Kryeministri i Rusisë dhe Turqia nënshkruan një marrëveshje ndërqeveritare për të naftës
gazit dhe të energjisë bërthamore . Kështu, Turqia ka rënë dakord të njëjtën kohë
mbi tubacionin e gazit rus " lumë jugore " dheNabucco Evropian

Kryeministri i Rusisë Vladimir Putin dhe Turqisë dhe Rexhep Tajip Erdogan dje
Ankara, në prani të ekstra Silvio mbërritjes në Itali
Berluskoni nënshkruan një marrëveshje ndërqeveritare dhe protokollet mbi tubacionin
"Rrjedha e Jugut" tubacioneve dhe Samsun - tubacionit Cejhan. Dokumentet të nënshkruara dhe
bashkëpunim në hapësirë, industri bërthamore dhe komerciale. Turqia i ka dhënë leje
për të kryer hulumtime për projektin "Rryma Jugore" në saj të
ujërat territoriale dhe në parim ranë dakord për ndërtimin e saj.
Për të studiuar projektin Samsun - tubacionit Cejhan do të ketë një grup pune. Vëllimet
të naftës, të cilën Rusia do të furnizojë do të përcaktohen me anë të mëtejshme
negociatave. Më pak varësisht nga qëllimi kryesor Ukrainës, "Rrjedha e Jugut"
- Diversifikimin e rrugëve të eksporteve gazit rus dhe zvogëlimin e varësisë
e tranzitit, kryesisht nga Ukraina, drejtori i Europës Lindore
Gas Analiza Michael Korchemkin. Është planifikuar që ky tub do të pompohet
35% e gazit rus të eksportuara. Komisioneve të tij është planifikuar
Duke u bazuar në 2015 "South Stream" është planifikuar të fillojë jo më vonë se nëntor
2010, tha dje ministri i Energjisë Sergei Shmatko. Ndërkohë, Turqia
tashmë një nënshkrues i marrëveshjes për ndërtimin e një tubacioni
Nabucco, me të cilat do të rrjedhin gazit Kaspik në Evropë, duke anashkaluar Rusinë.
Erdogan tha dje se projektet nuk janë konkurrentët. Por ekspertët
bindur për të kundërtën. "Nuk është një gaz garë, duke detyruar secila nga palët
të ndërtuar rrugën e tyre, nga frika e konkurrencës për sukses ", - thotë
Natalia Leshchenko e IHS Global Insight. Palët diskutuan gjithashtu projektin e tubacionit të gazit
"Stream Blue - 2", zbatimi i së cilës Rusia dhe Turqia kanë rënë dakord për të
në mes të majit. Por tani projekti hyri në veprim, tha:
Putin. Tani analizojmë të tregut për projektin. Kosto, rruga e saktë
dhe data e ndërtimit nuk ka përcaktuar ende. "Stream Blue - 2" mund t'i nënshtrohen
nëpër Itali, Greqi, nëpërmjet Turqisë në drejtim të Izraelit. Projekt
parashikon ndërtimin e degëve të tjera. "Gazprom" për të privatizuar
rrjetit të shpërndarjes së gazit në Turqi Përveç kësaj, "Gazprom" ka rënë dakord me
Turkish Aksa Dogalgaz për eksportimin e gazit në Turqi, në ndërtimin e përbashkët
gazi-shkarkuar termocentral dhe gazit të lëngshëm natyror, si dhe
partneriteti në privatizimin e shpërndarjes së rrjetit të gazit në Ankara dhe Stamboll
Presidenti tha se Aksa Dogalgaz Cemil Kazandzhi. Rusia do të rrisë eksportet
gazit në Turqi, Putin tha se, pa specifikuar se si. Vitin e kaluar, Rusia
Turqia ka vënë në 23, 8 miliard metra kub. metra e gazit. "Në industrinë bërthamore nënshkruar një dokument të
pasurisë së përbashkët - në bashkëpunimin ", - tha një burim në delegacionin Palëve.
rënë dakord të punojnë më efikase të ndërtimit të projektit të parë
centrale bërthamore në Turqi, tha një përfaqësues i "Rosatom" Bochkarev Vladislav. Krijuar
një aleancë e përkohshme dhe qëllimet kryesore të Rusisë dhe Turqisë janë të njëjta - për të rritur peshën e
në arenën ndërkombëtare, tha Leshchenko. Turqia ka kërkuar kohë për t'u bërë
fuqishëm në një shtet transit, tha Korchemkin: ishte një tregtar-off -
Ankaraja ka mbështetur "Rrjedha e Jugut" e Rusisë në këmbim të Samsun tuaj - tubacionit Cejhan.
Para kësaj, vendi nuk kishte material për të mbushur tub dhe fizibilitetin e projektit
ishte në pyetje, tha Andrew Neff e IHS Global Insight. Me
"South Stream", "Gazprom" do të përmbushë qëllimin e saj parësor - të largohem nga tranzit
Në varësi të Ukrainës, tha Korchemkin. Por "Rrjedha e Jugut", për shkak të kësaj
rritet prej 1 5 miliardë

Share This Post: