Nga 20 bankat më të besueshme në Ukrainë , 16 plotësisht ose pjesërisht në pronësi të
aksionarët e huaj . Dy banka janë në pronësi të Ukrainës
qeverisë. Dhe vetëm dy institucione financiare janë " natyrore" e Ukrainës
bankat private .

Gazeta "Biznesi" me ndihmën e analistëve kryesore financiare të identifikuara njëzet
më të besueshme të bankave ukrainas. Renditjen e besueshmërisë
parasysh një numër të treguesve financiare të bankave, mendime të ekspertëve, si dhe
ratings nga agjencitë ndërkombëtare të rating-dhe nivelin e mbështetjes të mundshme
aksionerëve. Që nga rezultatet përfundimtare të shumë banka janë të njëjta
ose shumë të afërt, ne kemi vendosur të mos e vënë institucionet financiare në rend zbritës
besueshmërinë (1-vend - më e besueshme, 2 - më pak të besueshëm dhe kështu
etj.) Dhe institucionet financiare kanë identifikuar 4 grupe, që përfshinte 20 bankat, i cili mori
rangut më të lartë. Në grupin e parë ishin shtatë banka shënoi
13 ose 14 pikë. Në rastin e dytë - e institucioneve financiare, duke rezultuar në një rezultat 15-16,
në të tretën - 17-18, dhe në të katërt - 19-20 pikë. Vlen të theksohet se dallimi
në vlerësimet për bankat kapur në grupe fqinje, jo më shumë se 1-2 pikë,
Prandaj, ndryshimet në nivelin e besueshmërisë që ata kanë shumë të papriturat. Sipas besueshmërisë
e një institucioni financiar, ne do të thotë mundësinë e bankës drejtuar
angazhimeve. Grupi i parë i bankave të përfshira një herë shtatë institucioneve
tre nga të cilat shteti: dy ukrainase - Oschadbank dhe Ukreximbank
dhe ruse "bankë filial i Bankës së Kursimeve të Rusisë". Fakti që një bankat shtetërore
Vlerësimin më të lartë besueshmëria në vend, krejt natyrshëm - Qëndrueshmëria
këtyre institucioneve financiare, në fakt, të garantuara nga shteti. Megjithatë, të lartë
vendndodhjen e këtyre bankave në renditjen e besueshmërisë jo vetëm për shkak të pranisë së shtetit
midis aksionerëve, por edhe finpokazatelyami të mirë të këtyre institucioneve. Në qoftë se
flasim për bankat e Ukrainës, në fund të vitit 2008, qeveria e kapitalizuar
Oschadbank dhe Ukreksim në 15 miliardë hryvnia, i cili bëri këto institucione financiare
udhëheqësit në tregun ukrainas me kapitalizimin e tregut. Ukrainian bankat shtetërore të
shumë mirë fituar vitin e kaluar - fitimi arriti në 620 Ukreksima
milion, dhe Oschadbank - 300 milion hryvnia. Rol të rëndësishëm në suksesin e
Ukrainian bankat shtetërore luajtur nga fakti se ata ishin në asnjë ngut për të nxjerrë
Popullsia e kredive në valutë, pra, që pritet të paktën përkeqësim të konsiderueshëm
cilësinë e aktiveve të tyre sesa në të gjithë sektorin bankar. Ka, natyrisht,
bankat shtetërore dhe skeletet e tyre në dollap. Për shembull, në fund të fundit
qeveria "kërkoi" për të dhënë Oschadbank "Naftogaz" më shumë se 19 miliardë
hryvnia në formën e kredive. Kjo çoi në faktin se në fillim të vitit 2009, përqindja
kredi për të vetëm "Naftogaz" në portofolit të kredisë u Oschadbanka
53%, e cila tejkalon të gjitha normat e pranueshme të rrezikut të kredisë, fikse
NBU (25 maksimum%). Sa për "bijat" e Ukrainës e Bankës së Kursimeve, atëherë në të njëjtën kohë
dhe pika e dobët dhe të fortë e këtij institucioni financiar është se nëna e tij
Bank - Banka e Kursimeve të Rusisë - mbështetje e konsiderueshme e ruse
qeverisë. Aktivet e Bankës së Kursimeve në 2009 ruse në fillim ishin
160.000.000.000 $, rreth një e treta më shumë se asetet e përgjithshme të të gjitha
Sistemi bankar Ukrainian ($ 120.000.000.000). Me të tillë një "prind"
Ukrainian Banka e Kursimeve nuk është fatkeqësi shumë e tmerrshme në tregjet financiare.
"Nëna," Në mbështetje të bankave shtetërore, më të besueshme ishin ende
Katër institucionet financiare: Raiffeisen Bank Aval, Swedbank, Citibank Ukraina dhe UkrSibbank.
Të gjithë ata kanë të përbashkët është se ato janë më të mëdha ndërkombëtare filiale bankare
grupeve financiare. Dhe kryesisht për shkak të kësaj rrethane, këto
institucionet financiare ishin në krye të besueshmërisë rating. Ekspertët besojnë se
Motherboard që mbështesin strukturat e lejojnë këto banka janë relativisht të lehtë
përballen me sfidat e sjellë nga kriza financiare. Dhe fakti që vështirësitë
këtyre institucioneve financiare në 2009 do të jetë një shumë, nuk e fshehin tashmë, edhe kreu i
këto banka. Për shembull, UkrSibbank është lider tregu në hipotekë Ukrainian
- Ajo përbën më shumë se 18% e të gjitha kredive të lëshuara në shtëpi
Ukraina (sipas UNIA). Kriza financiare dhe zhvlerësimin 65% e hryvnia
në disa muaj e ka peng monedhën një nga pasuritë më të pikëlluar
bankat. Prandaj është e mundshme që cilësia e portofolit të kredive në UkrSib do
përkeqësohen ndjeshëm në vitin e tanishëm. Megjithatë, aksioneri kryesor UkrSibbank
- Më e madhe franceze BNP Paribas grupit bankar (totali i aktiveve
madhe se 2, 5 trilion dollarë) - ka konfirmuar gatishmërinë për të mbështetur
Ukrainian "vajza". UkrSib tashmë ndarë 272.000.000 € për mbulimin e rreziqeve të
vendosi gjithashtu për të rritur kapitalin e bankës në 1, hryvnia 27 miliardë.
Swedbank ka shqetësime të ngjashme - vetëm shkalla është shumë më e vogël. Pika
që banka jonë ka qenë aktivisht të ndërtuar një portofol të kredive hipotekare vetëm
në gjysmën e dytë të vitit 2007 dhe nuk kanë kohë për të zhytem në fillim të krizës së rrezikshme
borxhit. Raiffeisen Bank Aval - asetet dytë më e madhe bankare në Ukrainë.
Analistët thonë se problemi kryesor i këtij institucioni financiar është i rëndësishëm
Shuma e kredive të jashtme, të cilat ai do të paguajë për vitin 2009
(Majtas të paguajnë rreth $ 300 milion). Kjo rrethanë e bën të
vazhdimisht të shikoni për burime shtesë të financimit. Kështu, pavarësisht nga
që në mes të shkurtit, banka ka rritur kapitalin e saj të regjistruar nga 850 milion
hryvnia, ekspertët besojnë se së shpejti RBA do të detyrohen të ri-
rritja e kapitalit. Megjithatë, menaxhimi i bankës është i shpejtë për të njoftuar
se kanë rënë dakord me austriake Raiffeisen Zentralbank Osterreich për të tërhequr
160.000.000 $ në formën e borxhit në vartësi të ndihmuar në zgjidhjen e
Çështja e mjaftueshmërisë së kapitalit. Dele e zezë në sfond të bankave të mësipërme
Citibank është Ukraina. Ky institucion financiar nuk është i angazhuar në pakicë në Ukrainë
biznesit, dhe shërben vetëm për klientët e korporatave. Falë Citibank
të shmangur të tilla "tradicionale" telashe, si rrjedhjes së depozitave dhe të rëndësishëm
rritjen e borxheve të këqija. Prandaj, ndihma nga kompania mëmë që
institucion financiar nuk është e nevojshme. Po, dhe nuk ka gjasa që tani SHBA-Sitigroup
erdhi në dorë për të Ukrainës "vajza". Pas pesëmbëdhjetë viteve të fundit nuk mund të
quhet i suksesshëm për bankën amerikane - humbja e saj për vitin 2008 ishte
27, 7 miliard dhe tregut të kapitalizimit në vitin 2007 u reduktua 44 herë.
Shumë ekspertë ishin të bindur se qytetarët nuk mund të shmangur falimentimin ose të plotë
nacionalizimit (tani Qeveria e SHBA kontrollon rreth 36% të aksioneve në grup).
Natyrisht, në rastin e falimentimit probleme Sitigroup të rrokulliset dhe
të Ukrainës "vajza". Megjithatë, duket se më e keqja e herë për Sitigroup tashmë
prapa - menaxhimin e bankës thotë se unë do të përfundojë me krijimin e qarkut
fitimit (për herë të parë që nga viti 2007). Dhe Fed Kryetari Ben Bernanke, tha se qytetarët
nuk ka nevojë të nacionalizimit. Dominimin e kapitalit të huaj pasuar nga një shtatë
Liderët janë 3 të grupit të dytë të institucioneve financiare. Ajo përfshin vetëm
banka me kapital të huaj: ING Bank Ukraine, Banka Ukrsotsbank dhe "Forum".
Numër të njëjtë të institucioneve financiare ranë në grupin e tretë: Banka VTB, Swedbank Invest
dhe Banka Universal. Grupi i katërt i bankave ka qenë më të shumta,
ajo ishte vetëm shtatë institucione financiare: Dongorbank, Indeksi i-Banka, Banka Calyon
Ukraina, OTP Bank, UniCredit Bank, "Khreschatyk" dhe Erste Bank. Vlen të përmendet
që të dy institucionet financiare nga grupi i katërt - "Khreschatyk" dhe janë Dongorbank
bankat me kapital Ukrainian (të vetmit në renditjen). Me sa duket,
një mjet i mirë për Dongorbank është fakti se ai është
e grupit më të madh të Ukrainës "SCM" (të kontrolluara nga Rinat Akhmetov).
Një bankë "Khreschatik" ka gjasa kishte mbështetjen e pranisë së tij në
Kiev administratës së qytetit të aksionerëve (23, 7% të aksioneve).

Share This Post: