryshon, ajo ngriu aktivitetet e saj - ngritur për informacion tatimeve se është regjistruar sipërmarrësit, por veprimtaria e tyre nuk është më çojë. I taksat, respektivisht, nuk paguan. Papritur në fund të 2011 kompani, e cila shërbeu Lyutinu i zdavala raportet e saj të taksave, i dërgoi një letër të mrekullueshme. Është raportuar se nga 1 janar 2012 do të hyjë në fuqi ndryshimet në Kodin e administratyvni veprës penale i kodit. Sipas këtyre ndryshimeve i në bazë të ligjit "Për mbrojtjen e të dhënave personale", e cila hyri në fuqi është 1 janar 2011, për dështim nga regjistrimi i të dhënave personale ajo përballet me një gjobë 5100-8500 USD. Në rast se dikush i bazës së të dhënave Lyutinoyi të paligjshme të fituar qasje, dënimi do të jetë 17 000 USD. Lyutiniy rekomanduar me forcë për të dërguar një email tek Shërbimi Shtetëror për Mbrojtjen e të dhënave personale e të dhënave të tyre. Tatyana kurrë nuk e dinte se një shërbim i tillë ekziston. Ajo nuk e di unë e ligjeve. Nuk është absolutisht rozumila, në të cilat bazën e të dhënave në fjalë. Çfarë, në të vërtetë, ai duhet të dërgojë në Shërbimin? Navischo? Këto çështje nuk kanë ilky në Lyutinoyi, dhe fjalë për fjalë të gjithë - nga sipërmarrësi i vetëm-për kompanitë më të mëdha, nga poliklinik në ministri. Të gjithë ishin ose nevidanni, ose në një gjendje të relaksuar. Por, kështu që ishin ato në ditët e sotme, derisa ata ishin oprylyudneni madhësive dënime. Ndërsa këtu kam nxituan të gjithë të zbatojnë ligjin për mbrojtjen e të dhënave - të cilët si WHO. Një nga Ukraina e madhe avtodyleriv gjatë kamionë mirëmbajtjes ofron klientëve me firmë në letër, e cila është shumë e paqartë shkruar se kliyent bien dakord për përpunimin dhe ruajtjen e të dhënave të tij personale. Shumë klientë të nënshkruajë atë pa delving në hollësi. Së fundi, ajo që për pronarin e tregtari makinë mund të dijë? Nat, adresa, makina derzhnomer, telefon ... Në avtoservisi të gjitha këto të dhëna pa asnjë ligj i nevojshëm, sepse askush nuk ka kërkuar informacion mbi orientimin seksual. Një ofrues të njohur të internetit kabllor i "do të" u kuptua ndryshe nga ligji. Tani kjo kompani në zvoroti kvytantsiy, që ajo dërgon klientëve, informon se paguajnë këtë kvytantsiyu, kliyent automatikisht pajtohet se të dhënat e tij do të përpunohen, zberihatysya i përdorur një herë. Ky tekst është mjaft spirnyy. Së pari, gjërat e mëposhtme të specifikuara në dohovori ndërmjet klientëve i kompanisë, dhe nuk kvytantsiyi. Së dyti, klienti mohuar zgjedhjen e duhur - ai nuk mund të paguajnë faturën i refuzojnë nga përdorimi i të dhënave të tij personale (në këtë rast, nezrozumilo që është). Nga ana tjetër, avokatët e kompanisë ndoshta nuk mund të mendoj për ndonjë gjë më të mirë - të lexuar ligjin për mbrojtjen e të dhënave personale është shumë mashtruese. Ai është shkruar në mënyrë që ajo mund të interpretohet si njeri. Në kompaninë "do të", tha tekst në zvoroti kvytantsiyi legjitime, përpiluar në bazë të legjislacionit aktual dhe ligjit për mbrojtjen e të dhënave personale. "Që nga viti 2011 pëlqimin për përpunimin e të dhënave personale ne kemi marrë nga çdo parapagues i ri Pa identifikimin e abonentëve -. Personave fizikë në përgjithësi nuk japin Identifikimi shërbim të tillë të ndodhin në vendin e parë, sipas të dhënave të tij personale,." - Tha Alina Sihda, kreu i shtypit luzhby të kompanisë. Kseniya Lyapina - një prej deputetëve të Parlamentit, i cili kërkon të ndryshojë ligjin ose, si minimum, të zvogëlojë vidstrochyty i sanksioneve shtrafni, të cilat ironichno quan "modeste dhe të bukur." MP shpjegon pse ky ligj u miratua. Në vitin 2010 Ukraina ratifikuar "Konventën për mbrojtjen e individëve në lidhje me përpunimin automatik të të dhënave personale." Pa këtë transferim dokument tjetër vend vidmovlyalysya në Ukrainë e bazës së të dhënave. Për shembull, nëse një kompani europiane urdhërat një zhvillim të Ukrainës software për përpunimin e informacionit, ajo dëshiron të hundës zhvilluesi përgjegjësinë ligjore, e cila duhet të regjistrohet në zakonodavstvi ukrainas kjo është ajo që ne i nuk ishte. Ukraina ka ratifikuar i Konvetsiyu. Por kjo nuk është e mjaftueshme. Konventa - është oriyentyr për zakonodavtsiv ekzekutiv i, por kjo nuk është dokument që i përgjigjet në pyetjen që i pëlqen të bëni në mënyrë për të mbrojtur njerëzit dhe informacion në lidhje me të. Për këtë qëllim të ligjit. Kam një ligj i tillë - mbrojtjen e të dhënave personale - është miratuar i hyri në fuqi më 1 janar 2011. Por doli se cilësia e këtij dokumenti nuk qëndron Asnjë kritikave, ligji mund të interpretohet ndryshe unë nuk kanë mundësi për të kryer. "I kushtoj vëmendje të emrit të Konventës -". Mbrojtjen e individëve "Një ligj i Ukrainës -". Mbrojtjen e të Dhënave "Ne nuk të mbrojtur të drejtat në lidhje me faktin se të dhënat e saj personale të përpunuara nga automatizuar - thotë Lyapina -. Ne kemi, Si gjithmonë, për të mbrojtur papirets, jo vetëm papirets, dhe mundësisht një shkallë të madhe në mënyrë pidiyty të biznesit:. një regjistër shteti Ideja kryesore të ligjit nuk absolutisht për të mbrojtur të drejtën e njeriut për të pryvatnist, por më tepër për të krijuar një bazë të dhënash publike e të dhënave të cilat kërkojnë të kontrollit për të mbrojtur. " Deputeti tha se në zakoni një gjë e tillë si "database" është shumë e paqartë përshkruar. Në fakt, autorët e dokumentit - dhe se `Cituar Ashtu -" skopipastyv "pjesë të veçanta të Konventës, i cili, siç u përmend tashmë, është vetëm një" plan "për legjislacionin kombëtar. "Autorët e ligjit ukrainas dha përkufizimin e bazës së të dhënave, i quajtur," si unë dua, kështu që unë e kuptoj se si. "Si rezultat ka qenë një diskutim mes. Kjo është që ju në listën e telefonit të miqve tuaj, ka mbiemri, emra dhe numra. Unë e telefonit, sipas Ligjit për Mbrojtjen e drejtat e të dhënave personale - kjo është një bazë të dhënash që kërkon regjistrimin, "- shpjegon Lyapina. SI KJO kuptuar nenit 2 të Ligjit. Përkufizimi i termave Në këtë zakoni janë renditur më poshtë periudhe do të kenë kuptimin e mëposhtëm të: database e të dhënave personale - imenovana urdhëroi tërësinë e të dhënave personale në formë elektronike dhe / ose në formën e indekseve karta të të dhënave personale. Deputeti gjithashtu ilustron funksionimin e agjencive të punësimit. Agjencia e tillë me të vërtetë të krijojë një bazë të dhënash në të cilën të gjithë janë vidomosti për identifikimin e pjesë të njeriut të të dhënave për procesin e kupton qëllimin - për të gjetur punë. Ne mund të themi se, transferimin e të dhënave, personi i jep pëlqimin e tij për përpunimin e të dhënave. Në qoftë se agjencia nuk jep të dhëna të tilla, si ajo e gjen një punë? Navischo ende për të shkruar atë person pajtohet që përfshijnë bazën, por kjo kërkohet me ligj? E njëjta gjë ndodh me hapjen e llogarisë bankare i - në këtë rast dërgon një kliyent e nevojshme për hapjen e një llogari sasinë e të dhënave. Nuk ka të dhëna - nuk ka llogari. "Ky akt i si të bëni - vetëm aktiviteti imitatsiya qëllim të ngjashëm të legjislacionit në Evropë -..? Për të mbrojtur të drejtën time për të pryvatnist pra, që shkel të drejtën për avtoservis pryvatnist në qoftë se ju shkoni udhëtim shërbim Është e marrëdhënieve biznesovi, ju nuk Ata të identyfikatory për t'u dhënë atyre, e cila nuk e konsiderojnë se është e nevojshme, "- thotë Lyapina. Alexander Matviychuk me Qendrën për Liritë Civile shton se ligji nuk përcakton një monitorim të pavarur të grumbullimin, përpunimin dhe përdorimin e të dhënave personale, siç kërkohet nga Këshilli i Evropës. "Shërbimin Civil të Ukrainës për mbrojtjen e të dhënave personale krijuar nga Ministerstvi Drejtësisë të Ukrainës, është e vendosur në sistemin e organeve të pushtetit ekzekutiv në rrethana të tilla ka gjithmonë një rrezik që ligji mund të përdoret me një tjetër qëllim se mbrojtjen e të drejtave të njeriut." - Tha eksperti. Matviychuk thotë se në bazë të standardeve evropiane, të dhënat personale të ndarë në të dhëna të përgjithshme (, mbiemri dhe emri i mesëm imya, data i vendin e lindjes, shtetësinë, vendbanimin) dhe të dhënat personale vrazlyvi (të dhënat për gjendjen shëndetësore, përkatësia etnike, qëndrimi ndaj fesë , kodet identyfikatsiyni ose numrat vidbytky paltsiv, statusin e taksave, të dhëna mbi sudymist etj). "Por ligji ukrainas nuk e bën këtë dallim. Si pasojë, interpretimi i fjalëpërfjalshëm i ligjit edhe mbiemrin e shpërndarjes dhe personi imya mund zdiysnyuvatysya vetëm me pëlqimin me shkrim të një personi. Megjithatë, ligji nuk ofron mundësi për të përhapur DHËNAVE PERSONALE nëse është interesi shoqëror që është i dukshëm kufijtë . liria e fjalës Kjo është në kundërshtim me dispozitat e ligjeve të tjera, të tilla si një ligj "Për qasje në informata publike," - thotë Matviychuk Sipas saj, ligji në mënyrë të konsiderueshme komplikon kontrollin e të dhënave të marrëdhënieve Për shembull, zobovyazuye povidomlyaty dhënat subyekta personale për përfshirjen në regjistrin e saj e të dhënave personale... Në të njëjtën kohë sipas ligjit, çdo përpunimin e të dhënave kështu që i është e mundur pas marrjes së pëlqimit të subyekta të tilla të përpunimit. nezrozumilym mbetet se çfarë mesazhi të tillë përshtatshmërisë dyfishtë që është kryer vetëm në formë të shkruar. "Në përgjithësi, komentet janë pothuajse çdo artikull këtij ligji, "- thotë Matviychuk Ka edhe disa çështje teknike Për shembull, klinikë publike ose private mban historinë e vet të sëmundjes së pacientëve të hospitalizuar Nëse ajo është një bazë të dhënash Ndoshta kështu Por në klinikat publike i poliklinikah këto historinë e shkruar nga duart -...?. tyre jo në formë elektronike. duhet të regjistrohem në Derzhsluzhbi? Ndoshta kështu. Si? Submit gjithë mail këtë? Por historia navischo transferimin e sëmundjes është një autoritet shtetëror, në qoftë se ekziston një Ministri e Shëndetësisë, e cila monitoron institucionet e Qeverisë dhe Meditsinckie litsenzuye pryvatni? I Nëse edhe më keq, atëherë me siguri se është Ministria e Shëndetësisë duhet të dorëzojë edhe bazat e të dhënave Derzhsluzhbi. tehnichne Një çështje tjetër është se Gossluzhba për mbrojtjen e të dhënave personale është themeluar vetëm në verën e vitit të kaluar. Tani shtati këtë shërbim nëse ai viryty këtë faqe ka 12 persona Zëvendës-kryetari i këtij Oleksyuk konfrontimi i lava Lilia thotë se departamentet në korrik të vitit të kaluar ka marrë 18 kërkesa për bazat e të dhënave të regjistrimit në gusht -. 144 në shtator - 248, në tetor - 452, në nëntor - 12.272. i në dhjetor -. më shumë se 400 mijë "Letra, deklarata Mail tani jep mishkamy, i per sot ne ende të marrë këto deklarata, të cilat ishin skladeni në dhjetor", -. thënë Oleksyuk Sipas shërbimit publik, për sot ajo ka marrë dy kërkesa për regjistrimin e miliona bazat. Nëse pjesa më e madhe e tyre u është dërguar me postë, si 12 bizneset mund të procesit atë, nezrozumilo. tepër, këto dy aplikacione duhet të marrin miliona mesazheve (edhe email-i) se bazës së të dhënave të tyre është e regjistruar. 12 yazykiv nuk mund të oblyzaty sa më shumë pullave postare. Megjithatë, një dokument i cili konfirmon se baza e të dhënave është i regjistruar, duhet, përndryshe dënimet nuk mund të shmanget. Përveç kësaj, të dhënat, nadislani mbi paperi, është e nevojshme për dixhital. në një rast tjetër në të cilën bazë të dhënash mund të flasim? Si i ligjit? Duke gjykuar nga derzhzakupivli të dhënave, Gossluzhba është e gatshme për të blerë skanera dhe inshu inxhinieri ata kanë shumë kohë unë kam një Përveç emrin e bazës së të dhënave i qëllimin e krijimit të saj, është e nevojshme për të informuar Derzhsluzhbi ku është -.... pra, në adresën e Lyapina bën një pyetje retorike "Nëse informacioni është në server, dhe flokët simoma server në ofisi tim, çdo gjë është e qartë. Dhe në qoftë se baza e të dhënave në fleshtsi time ose Servisi ruajtjen fotografi re? Cila është pika adresa meje "Skladnoschi me zbatimin e ekspertëve ligji parashikuar në një fazë më të faturës,." - Thotë Matviychuk Sipas saj, një rast unik kur i të drejtave të njeriut të komunitetit -. Pikërisht Helsinska bashkim ukrainas të të drejtave të njeriut, i , biznesi i Shoqatës së Bankave të Ukrainës i bëri thirrje Presidentit të Ukrainës me një kërkesë për të vënë veton këtij projekt-ligj dhe ta dërgojnë atë për rishikim Matviychuk në sytë tanë kanë parë procesin e bazave të të dhënave të regjistrimit. "Me disa vështirësi ne zitknulysya në praktikë. Elokuent ishin klasat e kërkesës për regjistrimin e të dhënave personale në fund të 2011. Ata rreshtuar në rrugë për të hyrë në lokalet ku Gossluzhba për mbrojtjen e të dhënave personale. Kjo kështu ka ndodhur që kam punuar në tiy VETË будiвлi, unë kam qenë ditë kur thjesht nuk mund të merrni në punë. "Eskpert shton se foto e fundit ne shohim kur Gossluzhba do vidpratsovuvaty miratuar planin perevirok tyre. Fakt, të gjitha këto rreshta i miliona letra vyklykani jo vetëm atë ligj, por ai nuk ishte për t'u bërë, dhe se sanksionet për dështimin e tij për të unprecedentedly nuk zhorstki. unë në zakoni thonë se në cilat raste do të paguhet 300 minimumiv jo të tatueshme, në të cilat 700 . Kjo është një fushë e gjerë për korrupsion Matviychuk ofron këtë krahasim:. shkelje të ligjit të punës dhe mbrojtja e punës përfshin një gjobë prej 3-10 pataksuar minimumiv dohodiv qytetarëve, dhe shkelje të legjislacionit në fushën e mbrojtjes së të dhënave personale - 300-4 herë minimumiv . qytetarët dohodiv "Me fjalë të tjera, nëse ju jeni me vonesë nadislaly Derzhsluzhbi për mbrojtjen e të papirets të dhënave personale me informaton, ju paguani një gjobë prej katër herë më të larta se sa për mospagesë të pagës svidomu", - tha eksperti Oleksyuk e Shërbimit Shtetëror thotë se kontrolle do të fillojnë. Asnjë nuk më herët tremujorit të dytë. Por panika nuk recedes. Për të kuptuar se si ligji për mbrojtjen e të dhënave personale të kuptojnë Cituar në `yusti i, Derzhsluzhbi në biznes-spivtovarystvi, korrespondent i" të vërtetën ekonomike "vidpravyvsya për HR-Komiteti takimin e Shoqatës Europiane të Biznesit dhe të njëjtën kohë - Trajnimi trajnimeve të kryera nga zëvendëskryetari i Shërbimit Shtetëror të tjera për Mbrojtjen e të Dhënave Personale -.. Vladimir Kozak, i drejtorit të ndërveprimit me Zerkal cituar autoriteteve yustu Elena Dëgjoni afërmit këtyre njerëzve erdhi për 50 ekspertë, kryesisht kokat e HR-departamentiv kompanitë më të mëdha . dhe avokatët Volodimir Kozak filluan të flasin në lidhje me ligjin, përmendin artikullin e tij, por shumë shpejt 50 profesionistë armiqësore të personelit filluan të bëjnë pyetje të shëndoshë Një nga këto çështje si kjo:. "Unë punoj në kompaninë predstavnytstvi huaj në Ukrainë. Përfaqësimin tonë ishin dërguar në regjistrimin në bazën e të dhënave Shërbimin Shtetëror. A jemi bërë? "U përgjigj Kozak se krijimi është i detyruar të bëjë atë, sepse ajo nuk është person juridik. Njëri që e bëri këtë pyetje ka thënë se zakoni ky asgjë nuk u tha. Çfarë Kozak këshilluar për të përfshirë të menduarit logjik. Dhe në tre minuta shërbim tjetër përfaqësues publik, i quajtur `kam gjetur se cilat dështuan, tha se kompania përfaqësimi HUAJ ende kishte për të regjistruar bazën e tyre. Dhe Zerkal Cituar nga` yustu nastiyno rekomanduar "të punësojë avokat kompetent." Në sallën e shkoi jashtë rehit. Atëherë ra pyetjen "nëse kemi bërë, ju klientët database vidpravyvshy", "tregtar navischo me tregun e regjistruar bazën e saj të cilat i -. libra zapysni" Ai u bë mjaft e qartë se edhe specialistë të nivelit të lartë me të vërtetë nuk mund të kuptojnë se si për ta zbatuar ligjin, sepse ai, sipas mendimit të tyre, shumë para. Ata donin të dëgjojnë interpretimin e ligjit kundër atyre që shkroi atë, i cili ka për qëllim për të monitoruar pajtueshmërinë e saj. Zerkal Por, dëgjimit secili në çështje të ngjashme hapalasya teatrale kokën e tij, sytë e zakochuvala, duke treguar ato prysutnim paaftësisë. Së fundi, ajo ftoi ata që dëshirojnë të vijnë kundër saj Cituar `Vetëm i diskutuar çdo rast veç e veç (që të kontaktoni Zerkal, ju mund të gjeni këtu). Kozak është pyetur, dhe nëse kompania e angazhuar" do të ", shkruar në Cash zvoroti kvytantsiyi se kliyent, paguajnë për të, japin pëlqimin për përpunimin e të dhënave të tij, Zëvendës Shef i Shërbimit të Shtetit, në bazë të ligjit për mbrojtjen e të dhënave personale, u përgjigj kështu: "A e keni lexuar traktatin me" do "- të gjitha të shkruar atje." Si povidomyla "ekonomike. pravdi "Kompania" do të ", ky artikull është përmbajtura në traktatet e nënshkruara në shërbim Klienti pas hyrjes në fuqi të ligjit në Marrëveshjet e vjetër, respektivisht, një pikë ka Ky tekst referuar kvytantsiyah ndjekur për absolutisht të gjithë klientët -.. i ri, i vjetër i cili erdhi në kompani deri në 2011, kështu që duke pëlqimin e tyre për përpunimin e ligjeve të dhënave personale nuk është dhënë. Kozak mohoi gjithashtu se kontrollet e ndërmarrjeve kanë filluar tashmë, edhe pse disa herë në promovi e tij kujton se "në perevirok kurs ishin shpallur klasike gabim ... "Përfaqësuesi i kompanisë rekrutimi Kozak pyetur nëse duhet marrë parasysh një bazë të dhënash të emrave dhe të kontakteve, të mbledhura nga Facebook. zyrtar tha se personalisht ai beson se situata të paligjshëm, kur lidhjen e tij yazuyutsya përmes Facebook, për shembull, për të ofruar punë. Në pyetjen, nëse ai lexoni marrëveshje përdorues me Facebook, Kozak nuk është përgjigjur. Gjatë trajnimit ishte dukshëm që Zerkal dhe Kozak për të shkuar trillime se si për të kryer ligjit në këtë apo mbështetje për një rast të veçantë. Ajo dukej se ata ishin improvizuvaly i nalashtovani tyre . "dishepujt" e tepërt në mënyrë agresive pyetje Vidpovidayuchy, çfarë të bëni nëse një person punë pryyomi refuzon të nënshkruajë dokument në lidhje me e taksave, i depozituar përpunimin e tij e të dhënave personale, pasqyra dha rekomandimet e mëposhtme: ". A nuk e Berit atë për të punuar" Vini re se

Share This Post: