Furnizimi me ujë janë duke u varfëruar më shpejt se të naftës dhe gazit të Tokës . në
botën , një numër në rritje të rajoneve , ku situata është përkeqësuar nga ujit të pijshëm ,
se në të ardhmen të pashmangshme do të çojë në konflikt të armatosur . e vlerësuar
OKB-së, sot një miliard njerëzve u mungon qasje adekuate në ujë
burimeve. Një skenar i mëtejshëm është pesimist :
vitet 15-20 nga mungesa e ujit do të vuajnë gjysmën e popullsisë së botës .

Analistët e gjakut Voditsa për autoritetet ushtarake britanike sot
gati për emrin rajonet ku konfliktet e armatosura janë të shkaktuara nga mungesa e
ujë. Kështu, në Lindjen e Mesme, një tjetër katalizator për ballafaqim mund të
bëhet Jordan. Mbrapa biblike lumit në vitet '60 mbante të Galilesë
Liqeni i Detit të Vdekur 1, 3 miliard metra kub. metra ujë në vit. Sot, pas
Izraeli, Jordania dhe Siria kanë ndërtuar për familjen e tyre ka nevojë për një shumë të
digat dhe kanalet, lumi është shoaled të konsiderueshme - për 50 vjet, pothuajse dhjetë herë.
Sosje e mëtejshëm të saj në mënyrë të konsiderueshme përkeqësojnë marrëdhëniet priiordanskih shteteve.
Ushtria britanike njoftoi gjithashtu mundësinë e një konflikti midis Sirisë dhe
Turqi për Eufratit - ndërtimin e digave në pjesë të sipërme të lumit,
është duke planifikuar të turqve, në masë të madhe kufizon burimet e rajonit. Opozitë
për ujë ka të ngjarë midis Kinës dhe Indisë, Egjiptit dhe Etiopisë, Angola dhe Namibia.
[Http: / / i.domik.net/_xmlimg/xml_c57fcbab705c15609581cbd5bec0643caaf25216.png
] Vlerësimet e OKB-së se një miliard njerëz sot nuk kanë të mjaftueshme
qasje në ujë. Një skenar i mëtejshëm
pesimizëm: 15-20 vjet nga mungesa e ujit do të vuajnë gjysmën e
popullsisë. Nga të gjitha burimet e ujit të Tokës është shumë e nevojshme për të njerëzimit
Ujë të freskët është më pak se 2,% 5-3 (shih "3% e ujit të jetës"), me të rëndësishme
pjesë përbëhet nga akullnajat pacenuar Arktik dhe Antarktike. A ka nevojë për
rritet - çdo fushë të aktivitetit njerëzor ka ujë e vet
nevojave. Shumica e uritur për bujqësi - ajo është përgjegjëse për 70%
konsumin e ujit. Duke pasur parasysh shkalla e tanishme e konsumit deri në vitin 2020 njerëzimit,
do të duhet ujë për 40% më shumë se sot. Në mënyrë që një
15 vjet për të ushqyer të lindur në brezin shekullin XXI, duhet të ujit
17% më e lartë se uji i freskët në planet. Sipas ekspertëve të OKB, globale
Kriza duhet të ndodhin në 2025. Shkaqet kryesore të sosje të ujit
burimet: ndotja e mjedisit, përdorimi i paqëndrueshëm i ujit
bonifikimin joefikase dhe rritja e popullsisë në vendet e burimeve të varfërve.
Mungesa e ujit sot nuk është vetëm një problem të Azisë të varfër
dhe vendet afrikane, ku thatësira - komponentë të klimës. Çdo shtatë
Evropian nuk ka ujë të mjaftueshëm të freskët. "Uji rrjedh
Kuban lumit, ku bolshevikët thuhet, "Megjithatë, organizatat ndërkombëtare
Sot vetëm mund të shtetit tendencat alarmante dhe për të thirrur për ruajtjen e
burimeve ujore. Në Forumin e ujit të fundit në Mexico City, u pranua se
dyfishuar e një programi në shkallë globale të furnizimit me ujë dështon.
Suksesi vetëm qeveritë kombëtare. Mungesë
burimet e ujit rrezikon në zhvillimin e mëtejshëm ekonomik të Kinës më shumë
më shumë se varësisë nga importet e energjisë. Parandalimin e industriale
dhe etja e konsumit Pekinit ka ndarë rreth 3 miliard dollarë në eksperimente me ujë
Kina kryen këmbënguljen bolshevik: për shembull, për të ruajtur
aktivitetet e mbushur plot me shumicë dërrmuese të biznesit rënë dakord Tarim River
lidhë atë me liqenin në Boston, dhe burimet e saj për të bashkëngjitni për pellgun e Tarim.
Në Mbretërinë e Mesme është rritur me shpejtësi numrin e fshatrave me ujë - për
Planet e partisë, nga 2010, më shumë se 60% e popullsisë rurale kanë qasje të
atij. Megjithatë, urbanizimi i shpejtë në Kinë përshpejton ritmin për të siguruar
Ujë të shtetit dhe në veri-perëndim të qytetit nuk kemi 6 miliard metra kub. m ujë të
në vit. Sipas ekspertëve, kriza e ujit në vend do të ndodhë
kur popullsia e saj arrin 1, 6 miliardë për ta parandaluar atë nuk mund të aq shumë
ndërtimin e përshpejtuar të digave dhe kanaleve, rezervuarëve, si të pastër
dhe kursimin e burimeve. Pas të gjitha, Kinës i bllokuar nga industriale, bujqësore
dhe të mbeturinave të gjitha lumenjtë kryesorë dhe 25 nga 27 atje liqenet. Kinez
Autoritetet ngut duke u përpjekur për të zbutur ndotesve potencial - të rritur
Normat e ujit, kufizojnë ndërtimi i pishinave dhe larja e makinave si më
faqet e shtrenjtë urbane. Origjinal të ujit të menaxhimit të krizave
tregon tani Izraelit. Në mesatares izraelite ka 200 metra kub.
metra ujë në vit me një normë minimale prej 500 cc botës. m. Përvoja e këtij shteti
- Një lloj doracaku për këdo që nuk ndihet një mungesë akute të burimeve
sot, por duke gjykuar nga raportet e OKB-së, përballen me sfida të tilla në e ardhshme
dekada. [Http: / / i.domik.net/_xmlimg/xml_8b6b85937f2d62dac98078c809a03d2bbd66bc0c.png
] Komisioni ujit e Izraelit kryen një të kontabilitetit të plotë të burimeve dhe çdo vit
përcakton tarifat dhe kuotat për të gjitha kategoritë e konsumatorëve. I thatë
Moti - një tjetër arsye e mirë për të rritur normat. Sedimente të pasura
dimrit - gëzim për atje fermerët. Bujqësisë e Izraelit - më
"Advanced" në botën e teknologjisë ujitjes. Këtu është dominuar nga e ashtuquajtura
Sistemi i kursyer pikoj (lotim lokale me anë të automatizimit është përdorur
80% e tokës bujqësore). Në Izrael, si kudo tjetër të kuptojë se uji -
një mall, si vaj, por ende të lirë. Prandaj paraqiti një propozim
Egjipti për blerjen e ujërave të ndotura e Nilit (0 $ 16 për metër kub), ndërsa eksportet
përvojën e tij për ujitje në vendet afrikane - veçanërisht në vaj
Nigeria. Sipas analistëve, ekonomia izraelite ujit në ardhjen
vite do të kenë një rritje 17% çdo vit, dhe deri në vitin 2020 industria do të
krijuar 110 mijë vende të reja pune. Për ujë, si një mall duke kërkuar
dhe e pasur në burime të shumta natyrore, Rusia. Politikanët lokalë
referuar projektit sovjetik të rrotullimit të lumenjve veriore, e cila BRSS kishte planifikuar
në vitet '70. Atëherë dhe tani, kjo iniciativë duket si disa gabime
Natyra: thonë ata, të padrejtë, që lumenjtë të tilla të mëdha si Ob, Irtysh
dhe të tjerët mbajnë ujërat e tyre në veri, në vend që të kthehet 180
gradë dhe të marrin pjesë në përfitimin e Azisë Qendrore. Lobimi për projektin
bold kthyer Yuri Luzhkov - kryetari i bashkisë së Moskës, qytet të largët e tij të kapitalit
kompetencat e Siberi dhe popullit të saj. Kostoja e vlerësuar e ujit
Revolucioni - 40000000000 $ plus protesta masive të qytetarëve të shqetësuar për mjedisin.
Megjithatë, përvoja e kohëve të fundit në ndërtimin e projektit të tubacionit pranë liqenit Baikal
tregon se Kremlini mund të injorojë zhurma e gjelbër. Ka
vetëm një çështje të drejtimit të ujërave të përshtatshmërisë komerciale siberian në Kazakistan
dhe Uzbekistani - janë ish-republikat sovjetike nuk janë shumë të tretës,
dhe për këtë arsye, periudha shpagim për rusët për të rritur aktivitetin. Me të vërtetë
të interesuar në shndërrimin e lumenj në Mongoli: 70% e vendit janë të
në zonën e thatë. Një Selenga besimtar dhe Heerlen "drejtuar" nga stepat Mongolian
Rusia dhe Kina. Nga bijtë e Genghis Khan ka zhvilluar një plan, në përputhje me
e cila në pjesë të sipërme të Heerlen për ndërtimin e digës, e cila formon
Reservoir. E një rrjedhje të ujit të tubacionit të dorëzohet
në rajonet më jugore e thatë. Situata me burimet ujore
diçka si historia e industrisë së naftës me të qarta
Shtetet e eksportuesve dhe importuesve, dhe varësia ekonomike e parë
nga kjo e fundit. Dallimi thelbësor - në rastin e ujit për të folur për alternativat
nuk është e nevojshme, dhe lufta për burime efikase të përfitimit. Vendet e zhvilluara po përpiqen të
për të parandaluar mungesat e ujit në të ardhmen e afërt me të mëdha
dënimet për ndotje të rezervuarëve të ujit, tarifa të larta dhe konsumit të burimeve
teknologjia - sistemeve të ujitjes pikoj për bujqësinë dhe besplotinnyh
HPS (të ulët të energjisë stacione lokale) në sektorin e energjisë. Hidraulik Brody-Odessa
Në ujë, me burimet e naftës, Ukraina gjithashtu nuk kishte fat.
Në mesin e evropianëve, ne - një e mirë më pak të ujit të freskët - një mijë
metra kub për banor në vit (shih "Ukraina në shkëmbinj"). Lumë i lundrueshëm kryesor i shtetit
- Dnipro (80% e burimeve të ujit të freskët, ukrainas) është një i madh i bërë nga njeri
ngarkesës. Lumit pini dhjetëra pellgun e mijëra industriale dhe bujqësore
kompani, katër centrale bërthamore, sistemet e ujitjes të energjisë 50, 50 qytete
me infrastrukturë të zhvilluar industriale. Dhe pije rastësisht, sipas UNESCO-s,
në aspektin e menaxhimit të ujit të Ukrainës zë vend në mesin e 92
122 vende. Në nivelin e vërtetë e kontaminimit të ujit mund të Ukrainës
guess. Sipas statistikave zyrtare, nga 9, 1 miliard metra kub. m kapur në
Ukrainian rezervuarë 2, 9 miliardë metra kub. m - kontaminuar. Vjen për Zaporozhye
uji përdoret 5-6 herë në qëllime të ndryshme ekonomike - nga
Si e tillë, ajo nuk i përmbush plotësisht nevojat e industrisë, për të mos përmendur
tashmë në dorë të pijshëm e saj. Sipas ekspertëve, Ukrainë
kategorinë e "ujë çezme" nuk është më e pijshëm - edhe në qoftë se
instaluar në cutting-edge impiante të trajtimit të ujit,
(Zakonisht 70-hardware) do të mbajnë në fund përdorues
tashmë të dëmtuara të dukshme të produktit. Ky faktor përmirëson ndjeshëm perspektivat
kompanitë - prodhuesit e ujit të pijshëm - në të ardhmen vetëm do të rrisë fitimet e tyre.
"Më i varur në ujë të industrisë ushqimore. Ndërmarrjet
këtë industri të veçantë ishin ndër të parët e njohur papranueshmëria e përdorimit të
sistemet e ujit, të centralizuar të furnizimit me ujë të sistemit, kështu që tani për të bërë
produkte kanë burimet e veta - kryesisht artesian
puseve - i pari zëvendës-kryetar i Shoqatës ukrainas të ujit
Valery Malyarenko. - Ujë çezme i rregullt nuk i plotëson sot
nevojë edhe çeliku ose inxhinieri kompanive. I ngurtë
dhe të pasuruar me kripëra, ajo shpejt pamundëson pajisjeve. "
Në lidhje me ndotjen e prekshme dhe shterimin e lumit Dnieper në të ardhmen do të rritet
roli i burimeve nëntokësore. Sot në Ukrainë 110 mijë puse, funksioni kryesor
e cila - duke siguruar ujë të pijshëm. Megjithatë, kapacitetet e tyre nuk janë të pafund;
Sot shteti kërkon të detyruar të kompanisë për të përdorur me masë
Këto burime - tarifat për përdorimin e rritjes artesian burime.
"Për të zgjidhur problemin e burimeve të ujit do të thotë Ukraina ka nevojë për dhjetë herë më shumë
se buxhetit tonë kombëtar. Kështu që unë mendoj se në sektorin e ujit
të investimeve private që do të vijnë përmes së cilës do teknike
përmirësimin e rrjeteve tonë ", - tha Valerij Malyarenko. Në sovjetike ish
hapësirë ​​është tashmë aktive në korporatat transnacionale ujë.
Për shembull, në Armeni, një kompani italiane ACEA me kredi nga Bota
Bankare janë rritur me 13% numri i përdoruesve të ujit të pijshëm në vend, dhe zgjeruar
Periudha e furnizimit me ujë çdo ditë 6-16 orë. Korporata e ujit trillojnë
Vendet afrikane dhe aziatike në zhvillim, ku sistemet e trajtimit dhe furnizime
shumë më të thjeshtë se në territoret e ish-Bashkimit Sovjetik. Përballë
me Ukrainën, ku qasja në furnizimin me ujë dhe largimi qendrore janë të
86% e popullsisë urbane duket investprivlekatelnoy. Kryesor
pengesë për pronarët e mundshme e furnizimit me ujë - përkeqësimi i infrastrukturës
dhe sektorin jetik të energjisë, pajisjet Sovjetik ishte bërë me
kapacitetit rezervë të madhe, e cila sot duket si një humbje të energjisë.
Privatizimin e kësaj infrastrukture ndalon ligji ukrainas.
Dhe ky ndalim është arsye mjaft e rëndë. Japin investitorët aqueducts
- Edhe më të rrezikshme në drejtim të hap sigurisë ekonomike se
shitjen e naftës dhe gazit. Shembuj negative transferimin e burimeve ujore
investitorëve të huaj sot është e mjaftueshme - privatizimi i furnizimit me ujë në
qytetet në Amerikën e Jugut u kthye në ritmet e rritjes dhe qasje të kufizuar të dobët
popullsisë për të burimeve ujore. Optimizmi për të ardhmen e programeve
Pozicioni gjeografik i shton ujë të shtetit tonë.
Evropë, Shtetet e me ne në disa rrugëve ujore, me një të caktuar
shkallën e interesit në mbajtjen e bilancit të ujit në Ukrainë. Në Bashkimin Evropian
sot futur parimin e menaxhimit të basenit të burimeve të ujit - që
ka të menaxhimit të konsoliduar të të gjitha shteteve që u përkasin
të basenit të lumit apo të tjera. Monitorimi i përgjithshëm i jep një tablo të plotë
shpërndarjen e burimeve, burimet e ndotjes, etj, dhe mundëson zhvillimin e
Masat gjithëpërfshirëse për shfrytëzimin më të mirë të ujërave të pellgut. Ukrainë
integruar në menaxhimin e projektit të pellgut Bug perëndimore, dhe Latorytsa
Snake (Transcarpathian lumenj dhe Volhynia). Partia jonë ka marrë nga kolegët e Evropës
pajisje për të EUR900 milion se ka përmirësuar në masë të madhe në monitorimin e
këtyre lumenjve. Shqetësimet mjedisore të evropianëve dhe të gjelbër e tyre bujare
fondeve në të ardhmen mund të përmirësojë ndjeshëm gjendjen e burimeve ujore në Perëndim
Ukrainë. Në krijimin e strukturave të tilla me RF të njëjtën sot ne nuk po flasim. Rusët
gjasa në të ardhmen e afërt do të jetë për të filluar zbatimin e parimit të basenit
përdorimit të ujit në Dnieper, ose mishrat - Moska është e bindur në rolin e tij si një eksportues
burimet dhe jo të interesuar shumë në ujë ruajtur në vendet fqinje.
Këto rrethana gjeografike sugjerojnë se pabarabartë
shpërndarjen e burimeve ujore do të çojë në furnizimin me të ardhmen e ujit nga lagësht
nga natyra dhe në sajë më ekonomike në rajonet perëndimore të Evropës, gjatë të thatë
zonave industriale e jugore dhe lindore Ukrainë. Ujë-intensive industrive
Shkalla e ujit-intensive produkteve, një fuqi e tretë t nevojë për ujë. m
Figura të lartë 8000 5000 pambuku të lartë të bëra nga njeriu fibra 4000 lartë
gome sintetike, bakrit e lartë 500 2100-3500 ushqim mesatar maja
26 mesatarja e aluminit të ulët sode 20 15 12 makineri tekstile të ulët
Shteti Ukraine rërë lumi balotazh, disponueshmërinë e ujit km3 balotazh lokale,
mijë metra kub. m / vit, tranzit lokale për 1 person. 1 km katrore. km bota në tërësi * 44 500, 0
0 0 8, 2328 Evropën në përgjithësi, në veçanti: 3210, 0 0, 0, 4 6306 Austria 57 1
20 0 7, 2680 Bjellorusi 34, 1 21, 3 korrik, 3164 Bullgaria 17, 8 85, 0 2, 0160 Greqi
66, 0 0, 0, 6 Danimarkë 3500 15 1 0 0 2 9351 Estonia 10, 9, 4, 7, 7, 3242 Itali
185 0 0 0 3, 3615 Letonia 15, 2 16, 7 qershor 1234 Lituania 12, 8, 10, 3 prill, 4197 Moldavia
1, 3, 11, 4 0 3 38 Gjermania 102, 6 20, 0, 1, 3287 Norvegji 376 0 0, 0, 87 prill 1160 Poloni
53 0 5 0 1, 4169 Portugali 26 7 0 0 2, 7290 Rusia, pjesën evropiane të 1027
0 0 8, 7239, Rumania 37, 0171, 0, 1, 6156 United Kingdom 122 0 0 0 2, 1500
Hungaria 8 4 51 0 0 8 90 Ukraina 52, 4157, 3, 1, Finlanda 0 87 100 0 0 0 19 6
Franca 297 168 0 0 0 2 9309 në Zvicër 42 0 0 0 5, gusht 1024 Suedi 194 0 0, 0
21, 6431 * Pa Antarctica

Share This Post: