Gjatë vitit të kaluar dhe një gjysmë çmimi i banesave u rrit më të shpejtë bullgare
në një normë që rënie të lehtë me fillimin e ekonomisë globale
krizës. Megjithatë, tregu të pasurive të patundshme në Bullgari në përgjithësi dhe në Sofje të veçantë
vuajtur më pak se të tjerët .

City në malet e kryeqytetit Sofje të Bullgarisë u bë në vitin 1879 pas çlirimit
nga zgjedha turke. Megjithatë, historia e tij, qyteti thotë se pesë apo edhe shtatë
mijëra vjet dhe është konsideruar si një nga më të vjetër në Evropë. Sofje - vetëm
megacities në Bullgari dhe një nga qytetet më të mëdha në Gadishullin Ballkanik.
"Ajo rritet, por nuk i merrni e vjetër" - pikërisht fraza gdhendur në emblemën e Sofjes. Së bashku
me qytetet e Bankave, Novi Iskar dhe lokalitete të tjera forma të Sofjes
njësi e veçantë administrative. Qyteti është i ndarë në shtatë rrethe. Plan urbanistik
Qendra radial-rrethore (të njohura për Muscovites), dhe zonat fjetur
- Drejtkëndëshe. Sofja është e vendosur në pellgun e Sofjes në një lartësi prej 530-650
m mbi nivelin e detit. Kapitalit nga të gjitha anët e rrethuar me male, e larta
prej tyre - Vitosha, i cili u kthye në një park kombëtar. Aty pranë është
Pancharevskoe liqen dhe rezervuar Iskar. Në periferi të lumit
Iskar, dhe nëpër qytet - një lumenj të vogla. Hagia Sophia
dhe simbolet e tjera të një kartë vizitë të qytetit është Katedralja e Aleksandrit
Nevskit - kisha më e madhe ortodokse në Ballkan, e cila është ndërtuar si një shenjë e
mirënjohje për popullin bullgar 200 mijë ushtarë rusë të vrarë në
ruso-turke të luftës. Kjo strukturë madhështore ka 12 pro,
mund të strehojë pesë mijë njerëz dhe arrin 53 m në lartësi. Katrorë është ngjitur
Hagia Sofia, e cila i dha qytetit emrin e tij. Gjatë historisë së saj të gjatë, dhe ndërtuar
Ai ishte ende në shekujt VI-VII., Herë disa shenjtë shkatërruar dhe rindërtuar. Më
sheshin kryesor është ndërtimi i emrit bibliotekës së Kirilit dhe Metodit, i madh
Bibliotekë bullgare, që numëron më shumë se 1800 dorëshkrime dhe incunabula
libra. Dhe në qendër në "Sheraton Hotel", është një mirë-ruajtur
monument historik - ndërtesë rrumbullake e Shën Gjergjit, e ndërtuar si është supozuar
në shekullin e II-III. Zoti Oe. Ndërtesa është rikonstruktuar disa herë, madje ndryshuar emërimin.
Këtu ishte një mauzole, një banjë më vonë, një pagëzimore, një xhami, një kishë tani ...
ndërtesë rrumbullake restauruar në formën në të cilën është njohur në V. Në ato
herë ajo është përdorur si një kishë kristiane. Sundimin osman
lënë një shenjë të caktuar për arkitekturën e ndërtesave fetare të Sofjes.
Kishat e krishtera ishin ndërtuar në formën e ndërtesave që s'bie në sy pa pro dhe kulla.
Shembull ilustrues - tri kisha mbijetuar në Sofje XV-XVI shekuj. - Shenjtë
Petka, Shën Paraskeva Samardzhiyskoy dhe Shën Nikollës. Nuk është në Sofje
dhe Kisha ortodokse ruse të Shën Nikollës, si dhe tre musliman
xhami. Rrugët ngarkuar të kapitalit është Blvd Vitosha. Ajo është më e madhe
Rruga Tregtare, shumica e të cilave u shndërrua në një zonë për këmbësorë. Këtu
Ka dyqane të shumta, bankat, kafene dhe bare. Një nga kryesore
vendet kulturore dhe historike në Bullgari - Boyana Kisha
- Të përfshira në numrin e Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s Kulturës. Kulturor
dhe qendra shkencore e kryeqytetit të vendit të Bullgarisë Sofje - politike kryesore të
ekonomike, qendra shkencore dhe kulturore. Ka arsimin e lartë rreth 20
institucioneve, në Universitetin emrin e Klementit të Ohrit dhe shteti bullgar
muzike. Qyteti ka mbi kërkime 100
institucioneve, rreth 10 qendra për shkencën dhe trajnim, Akademinë Bullgare të
Shkencës. Biblioteka më e madhe në vend, e vendosur në kryeqytetin: biblioteka
Akademia e Shkencave, Biblioteka Kombëtare emrin e Kirilit dhe Metodit, Sofje biblioteka
Universitetit. Ka më shumë se 20 muzetë dhe galeritë, teatrot dhe koncert
dhoma. Sofja është rrethuar nga një më shumë se 400 kopshte, parqe, bulevardet. Ata janë më të
400. Llojet kryesore të pasurive të patundshme në Sofje në Sofje mund të blihet
çdo pasuri të patundshme: banesa, hotele dhe shtëpi private, toka
fusha, jo-rezidenciale lokalet. Banesat janë shitur në faza të ndryshme të gatishmërisë
në shtëpi: në fazën fillestare të ndërtimit, me një përfunduar plotësisht, të mobiluar
etj Çmimet janë shumë të varura nga vendndodhja. Modern
pronë në Bullgari është një mandat katër-katëshe me një interesant
, arkitekturës dritare të mëdha dhe ballkone, i projektuar për 10-15 familje.
Në treg ekzistojnë sugjerime në komplekset e apartamenteve, ku ka
pishinë, restorant, rojet pikë, shërbime zyre, parking, etj Disa
që jetojnë në shtëpi sipërfaqe prej 120 metra katrore. m shitur me sipërfaqe
400-1000 metra katrore. m. Ne blerë pasuri të patundshme në Sofje Legjislacioni
autorizon blerjen e apartamenteve të personave të huaj (fizik ose juridik).
Dhe në apartament, ju mund të regjistroheni një kompani dhe të përdorin mjediset
si një zyrë. Të huajt, pronarët e apartamenteve kanë të njëjtat të drejta si
dhe bullgarët, përfshirë të drejtën për strehim me qira me qira. Së bashku me apartamente
lëshuar dhe pjesë e një komploti të tokës, të vendosura në shtëpi, zakonisht në mes të 0 dhe 3
deri në 5 kV. m. Megjithatë, nëse bullgarët mund të bëhen pronarët e saj, jo-rezident
shesin tokën është i ndaluar. Megjithatë, ne mund të përfundojmë një kontratë qiraje për një kohë të gjatë
periudhe, si dhe shumat e pagesave janë zakonisht të ulëta. Periudha minimale me qira
pjesë e katër vjet, maksimumi është e pakufizuar. I huaj
kompani me pjesëmarrje bullgare, atëherë ka ai në të cilin të paktën 1% të kapitalit i përket
qytetarët apo subjektet juridike në Bullgari, mund të blejnë tokë dhe pyje. Kjo
të njëjtën firmë ligjit dhe është i regjistruar në Bullgari, por ka një listë të
Themeluesit vetëm individë të huaj fizik apo juridik. Para kryerjes
transaksione paraqesin një certifikatë noteri (deklarata) nga shteti
regjistrin e pasurive të patundshme që nuk ka asnjë barrë e objektit që është
për pastërtinë e saj. Ajo gjithashtu konfirmon identitetin e objektit një person të caktuar
- Shitësi. Pas nënshkrimit të dokumentit nga të dyja palët dhe i siguroi ata
nënshkrimet e noterisë është një akt noterial për gjykatën e rrethit. Ashtuquajtur
gjyqtari e bën një përshtatshëm në një ndryshim të rrethanave të kundërshtojnë shtetin
regjistrin e pasurive të patundshme. Asnjë instrument më pak të rëndësishme të shtetit
vlerësimin e objektit. Çështja e tij të zyrës së taksave territoriale. Çmim
shitja e objektit të kërkuara në aktin e noterit nuk mund të jetë më e ulët se vlerësohet.
Bazuar në çmimin e shitjes përcaktohet nga madhësia e tarifës shtetërore dhe një vlerë e transaktuar
Shuma e tarifave noteriale. Në total, ata përfaqësojnë rreth 4%. Më
Merret ligji bullgar me pasuri të patundshme janë të lëshohet vetëm në
vendet në prani të blerësit ose kujdestar. Zakonisht, periudha në mes të
nënshkrimit të kontratës paraprake (paradhënie) dhe përfundimtare
marrëveshje (duke paguar shumën e plotë) është rreth një muaj. Në Sofje
Ju mund të blini një shtëpi me një kredi hipoteke. Megjithatë, për shkak të
me krizën këtë proces, si në Rusi, shumë më e komplikuar. Kredi
në dispozicion në dollarë amerikanë ose Euro për një periudhë prej 5 deri në 25 vjet. Interes
normë është 6-7%, shuma e kredisë varion nga 20 mijë
deri në 200 mijë euro. Vlera minimale e kontributit fillestar - 30% e vlerësuar
vlerën e banesës. Credit lëshohet për personat të cilëve të ardhurat vjetore të është të paktën
30.000 €. Skemat e pagesës kur blejnë një objekt blerje të pronës
gjatë kostos së ndërtimit nga 25-30% më lirë se pas komisioneve.
Plani i pagesës është themeluar zhvilluesi në çdo rast,
por në thelb kjo duket si. 1. Reservation - 1000-1500
Euro. 2. Nënshkrimit të kontratës paraprake - që përcakton termat dhe
Shuma e pagesave (zakonisht 30% pas nënshkrimit të kontratës paraprake
40% kur të jeni gati për të përfunduar përfundimtar të objektit, 30% në regjistrimin e noteriale
akt). 3. Regjistrimi i një vepër noteriale, e cila në Bullgari është e titullit
dokument për pasurinë. Gatishmëria e vendosur objektit
dokumente të veçanta (aktet). Akti 14 është niveli i parë i kontrollit
punimet e ndërtimit dhe të kualifikohet si "ndërtimi i përafërt" fazë.
Ky dokument është i rëndësishëm për shkak të pronësisë së saj, pranimi
objekteve të veçanta në ndërtesë tashmë objekt i transaksioneve administrative.
Hapi i ardhshëm - Akti 15. Ajo vërteton se ndërtimi është përfunduar
dhe punën e kryer në përputhje me projektet e miratuara. Akti 16 - një "rezolutë
Operacioni "të ndërtesës, që është, pas pranimit të saj në shtëpinë e banueshme.
Për informacion nëse për të lejuar funksionimin e ndërtesës, i jep Departamenti i Qarkut
ndërtimit të kontrollit ose shitësit e objektit. Tatimet mbi pasuri të patundshme
Pronarët e pasurive të patundshme brenda dy muajve nga data e blerjes ose të
përfundimin e objektit duhet të paraqesë një deklaratë në komunë.
Ai jep një përshkrim të hollësishëm të pasurisë: një vit e ndërtimit, ndërtimin e
materialeve, karakteristikat, madhësinë, numrin e kate, çmimi i blerjes
etj individët e huaj duhet të regjistroheni me Bulstat
(Bullgare Statistikave). Blerja e pasurive të patundshme është tatohen
tatimore. Në përcaktimin e vlerës së saj të merret si bazë pas vlerësimit të shumës së
pronë në kohën e rinovimit të saj. Në komunën 2009 Sofjes ka themeluar
tatimi mbi blerjen e pronës për kompensim metodës me 2, 5%. Atje
dhe një taksë vjetore të pasurive të patundshme. Ata janë subjekt i të gjitha pasurive
pronën, me përjashtim të pyjeve dhe tokës së kultivuar bujqësore.
Baza e tatueshme për kompanitë është vlera kontabël e pasurisë
për individët - çmimi i një objekt të përcaktuar nga shërbimi tatimor territoriale.
Për tatimin kryesor qëndrimit është akuzuar në zbritje 50%. Të gjithë shumën e tatimit të
qëllim për t'u paguar, është ndarë në katër pjesë të barabarta. Pronarët
që kontribuojnë shumën e plotë të tatimit për vitin e deri para për afatin e parë
kryerjen e pagesave, një zbritje prej 5%. Në Bullgari, pronarët
Shpenzimet e mbuluar pronën lidhur me heqjen e mbeturinave shtëpiake. Madhësi
sasi të caktuar nga autoritetet lokale: për godina banimi - në proporcion me bilanc
kosto, ose në varësi nga sasia e mbeturinave të jo-banesore ndërtesa -
në varësi të llojit dhe numrin e kontejnerëve për grumbullimin e mbeturinave. Para
duhet të bëni së bashku me pagesën e tatimit në pasuri të patundshme.
Në vitin 2009 për këshillin e bashkisë e tatimit të pasurive të patundshme Sofje
dhe pagesa për heqjen e mbeturinave shtëpiake për individët është 0, 16%. Për
subjektet e tatimit në pronë - 0, 18%, dhe pagesa për heqjen e mbeturinave shtëpiake
- 0, 12%. Në komplekset moderne rezidenciale nuk është pagesa për shërbimin e
Shërbimet - shërbimet për të mbrojtur, të pastër-up punojnë në peizazhit,
mirëmbajtjes pishinë, etj tarifë është e ngarkuar në 1 kV. apartament m në vit
dhe mund të shkojnë nga 5 deri 15 euro. Leje qëndrimi për viza për afat-shkurtër
Akomodimi në Bullgari për të huajt janë lëshuar deri në 90 ditë
hyrjes. Qëndrim afatgjatë ndoshta deri në një vit
ose të përhershme - pa pjekurinë deklaruar. Lejen për një kohë të gjatë
qëndrimit mund të marrin të huajt që punojnë, kryejnë tregti
aktiviteteve, janë të trajnuar në Bullgari, të investojnë në ekonominë e saj, si dhe
anëtarëve të familjes së një të huaj i cili ka marrë leje për qëndrim të vazhdueshëm.
Me një leje qëndrimi për të paktën pesë vjet, është e mundur për të marrë
vendbanim të përhershëm (vendbanim të përhershëm). Afati i shqyrtimit të kërkesave për
Qëndrimit të përhershëm është tre deri në katër muaj. Pas pesë vjetësh qëndrimi në statusin e qëndrimit të përhershëm
(Statusi i përhershëm është dhënë kohë të pacaktuar, por kohëzgjatja e pasaportës) mund të
aplikojnë për shtetësi (ju lutem vini re se ligji kërkon
heq dorë nga shtetësia e mëparshme.) Pronarët e pronave në Bullgari
ka vepër titullin e pronësisë, dhe të afërmit e tyre më të afërt janë të
të ligjshëm për një vizë të shumta me një kohëzgjatje të qëndrimit në vend
për 180 ditë në vit: në çdo gjashtë muaj për 90 ditë. Pronarët gjithashtu
mund të aplikojë për të siguruar në konsullatën e Bullgarisë shpalljes së ftesës
për çdo person. Çmimet e pronës në Sofje Deri kohët e fundit më të
fonde të investojnë në pronën bullgare britanikë, gjermanë dhe skandinavët,
investimeve dhe rusët ishin vetëm një e pesta e të gjitha investimet. Por
me fillimin e krizës në injeksione kapitale amerikane nga atje dhe nga Evropa Perëndimore
ulur. Tani blerësit kryesore ishin rusë dhe qytetarët e
Republikat baltike. Më interesante në aspektin e investimeve
Sofje kryeqytetin e vendit, e cila ka qenë aktivisht ndërtimin e një biznesi,
dhe komplekset e banimit. Megjithatë, kërkesa e fortë dhe deficite të vazhdueshme
sugjerime kanë çuar në çmimet e shtëpive në Sofje janë mjaft të larta (në
Standardeve bullgare). Në vitin 2009, disa zhvilluesve janë përballur në Sofje
me shtrëngimin e kushteve të kreditimit, duke i detyruar ata që të ofrojë klientëve të
zbritje të prekshme - deri në 15% të çmimit të blerjes, pa interes dhe të planit të këste
leasing skemave. Çmimet për apartamente në Sofje si në mars 2009
duke filluar nga 670 € / sq m dhe për të arritur deri në 4600 € / sq m në më të shtrenjtë
apartamente. Çmimi mesatar në treg - 900-1200 euro / sq.m. metra mund të blihen
dhe shtëpisë. Ajo do të kushtojë 80.000 € (lagjet Krasna Poliana, Buckston,
Hristo Botev Orlandovtsi) për 1, 2 milionë euro (rrethet e Lozenets, Iztok, Qendra).
Qirave për apartamente në Sofje janë 250-1000 euro në muaj në varësi të
zonës dhe numrin e dhomave. Shitje dhe me qira një apartament në Sofje: çmimi
në tremujorin e I 2009 Numri i dhomave në 1 dhomë apartament 2 dhoma
3 dhoma 4 dhoma Më shumë se 4 dhoma 2-dhoma gjumi shitjet mesatare
(Euro) Çmimi 56 700 77 700 120 600 189 100 257 200 201 000 Çmimi minimal
(Euro) 31 850 (Tremujori Levski-G) 46 270 (tremujori Triglnika) 59 840 (tremujori i
Obelya) 80 320 (tremujori Obelya-2) 78 000 (tremujori Ovchakupel-2) 63 220 (tremujori
Obelya) Çmimi maksimale (Euro) 130 760 (tremujori Gotse Delçev) 170 940
(Motopista Tremujori) 390 900 (tremujori Motopista) 404 330 (Ivan Vazov tremujori)
Çmimi 000? 636 (Bullgari Bulevardi) 591 630 (Ivan Vazov tremujori) QERA Mesatare
(Euro / muaj.) 286 430 865 1151 1229 1107 çmimeve minimale (€ / muaj.) 20 (lagjet
Mladost-1, Levski-G, Orlandovtsi) 200 (Tolstoy tremujori) 245 (tremujori Triglnika)
400 (tremujori Ovcha kupel-2) 500 (tremujori Ovcha kupel) 400 (tremujori Ovcha kupel-2)
Çmimi maksimal (€ / muaj.) 650 (Ivan Vazov tremujori) 1950 (Tremujori Boyana
dhe Kinema) 2500 (Tremujori Boyana dhe Kinema) 3500 (tremujori Iztok) 3750
(Tremujori Iztok) 3750 (tremujori Iztok)

Share This Post: