Banka Kombëtare lehtësuar ndalimin e huadhënies bankare, duke lejuar rritjen e
portofole grivnevye bankat me paratë e lirë. monedhë
kreditimit mbetet e mundur që vetëm një numër të vogël të klientëve . Bankers
besojnë se lehtësimin e NBU nuk do të lejojë bankave për të rritur huadhënien
me kryeqytetin e Ukrainës , bankat , ndërsa e huaja kanë një problem konvertimin
monedhë të tërhequr nga institucionet amë .

Në kundërshtim me rekomandimet e Këshillit të Bankës Kombëtare miratoi të mërkurën, bordi i Bankës Kombëtare
vendosur të mos kufizohet në një "sqarim" për Rezolutën № 319, botuar si
dekret të ri № 328, e cila ndryshon rregullat e kredidhënies bankare. Nga
2,1 nënparagrafin Rezoluta № 319, bankat NBU ndaluar një kohë të pacaktuar
nga 13 Tet për rritjen e portofolit të huave. Dekreti № 328 thotë:
"Pika 2.1 si vijon:` Nuk mund të japë kredi
palëve të këmbimit valutor, të cilat nuk kanë të ardhurat valutore, në
brenda vëllimi i borxheve ka qenë vendosur në atë datë. Të gjitha të tjera
bankat mund të japin hua, në përputhje me procedurën e vendosur, me të përshtatshme
burimeve "." Bazuar në Rezolutën # 319, kredia në valutë janë lëshuar
vetëm ata që kanë të ardhurat në valutë të huaj. Dokument të ri Banka Kombëtare hoqi kufizimet e
për të blerë valutë të huaj për pagesa paraprakisht për importet. Përveç kësaj,
bankat janë lejuar bërjen e transfertave të fondeve për marrësit në të njëjtën
degë ose filial në ditën e pranimit të dokumentit të pagesës transfertave
brenda një bankë mund të marrin deri në dy ditëve të punës, dhe vetëm ndër-bankare
transfertat - deri në tri ditë pune. Paketën e dokumenteve të merret si
kolateral për refinancing mbajtësit NBU zgjeruar pjesën e bankave.
Megjithatë, kredia bankare NBU mund të merrni në qoftë kuadër të mandatit të tij
depozitave për pesë ditë është ulur me 2%. Ndryshimet të hyjnë në fuqi më 16 tetor.
Sipas NBU, në shtator, norma mesatare e kredive të hryvnia
ulur nga 17,% 3-16, 8% për valutë të huaj - është rritur 12-12 1%, 7%. Volum
kredisë në UAH - 275 UAH 078000000000 në valutë të huaj - 290 924 000 000 000
UAH. Bankers thonë se nuk e ka realizuar ende kuptimin e vendimit,
dhe prandaj nuk ka bërë ndryshime në procedurat e tyre. "Ne nuk e kuptoni.
Ky vendim bie ndesh me faktin se është marrë të hënën, "- tha
një prej bankierëve. Ekspertët besojnë se edhe pse NBU lejohet të japë të
UAH, disa banka do të përdorim këtë si likuiditetit të sistemit
shumë të ulët. "Numri një problem - kthimin e fondeve të huazuara jashtë vendit,
i cili erdhi pikërisht si hua më tepër se depozitat - tha i pari
zëvendës president i ri i bankës `e Sberbank të Rusisë Vladislav Kravets '.-
Kushtet e sulmuar, por asgjë për t'u kthyer. "Në situatën e keqe u shfaq Bankat
me kryeqytetin e Ukrainës, të cilat janë të kufizuara burimet e brendshme. "Ne kemi
ndryshime nuk kanë ndikuar sepse ne kemi qenë duke punuar në kuadër të rregulloreve të
Banka Kombëtare. Ne kemi krijuar një portofol të kredisë, ne nuk do të rritet dhe të
hua me kujdes, "- tha Kryetari i Bordit Transbank Alexander
Adler. Por bankat me kapital të huaj nuk është në gjendje të rifillojë aktive
kreditimit, si kredi në valutë të huaj mund të nxjerrë vetëm në të hapur
përputhje më parë të kredisë. "Ne kemi një dollar burim, - shpjegon ai
Kravets .- Ne kemi një burim në sasi të tilla për të përmbushur kërkesat e konsumatorëve,
por nuk mund ta bëjë këtë, sepse nuk është një ndalim i lidhur me monedhën
të ardhurave. "Sipas tij, bankat e huaja do të përballet me këtë problem më akut
konvertimin e monedhës së huaj të përfshirë në lokale dhe, kështu, mbrojtëse
rrezikun e monedhës. "Me rregulloren e re është më e lehtë - do të gjejmë mundësi të
për të kreditimit, "- tha bankier.

Share This Post: