Kemi analizuar ndikimin e mundshëm në ekonominë globale jashtë vendit
e krizës .

Ukraina nuk ka qenë kurrë një gjë në vetvete. BRSS lidhur fort ne më afër
lidhjeve ekonomike me Rusinë dhe republikat e tjera sovjetike, dhe fuqinë
Metallurgists Ukrainës dhe kimistë, na ka bërë një pjesë e enigmës nën emrin
ekonominë globale. Si rezultat i krizës ekonomike të integrimit
arritur shpejt aktivitet të plotë këtu në Ukrainë dhe të pret. Për të kuptuar
sa kohë ne duhet të vuajnë me ju, "Sot" është përpjekur për të analizuar
Situata ekonomike në vendet që kanë një ndikim të rëndësishëm në
Ekonomia Ukrainian (SHBA, Bashkimi Evropian, Rusia dhe Kina) si dhe shkalla e
këtë efekt. Rezulton se amerikanët mund të shohin dritë në fund të tunelit
në fund të vitit 2009, evropianët - në fillim të 2010, dhe ne - rastin më të mirë
në fund të vitit 2010 dhe në fillim të 2011. Megjithatë, ky parashikim do të jetë e ashpër dhe
ndryshojnë në varësi të zhvillimit të ekonomisë botërore dhe ekonomitë e Ukrainës,
si dhe qeveritë e përdorur masat kundër krizës. Kështu
Ne vazhdimisht do të shqyrtojë situatën në Ukrainë dhe në botë të dini
në atë që ne jemi të gjithë të lehta dhe çfarë duhet të presin në të ardhmen e afërt. Ukraina + BE
= Eksportet + Ekologji + bankat e intervistuara "Sot", thonë ekspertët
se situata në ekonominë e BE në tërësi është shumë e ngjashme me atë që ndodh në
Shtetet e Bashkuara, vetëm me disa lag. Arsyeja për vonesë (faktin se Europa
përjeton tani, Shtetet e Bashkuara përjetuar një 2,1 katërta më parë) se kriza ka filluar
Por në Amerikë, dhe Bota e Vjetër, vetëm kap më vonë deri trend
dhe tani, "përsërit gabimet amerikanët." "Përveç kësaj, ekonomia e BE-së ndryshon.
Anëtarësimin e saj tani përfshin vendet e Evropës Qendrore dhe Lindore, të cilat
në kontrast me më të qëndrueshme "e vjetër" shteteve anëtare të BE, të kryer më të rënda
krizës ", - tha Alexander Shkurpat. Sipas parashikimit të përditësuar të FMN-së,
bien në GDP-së së BE-së në 2009 do të jetë 4, 2% (vlerësimet e tjera bien
do të jetë modeste - 3, 7-4, 0%). Pritet që në përgjigje të krizës BE është gjithashtu i dobët
mbështetjen e ekonomisë. Qeveria gjermane, për shembull, është duke planifikuar 480
miliardë euro për të mbështetur sistemin bankar, edhe pse, duket se pranojnë se tyre
vuajnë fatin e njëjtë ndarë më parë 120.000.000.000 €, e cila nuk mund të rivendosur
asnjë bankë të ndërsjellë kredisë ose huadhënien e tyre në ekonominë reale.
I vetmi avantazh i madh i ekonomisë së BE-së në krahasim me Shtetet e Bashkuara
- Evropianët nuk janë aq të thellë sa amerikanët mori në kredi. "Plus Vjetër
Light - më mirë se në SHBA, raporti i të ardhurave deri në nivelin e borxhit të vet
dhe kursime të lartë. Më pak - varësia e lartë e sistemit bankar
BE-së për situatën në Evropën Qendrore dhe Lindore. Kërcënimi i parazgjedhur ose shkarje toke
zhvlerësimet në disa vende të Evropës Lindore mund të shkaktojnë
dëme të mëdha për të dyja individin dhe gjithë sistemin financiar dhe ekonominë e BE ",
- Tha Dmitry Moshkalo. Se vdekja gjermanët ... Sistemi bankar -
të vërtetë një nga dobësitë e Evropës. Bankat evropiane kanë investuar në mënyrë aktive
të holla në vlerë të bankave të SHBA-së dhe agjencive të hipotekave, i cili
parë për të "bien" për shkak të problemeve me kthimin e amerikanëve të zakonshëm
kredi hipotekare. Si rezultat, bankat kanë bërë zonën e euros për të raportuar rreth tyre
probleme në vitin e kaluar. Pastaj, humbjet e tyre arriti në rreth $ 154.000.000.000
Në vitet 2009-2020. humbjet e bankës për asetet e këqija (kreditë dhe investimet në letrat me vlerë
letër) do të jetë rreth $ 750.000.000.000 Figura të tilla të zymtë duket
do të kishte qenë vrarë në sistemin financiar të Ukrainës, për shkak se, sipas ekspertëve,
rreth 40-45% e sistemit tonë bankar i takon brigjet e BE-së dhe Rusisë.
Por vetëm që kursen bankat tona ... mungesën e tyre të zhvillimit. Për shkak të faktit se ukrainasit
ende mbajnë shumicën e kursimeve në dyshek, bankat tona nuk
në gjendje për të zhvilluar institucione të forta financiare për të njëjtin nivel ruse
dhe institucionet financiare të Evropës Lindore. Rimëkëmbjes ekonomike të BE-
i cili pritet në fillim të vitit 2010, do të ndikojë Ukraina është shumë më e
se lajmet pozitive nga SHBA. Fakti që tregtinë ndërmjet Ukrainës dhe BE-së
shumë më tepër se me Shtetet e Bashkuara: Në janar dhe shkurt, Komisioni Evropian
vende përbënin 28% të eksporteve të Ukrainës (kujtojmë që në SHBA - vetëm
0, 5%). Vërtetë, ndikimi pozitiv Evropian ndjejmë vonesë.
"Përtëritja e BE-së dhe ekonomitë e Rusisë, të cilat janë ndër më të mëdha tregtare
partnerët e Ukrainës, do të shërohen të 2011 eksportet e mallrave
të vendit tonë deri në $ 7-8000000000 / muaj. Sepse, krahasim gjashtë muaj nga gusht 2008
deri në shkurt 2009 kjo shifër kishte rënë në rreth $ 10 miliard $ 3000000000 "
- Thotë Nikolaj Ivchenko. Komplikoj ky proces mund të marrë shumë
Vendeve evropiane për të përmirësuar më tej normën e prodhimit miqësore me mjedisin
dhe futjen e teknologjive të mëtejshëm efikas të energjisë. "Në Gjermani ka tatimore
stimuj për makina të reja me motorë miqësore me mjedisin. Në Suedi, programi u zgjerua
në lidhje me burimet e ripërtëritshme të energjisë. Ne fuqimisht në këtë çështje
prapa, kështu që prodhimet tona mund të jenë më të zhvendosur nga Evropa "- paralajmëron
Basil Yurchishin. Një dorë për të na përveç se financuesve Evropian: ndërsa bankat
me kapital të Ukrainës do të kërkojë mbështetje nga shteti nënës
institucionet financiare do të mbështesë Ukrainian e tij "bija". UKRAINE Rusia +
= Barrë të gjatë Rusia edhe në kohë krize arrin të tregojë
tepërt e eksporteve ndaj importeve, ndonëse me një tendencë për të ulur
këtë ndryshim: $ 18-19000000000 maj dhe gusht 2008, dhe $ 5-6000000000 në janar-shkurt
2009. Sigurisht, është e naftës dhe gazit, e cila është e pasur me fqinjin tonë.
Megjithatë, ekspertët thonë se kanë pak kohë për të mbajtur fqinjit. "GDP i Rusisë
në tremujorin e 1 të vitit 2009 ra me 9, 5% dhe mund të fillojë të bjerë më në fund
vit. Fakti se në janar-mars, kompanitë ruse të energjisë
shesë energji në çmime më të vjetër të lartë. Kjo është një rënie prej 9, 5%
pasqyron vetëm një reduktim në eksportet e energjisë, dhe në fund të vitit rënie
do të rritet më shumë dhe duke ulur çmimet e tyre ", - tha Alexander Shkurpat.
Kjo mund të përkeqësojnë situatën: në mënyrë që të ruhet këmbimit rubla Banka Qendrore e Rusisë kursit
shpenzuar 36% e rezervave valutore, disa muaj, papunësia u rrit
6-8, 5%, dhe të prodhimit industrial, sipas ekspertëve,
me vjeshtën e vitit 2008, deri në nivelin e krizës të vitit 1998. Interesante,
që Rusia ka miratuar një program anti-krizës - sipas planit Obama të jetë në Shtetet e Bashkuara.
"Thelbi i 55 artikujve është e kufizuar për të siguruar mbështetjen e shtetit për sektorët prioritarë
ekonomisë, përfshirë bankare, bujqësisë, strehimit
ndërtimit, të mbrojtjes, të burimeve natyrore dhe sistemet e transportit, si dhe të vogla
biznesit ", - tha Nikolaj Ivchenko. Megjithatë, ekonomistët besojnë që ky program
shkurtër dhe nuk çon në reforma serioze ekonomike.
Përveç kësaj, zbatimi i saj kërkon një numër të madh të ligjeve
se në burokracia ruse është shumë e vështirë. Gjithashtu, ekspertët skeptik
kanë të bëjnë me idenë e përdorimit të rezervave shtetërore për nevojat e konsumatorit dhe mbështetje
rubla, e cila ka kaluar tashmë më shumë se $ 200.000.000.000 në mënyrë që ndikimi i
Russian anti-krizë program nën një pyetje e madhe. "Ekonomia ruse është shumë e
varet nga çmimi i naftës dhe gazit, është jo-konkuruese. Por ashpër vertikale
Qeveria nuk i jep të ekonomisë të bjerë shumë shpejt ", - tha Vitaly Shapran.
"Nëse Shtetet e Bashkuara dhe në Evropën Perëndimore kanë arritur tashmë" nga poshtë ", ekonomia ruse
vijnë në këtë vetëm në fillim të vitit 2010. Dhe kjo do të jetë e dhimbshme dhe të mbushura
me humbje të mëdha, si të ekonomisë dhe popullatës ", - shtoi
Alex Vegera. Për shembull, FMN pret papunësisë në Rusi deri në fund
2009 do të arrijë 8, dhe 9%, dhe në vitin 2010 do të rritet në 10,% 1. Megjithatë, sipas parashikimeve
FMN-ja, në vitin 2010 ekonomia ruse mund të fillojnë të shërohen dhe të tregojnë
0, 5% të rritjes vjetore të PBB-së. Rusia më shumë se vendet e tjera, ndikon
në Ukrainë. Para së gjithash, sepse fqinji ynë verior, është më e madhe jonë
partner tregtar - në një llogari të vetme për 19% të eksporteve të Ukrainës
(Të dhënat për periudhën janar-shkurt 2009). Kjo është për shkak të reduktimeve në konsumin
Mallrave të Ukrainës në Rusi dhe eksportet e BE-së Ukrainës ra seriozisht - me
rreth 10000000000 $ në muaj verën e kaluar për të 3000000000 $ - në shkurt 2009
Shpëtimi për Ukrainën do të jetë rivendosja e ekonomisë ruse në 2010-2011
vjet. gjatë së cilës kërkesa për mallrat e Ukrainës gradualisht do të kthehet në
nivelin e mëparshëm. "Tregti me Rusinë, megjithë kundërshtimin e periodike
dhe luftërat e tregtisë do të vazhdojë. Ukraina këtë intimitet do të ndihmojë
produktet tona për konsumatorin rus, i cili është i gatshëm të marrë në të ardhmen
mallrave inferiore, por më të lirë ukrainas ", - tha Vasily
Yurchishin. Ukraina + USA = norma dhe atdheun EKSPORT e botës ekonomike
kriza (dmth Shtetet e Bashkuara në vitin 2007 filloi manifestimi i parë i krizës) sot
Ju mund të thoni në rritje. Në veçanti, pritet që për herë të parë që nga fundi i vitit 2007
, Një nga treguesit kryesore ekonomike - Prodhimi i brendshëm bruto
(GDP) - do të ngadalësojë ritmin e rënies. "Rënia maksimale në GDP-së në SHBA ishte
në tremujorin e 4 të vitit 2008 - 3% -6. Në tremujorin e 1 të këtij viti, sipas
ekspertëve, rënia e PBB-amerikane është 5, 8% ", - tha Mykola
Ivchenko. Sipas ekspertëve, pritet që deri në fund të këtij viti, U. S. GDP
tregojnë një trend pozitiv. Për më tepër, papritur tregoi fitimi
për bankat me probleme tremujorin: Bank of America, Goldman Sachs dhe JPMorgan
Chase \u0026 Co Kjo është një lajm i tillë pozitiv dhe aksioneve filloi të rritet
Tregun e SHBA - në indeksin e aksioneve mars përsëri filloi të tregojë rritjen. Vërtetë,
ne anketuar ekspertët nuk e rekomandojmë ri-vlerësuar situatën. "Economics
SHBA tregoi sinjale të përziera: në rritjen e shitjeve të shtëpive dhe në të njëjtën kohë rritjen e
papunësisë dhe të prodhimit industrial në rënie, të ardhurat ose numrin e problemit
bankave mes të ndarë në rritje të kredive me probleme. E gjithë kjo sugjeron
përfundimit të recesionit në SHBA ", - tha Alexander Shkurpat. Kotë,
Por performanca. Një tjetër argument në favor të përkeqësimit të situatës në SHBA -
efikasitetin e ulët e masave kundër krizës të qeverisë së SHBA. Plani i Barak Obamës
parashikon ndarjen nga buxheti prej rreth $ 900.000.000.000 për të luftuar masive
pushime nga puna dhe falimentime, krijimin e 2 vjet dhe 4 milionë vende të reja pune,
një seri të prishet taksave dhe subvencioneve. "Por investuar në projekte sociale,
që stimulojnë kërkesën e konsumatorit, është ende duke u përpjekur për të mbushur
gropë pa fund ", - thotë Nikolaj Ivchenko. Sipas ekspertëve, nuk solli
efektin e dëshiruar, dhe të zbatuar masat kundër krizës - të zgjedhura
do të thotë në shumicën e rasteve, ata kanë marrë dhe vetëm për ndonjë promovim
prodhimit nuk janë diskutuar. Por, pavarësisht nga dështimi i shumë të menaxhimit të krizave
aktivitetet, ekspertët besojnë se Amerika do të vijë më parë nga kriza. Arsyeja
për këtë mendim është dominimi ekonomik e statusit të dollarit amerikan dhe
si valutë kryesore në botë rezervë, e cila do të gjatë të vazhdojë të mbajë
normën e këmbimit të valutave kryesore në një nivel të mirë. Prandaj, analistët ndërkombëtarë
argumentojnë se rritja e papunësisë ka ngadalësuar deri në tremujorin e 2
Këtë vit, të tregut të strehimit do të ringjallë në gjysmën e 2, dhe nga
fund të vitit 2009 në Shtetet e Bashkuara mund të fillojë edhe minimale, por ekonomike
rritjes. Presin që flakët e rritjes ekonomike, pas SHBA-ve do të përhapet
në Ukrainë, nuk është e nevojshme. Ndikimi i drejtpërdrejtë i gjendjes aktuale të ekonomisë amerikane në
Ne kufizuar. Fakti se vëllimi i tregtisë midis vendeve është shumë modeste
- Në janar-shkurt 2009 SHBA zënë vetëm 0, 5% e totalit
Eksportet Ukrainian (në vitin 2008 - 2, 9%). "Ndikimit amerikan në ekonominë
Ukraine distanca, përmes kërkesës për metalike ", - thotë Vitali Shapran. Se
Ukraina do të ketë një stabilizim pozitive të ekonomisë amerikane, por ka
urdhërat për produktet e çelikut nga vendet e tjera, të cilat kanë tendencë për të kapur
rritjen ekonomike. "Restaurimi i tregtisë globale varet në radhë të parë
pjesë e rimëkëmbjes ekonomike të SHBA, një udhëheqës në kërkesën globale ", -
konfirmuar Nikolai Ivchenko. Ndikim të caktuar në Ukrainë dhe do të stabilizohet
finsektora SHBA do të çojë në shfaqjen e besimit në mesin e pjesëmarrësve në botë
tregjet financiare dhe bankat tona përsëri do të hapë mundësi për të tërhequr
paratë jashtë vendit. Është gjithashtu e rëndësishme për Ukrainën dhe ndikimin e SHBA-ve si një vend
monedhës së cilës ka statusin e mjeteve ndërkombëtare të pagesës. Të gjitha zhvillimet në ekonomi
dhe politikat e SHBA të ndikojë në nivelin e dollarit ndaj monedhave të tjera, të cilat menjëherë bëhet
shumë për ne. Megjithatë, në vitet e fundit të Bankës sonë Kombëtare fikse dollar për
në 8, 0-8, 2 grn. / $, dhe ka për qëllim për ta mbajtur atë në një kuadër të tillë të mëtejshme. Kështu
luhatjet e monedhës globale janë regjistruar vetëm në euro: pozitive
lajme nga SHBA dhe negative të BE-së menjëherë uli normën hryvnia / EUR, dhe
Në anën tjetër, një lajm i keq nga Botën e Re nga Euro të vjetër dhe të mirë
hryvnia më shumë. UKRAINE: dritë në fund të tunelit Fakti që sot
po ndodh në Ukrainë, - qetë para stuhisë, serisë së dytë. Duke i mbijetoi e parë
raundin e krizës, Ukraina është përballur me një rënie të mprehtë të prodhimit,
rrjedhjen e kapitalit (dhjetor-shkurt ajo arriti në rreth $ 2000000000) dhe rënie
Bilanci i Pagesave (bilanc negativ arriti në mbi $ 4000000000). Por
mars dhe prill ka pasur një vë në gjumë. Popullsia nuk është më blerja e monedhës u
më pak për të bërë paratë e tyre nga bankat (rrjedhje e depozitave të personave fizikë Mars
arriti në vetëm 2 deri në 5%, 1% - në shkurt), dhe filloi edhe për të blerë shtëpi
(Kërkesa e rritur për apartament të lira 1-2-dhoma gjumi). Megjithatë, për të shijuar e hershme.
"Në tremujorin e 3-të pritet rënie sezonale në aktivitetin e biznesit" - paralajmëron
Alexander Shkurpat. Sipas ekspertëve, kjo rënie Ukrainian kompanive
kryejë fazën tjetër të optimizimin e kostos, duke shkaktuar rritjen e papunësisë
dhe të ardhurat reale. Pavarësisht nga parashikimi mjerë, ekspertët
presin që deri në fund të vitit të ekonomisë ukrainas është edhe një herë tregojë pozitiv
trendet. Kjo do të bëhet kundër sfondit të pozitive ndërkombëtare. "Sequence
të dalë nga kriza do të jetë si kjo. Së pari, SHBA - ata janë të hyrë të parë
krizës dhe të parë të tij do të vijë. Pastaj - Evropë. SHBA dhe BE të gjenerojë kërkesën
të cilët fillojnë të punojnë në ekonomitë në zhvillim - Kinë në fillim, por
pastaj vendet e tjera në Azi dhe në Amerikën Latine. Vetëm pas kësaj Ukrainian
mallrat do të fitojë një vend ", - tha Vasily Yurchishin. Një më të sakta
Kronologjia siç sugjerohet nga ekspertët: ekonomia dhe sektorin financiar në SHBA
stabilizuar deri në fund të vitit 2009, Evropa - në gjysmën e 1 2010,
dhe Ukraina në fund të vitit 2010-2011. Ekspertët tanë: Alex Weger,
drejtor i grupit financiar "Consulting dhe investimet," Alexander Shkurpat,
analist financiar i kompanisë për investime të Investimeve Dmitry Menaxhimi Astrum
Moshkalo, Vice President, Foyil Asset Management Ukraine Vasyl Yurchishin,
drejtor i programeve ekonomike Razumkov qendër Vitali Shapran, Zëvendës Drejtor
Agjensia e normimit "Ekspert Rating", një anëtar i Shoqërisë ukrainas të Financiare
Analistët Nikolai Ivchenko, kreu i qendrës së informacionit-analitike
"Club Forex"

Share This Post: