Диня Диня звичайна - однорічна рослина сімейства гарбузових з повзучим
стеблом довжиною 1-3 м. Плоди великі, ароматні. М'якоть плодів буває в залежності
від сорту білої, зеленої , світло- помаранчевою.

У стиглої дині містяться прекрасно засвоюються організмом вуглеводи, значну
частину яких становлять глюкоза, фруктоза і сахароза. У м'якоті дині чимало
вітамінів групи В, вітаміну С, мінеральних солей калію, магнію, заліза
(Необхідного для кровотворення і нормального перебігу окислювальних процесів
в організмі), кальцію, селену та інших, що сприятливо впливають на кровотворні
органи, серцево-судинну систему, залози внутрішньої секреції, вилочкової
залозу - цей «годинник імунної системи», і анатомічно пов'язану з нею щитовидну
залозу. М'якоть дині містить клітковину і пектинові речовини, які практично
не перетравлюються в шлунково-кишковому тракті, а, покращуючи перистальтику,
адсорбують шкідливі речовини в кишечнику, сприяють їх знешкодженню
і виведенню з організму. Диня посилює і покращує секреторну і моторну
функції органів травлення. Особливо знаменита диня високим вмістом
фолієвої кислоти (вітамін Вс), яка стимулює кровотворну функцію
кісткового мозку і утворення соляної кислоти в шлунку. Тому диня дуже
корисна при дефіциті фолієвої кислоти в організмі: 150 г м'якоті динної повністю
задовольняє добову потребу людини в цьому цінному речовині. Ті ж
150 г дині забезпечать і денну норму калію, магнію та рідкісного мінералу германію,
сприяють нормальній роботі серця і нирок, зниження тиску і рівня
холестерину в крові. До речі, калію і магнію в дині у багато разів більше,
ніж, наприклад, в огірках, груші і капусті. З моменту дозрівання в дині починає
переважати фруктоза. Вона солодше звичайного цукру, але, на відміну від нього,
не викликає напруги інсулярного апарату підшлункової залози, що дуже
важливо для хворих на діабет. Фруктоза вважається найбільш підходящим природним
цукром для всіх літніх людей. Це найкращий вид цукру при порушеннях
холестеринового і жирового обміну, роботи кишечника, при атеросклерозі.
Цілком достатньо в дині і глюкози, необхідної для підтримки нормальної
концентрації цукру в крові і створення в печінці запасів глікогену, що підтримує
живлення м'язів, особливо серцевого. Худнемо зі смаком Особливу цінність дині
додає той факт, що диня - універсальний продукт для тих, хто хоче схуднути.
У ньому багато рідини - 67% і мало калорій - 100 г дині містить всього 42
ккал (в основному, за рахунок природних Сахаров). Тому дуже корисно влаштовувати
собі динячі розвантажувальні дні - смачно, ефективно і немає протипоказань.
Кілька скибочок дині створюють відчуття ситості, а високий вміст рідини
сприяє очищенню організму, до того ж левова частка вуглеводів в дині
представлена

Share This Post: