Kemi analizuar ndikimin e mundshëm në ekonominë globale jashtë vendit
e krizës

Ukraina nuk ka qenë kurrë një gjë në vetvete. BRSS lidhur fort ne më afër
lidhjeve ekonomike me Rusinë dhe republikat e tjera sovjetike, dhe fuqinë
Metallurgists Ukrainës dhe kimistë, na ka bërë një pjesë e enigmës nën emrin
ekonominë globale. Si rezultat i krizës ekonomike të integrimit
arritur shpejt aktivitet të plotë këtu në Ukrainë dhe të pret. Për të kuptuar
sa kohë ne duhet të vuajnë me ju, "Sot" është përpjekur për të analizuar
Situata ekonomike në vendet që kanë një ndikim të rëndësishëm në
Ekonomia Ukrainian (SHBA, Bashkimi Evropian, Rusia dhe Kina) si dhe shkalla e
këtë efekt. Rezulton se amerikanët mund të shohin dritë në fund të tunelit
në fund të vitit 2009, evropianët - në fillim të 2010, dhe ne - rastin më të mirë
në fund të vitit 2010 dhe në fillim të 2011. Megjithatë, ky parashikim do të jetë e ashpër dhe
ndryshojnë në varësi të zhvillimit të ekonomisë botërore dhe ekonomitë e Ukrainës,
si dhe qeveritë e përdorur masat kundër krizës. Kështu
Ne vazhdimisht do të shqyrtojë situatën në Ukrainë dhe në botë të dini
në atë që ne jemi të gjithë të lehta dhe çfarë duhet të presin në të ardhmen e afërt. Ukraina + BE + = EKSPORT
+ BANKAT MJEDISI Intervistuar "Sot", ekspertët thonë se gjendja në
BE-së ekonomisë në tërësi është shumë e ngjashme me atë që ndodh në SHBA, me vetëm
disa lag. Arsyeja për vonesë (fakti se Evropa po përjeton
Tani, Shtetet e Bashkuara përjetuar një 1,2 katërta më parë) se kriza ka filluar ende
në Amerikë, dhe Bota e Vjetër, vetëm kap më vonë deri prirje dhe tani
"Përsërit gabimet e amerikanëve." "Përveç kësaj, ekonomia e BE-së ndryshon. Në
anëtarësimin e saj tani përfshin vendet e Evropës Qendrore dhe Lindore, të cilat
në kontrast me më të qëndrueshme "e vjetër" shteteve anëtare të BE, të kryer më të rënda
krizës ", - tha Alexander Shkurpat. Sipas parashikimit të përditësuar të FMN-së,
bien në GDP-së së BE-së në 2009 do të jetë 4, 2% (vlerësimet e tjera bien
do të jetë modeste - 3, 7-4, 0%). Pritet që në përgjigje të krizës BE është gjithashtu i dobët
mbështetjen e ekonomisë. Qeveria gjermane, për shembull, është duke planifikuar 480
miliardë euro për të mbështetur sistemin bankar, edhe pse, duket se pranojnë se tyre
vuajnë fatin e njëjtë ndarë më parë 120.000.000.000 €, e cila nuk mund të rivendosur
asnjë bankë të ndërsjellë kredisë ose huadhënien e tyre në ekonominë reale.
I vetmi avantazh i madh i ekonomisë së BE-së në krahasim me Shtetet e Bashkuara
- Evropianët nuk janë aq të thellë sa amerikanët mori në kredi. "Plus Vjetër
Light - më mirë se në SHBA, raporti i të ardhurave deri në nivelin e borxhit të vet
dhe kursime të lartë. Më pak - varësia e lartë e sistemit bankar
BE-së për situatën në Evropën Qendrore dhe Lindore. Kërcënimi i parazgjedhur ose shkarje toke
zhvlerësimet në disa vende të Evropës Lindore mund të shkaktojnë
dëme të mëdha për të dyja individin dhe gjithë sistemin financiar dhe ekonominë e BE ",
- Tha Dmitry Moshkalo. Se vdekja gjermanët ... Sistemi bankar - me të vërtetë
Një nga dobësitë të Evropës. Bankat evropiane kanë investuar në mënyrë aktive
në letra me vlerë të bankave amerikane dhe agjenci të hipotekës, të cilat janë parë
filloi të "bien" për shkak të problemeve me amerikanët peng shlyerjes të zakonshëm
kredive. Si rezultat, bankat kanë bërë zonën e euros për të raportuar lidhur me problemet e tyre
vitin e kaluar. Pastaj, humbjet e tyre arriti në rreth $ 154.000.000.000 në 2009-2020
gg. humbjet e bankës për asetet e këqija (kreditë dhe investimet në letra me vlerë)
shumën rreth $ 750 miliard dollarë në shifra të tilla të pikëlluar, kjo do të duket, duhet të ketë qenë
për të vrarë e sistemit financiar të Ukrainës, në fakt, ekspertët vlerësojnë se rreth 40-45%
sistemin tonë bankar i takon brigjet e BE-së dhe Rusisë. Por kursen
bankat tona janë vetëm ... mungesa e tyre të zhvillimit. Për shkak të faktit se ukrainasit janë ende të
kanë ruajtur shumë e kursimeve në dyshek, bankat tona nuk mund të
zhvilluar në struktura të forta financiare të njëjtin nivel të Rusisë dhe të Evropës Lindore
institucionet financiare. Restaurimi i ekonomisë BE-së, i cili pritet në fillim të vitit 2010
vit, ndikojnë Ukraina është shumë më tepër se lajme pozitive nga SHBA.
Fakti që tregtinë e Ukrainës me BE-në shumë më tepër se me Shtetet e Bashkuara:
Në janar-shkurt, vendet evropiane llogariten për 28% të Ukrainës
eksporteve (kujtojmë që në SHBA - me 0,% 5). Është e vërtetë se një Evropian pozitiv
ndjejmë efektin e vonesës. "Përtëritja e BE-së dhe ekonomitë e Rusisë, e cila
janë ndër partnerët kryesor tregtar të Ukrainës, do nga 2011
vitit për të rivendosur eksportin e mallrave nga vendi ynë deri në $ 7-8000000000 / muaj.
Për krahasim, gjashtë muaj prej gushtit 2008 deri shkurt 2009 kjo shifër
rënë nga rreth 10 $ miliardë $ 3000000000 ", - thotë Nikolaj Ivchenko. I vështirë
Ky proces mund të marrë një shumë vende evropiane për normën më tej
rritjen e prodhimit miqësore me mjedisin dhe futja e mëtejshëm të kursimit të energjisë
teknologji. "Në Gjermani ka stimujt e taksave për makinat e reja me eko-miqësore
motorët. Në Suedi, programet e zgjeruar në lidhje me të ripërtëritshme të
burimeve të energjisë. Ne jemi shumë prapa në këtë çështje, kështu që produktet tona
mund të jetë më e zhvendosur nga Evropa "- paralajmëron Basil Yurchishin.
Një dorë për të na përveç se financuesve Evropian: ndërkohë që bankat në kryeqytetin e Ukrainës
do të kërkojë mbështetje nga, institucionet e qeverisë prind mbështetje financiare
Ukrainian e tij "bija". UKRAINE RUSI + = kohë të gjatë, madje edhe Rusia
në një krizë arrin të tregojë të tepërta të eksporteve gjatë
importeve, ndonëse me një prirje në rënie për këtë dallim: $ 18-19000000000 maj-gusht
2008 dhe $ 5-6000000000 në janar-shkurt 2009. Pika, natyrisht, në vaj
dhe gazit, e cila është e pasur me fqinjin tonë. Megjithatë, ekspertët thonë se të mbajtur
fqinj lënë një kohë të shkurtër. "GDP e Rusisë në 1 të katërtën e 2009 ra me 9, 5%
dhe mund të fillojnë të bien më shumë këtë vit. Fakti se në janar-mars
Kompanitë ruse të energjisë për të shitur energji në të lartë të vjetër
çmimet. Kjo është një rënie në 9, 5% reflekton një reduktim në eksportet e energjisë,
Deri në fund të vitit do të rritet më shumë dhe rënie duke ulur çmimet e tyre ", - thotë
Alexander Shkurpat. Kjo mund të përkeqësojnë situatën: për të ruajtur kursin e këmbimit rubla
Banka Qendrore e Rusisë ka shpenzuar 36% e rezervave valutore, disa muaj papunësisë
rritur nga 6 deri 8, 5%, dhe industriale të prodhimit, sipas ekspertëve,
me vjeshtën e vitit 2008, deri në nivelin e krizës të vitit 1998. Interesant,
në Rusi ka miratuar një program anti-krizës - sipas planit Obama të jetë në Shtetet e Bashkuara.
"Thelbi i 55 artikujve është e kufizuar për të siguruar mbështetjen e shtetit për sektorët prioritarë
ekonomisë, përfshirë bankare, bujqësisë, strehimit
ndërtimit, të mbrojtjes, të burimeve natyrore dhe sistemet e transportit, si dhe të vogla
biznesit ", - tha Nikolaj Ivchenko. Megjithatë, ekonomistët besojnë që ky program
shkurtër dhe nuk çon në reforma serioze ekonomike.
Përveç kësaj, zbatimi i saj kërkon një numër të madh të ligjeve
se në burokracia ruse është shumë e vështirë. Gjithashtu, ekspertët skeptik
kanë të bëjnë me idenë e përdorimit të rezervave shtetërore për nevojat e konsumatorit dhe mbështetje
rubla, e cila ka kaluar tashmë më shumë se $ 200.000.000.000 në mënyrë që ndikimi i
Russian anti-krizë program nën një pyetje e madhe. "Ekonomia ruse është shumë e
varet nga çmimi i naftës dhe gazit, është jo-konkuruese. Por ashpër vertikale
Qeveria nuk i jep të ekonomisë të bjerë shumë shpejt ", - tha Vitaly Shapran.
"Nëse Shtetet e Bashkuara dhe në Evropën Perëndimore kanë arritur tashmë" nga poshtë ", ekonomia ruse
vijnë në këtë vetëm në fillim të vitit 2010. Dhe kjo do të jetë e dhimbshme dhe të mbushura
me humbje të mëdha, si të ekonomisë dhe popullatës ", - shtoi
Alex Vegera. Për shembull, FMN pret papunësisë në Rusi deri në fund
2009 do të arrijë 8, dhe 9%, dhe në vitin 2010 do të rritet në 10,% 1. Megjithatë, sipas parashikimeve
FMN-ja, në vitin 2010 ekonomia ruse mund të fillojnë të shërohen dhe të tregojnë
0, 5% të rritjes vjetore të PBB-së. Rusia më shumë se vendet e tjera, ndikon në
Ukrainë. Para së gjithash, sepse fqinji ynë verior, është më e madhe jonë
partner tregtar - në një llogari të vetme për 19% të eksporteve të Ukrainës
(Të dhënat për periudhën janar-shkurt 2009). Kjo është për shkak të reduktimeve në konsumin
Mallrave të Ukrainës në Rusi dhe eksportet e BE-së Ukrainës ra seriozisht - me
rreth 10000000000 $ në muaj verën e kaluar për të 3000000000 $ - në shkurt 2009
Shpëtimi për Ukrainën do të jetë rivendosja e ekonomisë ruse në 2010-2011
vjet. gjatë së cilës kërkesa për mallrat e Ukrainës gradualisht do të kthehet në
nivelin e mëparshëm. "Tregti me Rusinë, megjithë kundërshtimin e periodike
dhe luftërat e tregtisë do të vazhdojë. Ukraina këtë intimitet do të ndihmojë
produktet tona për konsumatorin rus, i cili është i gatshëm të marrë në të ardhmen
mallrave inferiore, por më të lirë ukrainas ", - tha Vasily
Yurchishin. Ukraina + USA = RATE DHE EKSPORTI atdheut krizës ekonomike globale
(Në fakt Shtetet e Bashkuara në vitin 2007 filloi manifestimi i parë i krizës) sot, ne mund të
thonë se, në rritje. Në veçanti, pritet që për herë të parë që nga fundi i vitit 2007
një nga treguesit kryesore ekonomike - Prodhimi i brendshëm bruto
(GDP) - do të ngadalësojë ritmin e rënies. "Rënia maksimale në GDP-së në SHBA ishte
në tremujorin e 4 të vitit 2008 - 3% -6. Në tremujorin e 1 të këtij viti, sipas
ekspertëve, rënia e PBB-amerikane është 5, 8% ", - tha Mykola
Ivchenko. Sipas ekspertëve, pritet që deri në fund të këtij viti, U. S. GDP
tregojnë një trend pozitiv. Për më tepër, papritur tregoi fitimi
për bankat me probleme tremujorin: Bank of America, Goldman Sachs dhe JPMorgan
Chase \u0026 Co Kjo është një lajm i tillë pozitiv dhe aksioneve filloi të rritet
Tregun e SHBA - në indeksin e aksioneve mars përsëri filloi të tregojë rritjen. Vërtetë,
ne anketuar ekspertët nuk e rekomandojmë ri-vlerësuar situatën. "Economics
SHBA tregoi sinjale të përziera: në rritjen e shitjeve të shtëpive dhe në të njëjtën kohë rritjen e
papunësisë dhe të prodhimit industrial në rënie, të ardhurat ose numrin e problemit
bankave mes të ndarë në rritje të kredive me probleme. E gjithë kjo sugjeron
përfundimit të recesionit në SHBA ", - tha Alexander Shkurpat. Kotë,
Në mënyrë efektive. Një tjetër argument në favor të përkeqësimit në SHBA - Low
efektivitetin e masave kundër krizës të qeverisë së SHBA. Plani parashikon Barack Obama
alokimin e buxhetit prej rreth $ 900.000.000.000 për të luftuar shkarkimet në masë
dhe falimentime, krijimin e 2 vjet dhe 4 milionë vende të reja pune, një numër i
stimujt e taksave dhe subvencioneve. "Por investuar në projekte sociale që promovojnë
kërkesa e konsumatorit është si duke u përpjekur për të mbushur një fuçi pafund, "
- Thotë Nikolaj Ivchenko. Sipas ekspertëve, nuk kanë dhënë pritur
dhe efekti i krizës anti-masave të zbatuara tashme - fondeve të akorduara
Në shumicën e rasteve, ata kanë marrë dhe vetëm për ndonjë stimulim të prodhimit
nuk ishin diskutuar. Por, pavarësisht nga dështimi i shumë nga masat kundër krizës
Ekspertët besojnë se Amerika do të vijë më parë nga kriza. Arsyeja për këtë
është mendimi më i dominimit ekonomik i SHBA-së dhe statusi i dollarit si një i madh
monedhës në botë rezervë, e cila do të gjatë të vazhdojë të ruajë kursin e saj
kundrejt valutave globale në një nivel të mirë. Prandaj, analistët ndërkombëtarë thonë
që do të ngadalësojë rritjen e papunësisë është deri në tremujorin e 2 të këtij viti,
tregut të pasurive të patundshme fillon për të ardhur gjallë në gjysmën e 2, dhe që nga fundi i vitit 2009
në Shtetet e Bashkuara mund të fillojë rritjen edhe minimale, por ekonomike. Pres
flakët e rritjes ekonomike pas përhapjes amerikan në Ukrainë jo,
shpenzimet. Ndikimi i drejtpërdrejtë i gjendjes aktuale të ekonomisë amerikane për ne është i kufizuar.
Fakti se vëllimi i tregtisë midis vendeve është shumë modeste - në bazë të
Janar-shkurt 2009 SHBA zënë vetëm 0, 5% e totalit Ukrainian
eksporteve (në vitin 2008 - 2, 9%). "Ndikimit amerikan në ekonominë e Ukrainës
distanca, përmes kërkesës për metalike ", - thotë Vitali Shapran. Me fjalë të tjera, Ukraina
të marrë një stabilizim pozitive të ekonomisë amerikane, por ka marrë urdhra për produktet
industri nga vende të tjera që kapin tendenca e ekonomike
rritjes. "Restaurimi i tregtisë globale varet kryesisht në shërim
ekonomia e SHBA, një udhëheqës në kërkesën globale ", - Nikolaj Ivchenko ka konfirmuar.
Ndikim të caktuar në Ukrainë dhe do të stabilizohet finsektora SHBA
do të çojë në besimit në mesin e tregut global financiar
dhe pastaj bankat tona do të hapin mundësi për të tërhequr paratë jashtë vendit.
Është gjithashtu e rëndësishme për Ukrainën dhe ndikimin SHBA si vendi i të cilit monedha ka statusin e
ndërkombëtare do të thotë të pagesës. Çdo zhvillimet në ekonominë dhe të ndikojë politikën amerikane
në dollarit ndaj valutave të tjera, të cilat menjëherë bëhet e qartë për ne. Vërtetë,
kohët e fundit, Banka jonë Kombëtare siguruar dollar në 8, 0-8, 2 grn. / $ dhe
synon të mbajë atë në një kuadër të tillë të mëtejshme. Prandaj, valutë globale
luhatje të janë pasqyruar vetëm në euro: lajme pozitive nga SHBA dhe negative
BE-ja menjëherë uli normën hryvnia / EUR, dhe anasjelltas, një lajm i keq nga
Botën e Re nga bërë vjetër dhe të mirë euros hryvnia më të shtrenjtë. UKRAINE:
Dritë në fund të tunelit Çfarë ndodh tani në Ukrainë - të qetë para
serinë e dytë të stuhive. Duke mbijetuan raundit të parë të krizës, Ukraina ka ballafaquar me
një rënie të mprehtë të prodhimit, kapitalin fluturimit (dhjetor-shkurt
ai arriti në rreth 2 $ miliardë) dhe përkeqësimin e bilancit të pagesave (negative
Bilanci i arriti në mbi $ 4000000000). Megjithatë, në mars dhe prill ka pasur një vë në gjumë.
Popullsia ka pushuar për të blerë monedhën, të kalojë më pak kursimet
nga bankat (rrjedhje e depozitave të personave fizikë mars arriti në vetëm 2% deri 5, 1% -
në shkurt), dhe filloi edhe për të blerë shtëpi (rritja e kërkesës për 1-2 dhoma gjumi-lira
apartamente). Megjithatë, për të shijuar e hershme. "Në tremujorin e 3 pritet të krizë
aktivitetin e biznesit "- paralajmëron Alexander Shkurpat. Sipas ekspertëve,
në këtë recesion kompanitë e Ukrainës do të kalojnë në fazën e ardhshme e efektivitetit të kostos,
shkaktuar një rritje të papunësisë dhe të ardhurat reale. Pavarësisht nga
parashikime jo të favorshme, ekspertët presin që deri në fund të vitit të ekonomisë Ukrainës
përsëri tregojnë trende pozitive. Kjo do të zhvillohet në sfondin e ndërkombëtare
pozitive. "Rendi i rimëkëmbjes do të jetë si kjo. I parë
Shtetet e Bashkuara - ata të parë hynë në krizë dhe i pari i tij do të vijë. Pastaj - Evropë.
SHBA dhe BE kërkojnë të gjenerojë, të cilat kanë filluar të punojnë ekonomitë në zhvillim
- Së pari Kina dhe pastaj vendet e tjera në Azi dhe në Amerikën Latine. Vetëm
atëherë mallrat e Ukrainës do të jetë në gjendje për të rifituar vendin e saj ", - tha Vasily
Yurchishin. Një kronologji më të saktë të ekspertëve sugjeroi gjithashtu: ekonomia dhe
sektorit financiar në Shtetet e Bashkuara do të stabilizohet deri në fund të vitit 2009, Evropa -
në gjysmën e 1 2010, dhe Ukraina në fund të vitit 2010-2011.

Share This Post: