Kohët e fundit , arkeologët vendas bërëzbulim , i cili duket të jetë
dot« i » në çështjen endërtesave të hershme e më të vjetër në Evropë
kisha e krishterë . Në një nga afresket kanë gjetur një mbishkrim , i cili
tregoi se katedralja ishte vënë në 1011 .

Kjo është, dy vjet më vonë, ne do të festuar mileniumin e pas "lindjes" e saj.
Por këtu është pyetja: nuk dështojnë nëse një kompleks arkitektonik i tokës pas
se si të kundërta atë, nëpër rrugë, një tjetër otgrohayut
planifikuar dhjetë VIP-shtëpi njëkatëshe për 200 apartamente. Sipas informatave të
të cilat gjithnjë e më paraqitet në media, kulla e parë mund të rënies nën
e cila tani rrjedh nën tokë është një përrua, liqen ose shishe të tërë.
Të ujit, kjo ishte rezultat i zonave të ndërtimit të pahijshme rreth
ansambël arkitektonik. Ekspertët thonë se gjatë disa fundit
vjet niveli i ujit u ngrit sipas tij gati dy metra. Por nëse ata fillojnë të
dhe një tjetër "tulla" për të ndërtuar në afërsi të rrezikshme për të monumentit, atëherë shanset
mbijetojnë në Hagia Sofia nuk do të bëjë. Sipas hydrogeologist
Victor Neshvayko, kjo nuk do të jetë, nëse arkitektët modern
zhvilluesve dhe dashamirët e historisë dhe patriotët e qytetit. "Të gjitha problemet
me akumulimin e ujit në disa ndërtesa Sofje - as më shumë e as më pak se bruto
miscalculations e atyre që planifikuan ndërtesa moderne rreth katedrales: ata gropë
thellë se ajo duhet të jetë hapur, nuk ka asnjë themel në mënyrë të mos mashtruar, tub
diametër dhe cilësisë së, etj shtruar Si rezultat të vogël
shpellës artificiale, gradualisht mbush me ujë, e cila, nga ana tjetër,
kërkuar për një mënyrë dhe kjo mund të dëmtojë themeli i zile njëjtë, - thotë
gjeolog, duke shtuar se çdo ndërtese të re në afërsi të shenjtë - një kërcënim për ekzistencën e saj
si të tillë. " Shumë mbani mend se çfarë përpjekje iu deshën për të parandaluar publik
ndërtimin e parkimit nëntokësor dhe superbasseyna me një palestër pothuajse
në rezervë. Gjatë kulm të ideologjisë staliniste,
kur shkatërronte kishën, në terma modern, ai ishte në modë, Shën Sofia
mund të kuptuar fatin e katedrales Shën Mikelit, por me sa duket Zoti
për shkak se ata nuk e lejojnë atë. Nuk është një legjendë që tregon
udhëzon, se mbrojtja e katedrales ishte francez, i cili mend se
Vajza Jaroslav së, Anne, pasi rregullat e Francës, dhe rregull shumë e mirë.
Ata janë atje në fjalë, u këshillua, dërgoi një delegacion në vitin 1935
të Stalinit, i cili kryesohej nga Romain Rolland, një qëndrim të mirë për tetor
revolucion. Ai është në biseda private, dhe bindi shefit të refuzojë prishjen e tempullit.
Sot, të gjithë bërtasin me zë të lartë për krizën, por, siç tregon historia,
ata janë krizat, me cikle për t'u patur zili duket si të kalojë. Humbje
për shkak të lakmisë sloppiness dhe Hagia Sophia, ne kemi bërë për humbjen e
nuk mund, e as të jetë në gjendje të shpjegojë për brezat, si ata ishin në gjendje për të parandaluar këtë.
Duke mbijetoi trazirave, Tatar-mongol pushtimit, Uniate, bolshevikët dhe nazistët,
Këshilli nuk mund të lëvizin nga pavarësia e saj aktuale të mrekullon arkitektonike
dhe kështu me qëndrim të shqetësuar për historinë.

Share This Post: