Гвоздиками можна не лише милуватися . Пряність з такою ж назвою допоможе
зробити блюдо ароматним, а Ваш організм - здоровим

Опис гвоздики Гвоздика - назва висушених розкрилися квіткових
бутонів тропічного гвоздикового дерева з сімейства миртових. Історія культивування
гвоздики бере свій початок у Давньому Китаї, є відомості, що вже більше
2-х тисяч років до н. е.. місцеві аристократи використовували її щоб освіжити
подих. До Європи гвоздика з'явилася завдяки арабським та індійським купцям,
ціни на неї були дуже високими, і як наслідок дуже мало хто міг її
собі дозволити. І лише на початку XVI століття португальський мореплавець Франциско
Серрано побував на Моллуккскіх островах, одному з місць, де її культивували,
зміг привести її до Європи. Після цього поставки цієї пряності до Європи були
надовго монополізовані португальськими та голландськими купцями, і лише в
Наприкінці XVIII століття, коли монополія була знищена, ціни на гвоздику знизилися
на стільки, що стали доступними для багатьох європейців. В даний час
гвоздику культивують в більшості країн з теплим кліматом, а лідерами
з її виробництва вважаються Філіппіни, Мадагаскар, Індія, Шрі-Ланка і вже
згадані Моллуккскіе острова. Гвоздика має пекучий смак і сильний аромат,
завдяки чому є однією з найпопулярніших спецій і широко застосовується
в кулінарії. Її використовують як приправу в різних маринадах і солодких
стравах. У суміші з іншими прянощами гвоздику використовують у м'ясних стравах,
додають у соуси, супи та бульйони, а також у кондитерському, рибоконсервному
і ковбасному виробництвах. Крім харчової промисловості гвоздику широко
використовують в медицині, косметології, і сигаретному і лікеро-горілчаному виробництві.
Склад гвоздики У 100 г меленої гвоздики міститься: * Вода - 6.7 г * Білки
- 6 г * Жири - 20.1 г * Вуглеводи - 27 г * Харчові волокна (клітковина) -
34.2 г * Зола - 5.9 г Вітаміни в гвоздиці: * Вітамін А (бета-каротин) -
0.084 мг * Вітамін В1 (тіамін) - 0.115 мг * Вітамін В2 (рибофлавін) - 0.267
мг * Ніацин (вітамін В3 або вітамін РР) - 1.46 мг * Вітамін В6 (піридоксин)
- 0.59 мг * Фолієва кислота (вітамін В9) - 93 мкг * Вітамін С (аскорбінова
кислота) - 80.8 мг * Вітамін Е (токоферол) - 8.52 мг * Холін (вітамін В4)
- 37.4 мг * Вітамін К (філлохинон) - 141.8 мкг Макроелементи в гвоздиці:
* Калій - 415 мг * Кальцій - 1102 мг * Магній - 264 мг * Натрій - 243 мг
* Фосфор - 105 мг Мікроелементи в гвоздиці: * Залізо - 8.68 мг * Марганець
- 30 мг * Мідь - 347 мкг * Селен - 5.9 мкг * Цинк - 1.09 мг Калорійність
гвоздики У 100 г гвоздики в середньому міститься близько 323 ккал. Гвоздика
Корисні властивості гвоздики Гвоздика сприяє якнайшвидшому відновленню
сил після нервового і фізичного перевтоми, а також має знеболюючу,
ранозагоювальною, антисептичним, бактерицидну, спазмолітичну дію.
Вона нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту й стимулює травлення,
підвищує тонус матки, нормалізує менструальний цикл, сприяє нормалізації
артеріального тиску і активізує репродуктивну функцію. Корисна гвоздика
при захворюваннях горла, вегетосудинної дистонії, метеоризмі, кишкових
кольках, коліті, гіпотонії, астмі, пародонтозі, отиті, діареї та захворюваннях
прямої кишки. Останні дослідження показали, що в деяких випадках гвоздика
здатна гальмувати і навіть зупиняти зростання ракових клітин. На даний
час вчені вивчають властивості цієї рослини, так як сподіваються створити новий
лікарський препарат для боротьби з лейкемією і раком. Настій і відвар гвоздики
добре допомагають при зубному болі, а також дезінфікують і освіжають порожнину
рота, а отримується з гвоздики ефірну олію застосовують у виробництві лікарських
препаратів та косметичних засобів, і в ароматерапії і стоматології. Гвоздика:
протипоказання Гвоздика має такі протипоказання: * гіпертонія
* Вагітність і лактація * захворювання нервової системи * індивідуальна
непереносимість Також не рекомендують її давати маленьким дітям (до 2 років)
і зловживати при виразках, гастритах з підвищеною кислотністю.

Share This Post: