Tatimi mbi dividentet nga depozitat , e cila është propozuar për të futur nga viti i ardhshëm , do të grumbullojë të ardhura 1, 5-2 miliardë USD , ekonomistë vlerësojnë .

Shkalla e propozuar 5% nuk ​​do të çojë në një dalje të depozitave, si një alternativë ndaj depozitave në Ukrainë nuk ka asnjë normë tatimi mbi të ardhurat nga depozitat, e cila është propozuar për të krijuar në Ukrainë në nivelin 5 për qind nuk mund të jetë më pak se norma mesatare e tatimit mbi të ardhurat. Ky mendim u shpreh Economist nderi i Ukrainës, ish Ministri i Ekonomisë Viktor Suslov. "Futja e tatimit mbi të ardhurat nga depozitat, unë e mbështes, por jo në nivelin e 5% dhe 15-17 për qind në nivelin e tatimit mbi të ardhurat", tha ai. Ai theksoi se praktika perëndimore zakonisht është përdorur sistemin progresiv të taksave, i cili merr parasysh të gjitha zërat e të ardhurave dhe të pasurit po paguajnë taksat më të larta. Në Ukrainë, nuk ka asnjë të tillë. Për shembull, norma e taksave nga pronari kryesor të të ardhurave të biznesit është më pak se 15% e tatimit mbi të ardhurat të paguar nga punëtorët më të varfra. Pse janë qytetarët më të pasura të paktën tatohen? "Tha ai. Ai vuri në dukje se Ukraina ka zhvilluar një klasë të madhe rentier të njerëzve që jetojnë në të ardhurat nga depozitat, duke përfshirë në mesin e deputetëve të cilët fuqishëm pengojnë futjen e këtij tatimi dhe për të siguruar një normë të përshtatshme". Në rrethana të tilla, vendosja e një sistemi progresiv do të jetë shumë serioze dhe duhur reforma në Ukrainë, "tha ai. analist vlerësuar financiar, partner menaxhues në Capital Naiman Times Eric, të ardhurat nga tatimi i ri do të shkonte në rreth 1, 5-2000000000 USD në vit (në një normë të 5%, që është inkorporuar në Kodin Tatimore). Ai theksoi se taksave mbi dividentët nga depozitave praktikë normale perëndimore, dhe futjen e saj në Ukrainë e pasojat globale nuk duhet të jetë. "depozitat largim për shkak të paraqitjes së tatimit prej 5 për qind definitivisht nuk do të jetë pasi drejtuar, në thelb, askund. Depozitat mbeten mjet tërheqës dhe konkurues, dhe madje edhe në qoftë se ju tërheqë paratë jashtë vendit, nuk ka norma shumë të ulëta ", thotë ai. Me normën e depozitave mesatare në Ukrainë në nivelin e 16 për qind, ulja me 5% në të ardhurat e taksave të barabartë për të depozitimit deri në 15 për qind, thonë ekspertët . "Ky reduktim nuk do të bëjë një të drejtuar dhe të mbledhë paratë nga banka. Propaganda kundër vendosjes së kësaj takse është asgjë më shumë se rentiers fjalës që janë duke u përpjekur të pengojë taksimin e saj ", tha Viktor Suslov. Ai vuri në dukje se, pavarësisht faktit se segmentet më të pasura të popullsisë kanë një dëshirë për të" forcuar rripat e tyre nuk janë në vetvete, por për të varfërit "Megjithatë gradualisht do të lëvizin barrën e taksave ndaj atyre me të ardhura më të larta. Sipas Gosstata, në vitin 2011, paga nuk është lloji kryesor i ukrainasve të ardhura. mbi të kishte një total prej 41 për qind 7 të ardhurave totale.

Share This Post: