Fushat më të mëdha të naftës janë duke u varfëruar me shpejtësi rekord,
dhe depozitave të mineraleve janë majat e tyre të prodhimit . Si rezultat , tashmë
nga viti 2010 e tutje nuk do të jetë një mungesë akute të " arit të zi " .
Ky është mendimi i Kryeekonomistit Ndërkombëtare të Energjisë
Agency ( IEA ) , Fatih Birol .

Si kanali televiziv "Vesti", gjetjet IEA janë të bazuara në gjithëpërfshirëse e parë
studimin e gjendjes së më shumë se 800 fushat e naftës në pjesë të ndryshme të
botë. Ata përfaqësojnë rreth 75% të totalit të rezervave të naftës botërore. Më
kryeekonomisti e ekonomisë vlerësimeve IEA, bota tashmë në 2030 për të
për të gjetur të paktën "gjashtë të reja Arabisë Saudite" për të përmbushur e tyre
nevojën për "ari i zi". "Ne duhet të heqë dorë nga të naftës më herët se
është e gjatë, "- thekson Fatih Birol Vlen të theksohet se çështja e.
Kriza e naftës që vjen është e gjatë vonuar. Shumë pjesëmarrës në treg janë të siguruar
se menjëherë pas ekonomisë botërore nga kriza, kërkesës për naftë do të
rriten me shpejtësi rekord, e cila përfundimisht të shkaktojë një të mprehtë
rritje në ari i zi, dhe do të shkaktojë një krizë energjetike. Më shumë
në fund të prillit. , Analisti Deutsche Bank Pali Sankey tha se tranzicioni
të shekullit XX në muzg XXI shënon epokën e naftës. Sipas ekspertëve, mungesa e
investime në projekte të naftës të pashmangshme do të çojë në një mungesë të naftës në aktivizimin e
kërkesës dhe, rrjedhimisht, të kthehen çmimet për rekord. Nga ana tjetër
ana tjetër, çmimet e larta të naftës do të përshpejtojë tranzicionin drejt burimeve të tjera të energjisë,
që do të jetë një problem serioz për eksportuesi më i madh në botë i zi
Gold - Arabia Saudite, dhe për klientin e tij më të madh - SHBA, beson se
Senski. Megjithatë, në qoftë se një muaj më parë, të flasim për një energji afërt
Kriza duket e ekzagjeruar, por kohët e fundit - në sfond të një të mprehtë
kërkesën në rritje për këtë lëndë të parë - u bë e qartë se këto parashikime pesimiste
së shpejti mund të vijnë e vërtetë. Kështu, javën e kaluar, naftës Instituti Amerikan
Dhënave (American Petroleum Institute, API) botuar tregon se
inventarëve tregtare të naftës së papërpunuar në SHBA për periudhën nga korriku 17 to 24 korrik 2009
u rrit me 4 milionë fuçi. Rritja e rezervave të naftës ishte një surprizë e plotë
për analistët, të cilët besonin se ata do të reduktohet me 1, 3 milionë fuçi. Por edhe
Pavarësisht nga kjo çmimeve të naftës globale ishin fiksuar deri në fund të fundit
ari i zi të javës për herë të parë në një kohë të gjatë ka tejkaluar 70 dollarë / fuçi.,
dhe në përgjithësi gjatë javës së kaluar, çmimet e naftës janë rritur me 2%. Ndërkohë, në
rritje të mëtejshme të çmimit të arit të zi kanë biseduar shumë nga analistë të mëdha.
Pra, në fund të korrikut, Banka e SHBA Goldman Sachs publikuar parashikimin e saj
në fund të vitit 2009, sipas të cilit çmimi i naftës do të rritet në 85 $ për fuçi.
Sipas analistëve të bankës, rënia e fundit në çmimet dhe dobësimin e kryesore
performancën e tregut të naftës janë të përkohshme. Kërkesës për naftë do të vazhdojë të
stabilizimin e aktivitetit industrial në SHBA dhe perspektiva pozitive ekonomike
Rritja në Kinë.

Share This Post: