Людям не вистачає білків і вітамінів, зате в меню - надлишок вуглеводів і
жирів.

Новий звіт Держкомстату показав, в яких областях яку їжу віддає
українець. «Сегодня» проаналізувала дані і з'ясувала, що львів'янин їсть
аж в два рази менше риби, ніж житель Кіровограда, а в Криму вживають
менше картоплі, ніж у Вінниці. Найбільше м'яса і менше всього хліба
їдять в економічно розвинених регіонах - це Київ, Донбас, Харківщина.
Навіть фрукти, ягоди та горіхи, які хоч у столиці і не ростуть, найбільше
дістаються киянам, а в аграрних областях, де все це вирощують, основною
продукт харчування - молочне, картопля, овочі та хліб. «Це пов'язано
з добробутом регіону. Навіть у регіонах, де достаток, наприклад, яблук,
їх там майже не їдять, хіба що некондиційні, а кращі продають у Київ,
щоб заробити. Те ж стосується і молока: прибутковіше переробити в сир,
масло, сир і продати городянам, - говорить економіст МЦПД Олександр Жолудь.
- І, навпаки, пояснення тому, що в депресивних регіонах типу Чернігівщини
багато споживають цукру, - з нього женуть самогон ». У південній же Херсоні, крім
випивки, цукор витрачається на варення. Відомий економіст Віктор
Лисицький вважає, що, з одного боку, кількість споживаного м'яса говорить
про рівень життя населення. «У Києві зарплата - найвища по Україні,
тому багато киян можуть собі дозволити м'ясо «від пуза». У Донбасі
це просто необхідність, адже шахтарська праця і робота металургів - одна
з найважчих, потрібно нормальне харчування, нехай навіть якість цього м'яса
деколи сумнівно, оскільки часто це не наш продукт, а привізний.
А ось там, де, за статистикою, багато їдять картоплі та хліба, - справи з харчуванням
ахові, адже це яскравий показник, що харчуються такими продуктами незаможні.
Багато людей економлять на шлунку, щоб купити одяг, оплатити «комуналку»
і дати освіту дітям », - говорить експерт. ЗАМІСТЬ БУЛЬБИ і булок
- ГРЕЧКУ Дієтолог медичного центру «Юстас» Борис Скачко стверджує,
що нинішня дієта жителів Україні далека від ідеальної. Навіть у тих областях,
де їдять більше всього м'яса, його все одно недостатньо. І 200 г м'яса
на день, які з'їдає киянин або донеччанин, це лише 40 грамів білка,
тобто половина добової норми. Останнє треба доповнювати рибою, яйцями,
сиром, сиром, молоком. Але й цих продуктів українці недоотримують, тому
що у них немає грошей на повноцінне харчування. Більш-менш благополучно з овочами,
але не скрізь - норма 11 і більше кіло в місяць виконується тільки у Вінниці
та Севастополі. А ось дешевої картоплі та хліба ми їмо більше норми в 1, 5-1, 7
рази. Картопля - порожня по вітамінам, а крохмаль та інші вуглеводи, що містяться
в ній, можуть привести до захворювання діабетом. Тому варто замінювати хліб
і картоплю гречкою, рисом, кукурудзою і просом ». Незбалансована дієта
погіршує імунітет, знижує працездатність і скорочує життя людини
на десяток років, вважає доктор Скачко. [Http://i.domik.net/_xmlimg/xml_7f8905467257bb031aa3e63fbb6386cecec6227e.png
]

Share This Post: