Кріп, крім виняткових смакових якостей, володіє великою кількістю
корисних для здоров'я властивостей

Опис кропу Кріп (кріп пахучий, кріп городній) - назва рослини
з сімейства зонтичних. Кріп з давніх часів культивується в Азії (саме
цей континент вчені називають батьківщиною кропу), Європі та північній Африці.
Відомо, що вже 5 тисяч років тому кріп в лікувальних цілях застосовували єгипетські
лікарі. А вже в Середні століття він був широко поширений у всій Європі і
застосовувався не тільки в харчових і лікарських цілях, але і використовувався
для захисту від чаклунства. В даний час кріп в дикому вигляді можна зустріти
в країнах Малої і Середньої Азії, Північної Африки та поблизу Гімалаїв,
а як городнє рослина його вирощують повсюдно на всіх континентах
крім Антарктиди. Кріп має характерний сильним запахом і смаком, завдяки
чому знаходить широке застосування як прянощі. Зелень і плоди кропу
використовують як в свіжому, так і в сушеному або солоному вигляді, додаючи для
смаку в різні страви та консервацію. Знаходить застосування і ефірна олія
отримується з кропу, його використовують у харчовій, лікеро-горілчаної, консервної
і миловарній промисловості. Склад кропу У 100 г кропу в середньому міститься:
* Вода - 85.5 г * Білки - 2.5 г * Жири - 0.5 г * Вуглеводи - 6.3 г (в т.
ч. моно-і дисахариди - 6.2 г) * Харчові волокна (клітковина) - 2.8 г * Органічні
кислоти - 0.1 г * Зола - 2.3 г Вітаміни в кропі: * Вітамін А (бета-каротин)
- 4.5 мг * Вітамін В1 (тіамін) - 0,03 мг * Вітамін В2 (рибофлавін) - 0.1
мг * Ніацин (вітамін В3 або вітамін РР) - 1.4 мг * Вітамін В5 (пантотенова
кислота) - 0.3 мг * Вітамін В6 (піридоксин) - 024 мг * Фолієва кислота
(Вітамін В9) - 27 мкг * Вітамін С (аскорбінова кислота) - 100 мг * Вітамін
Е (токоферол) - 1.7 мг Макроелементи в кропі: * Калій - 335 мг * Кальцій
- 223 мг * Магній - 70 мг * Натрій - 43 мг * Фосфор - 93 мг Мікроелементи
в кропі: * Залізо - 1.6 мг * Марганець - 1.26 мкг * Мідь - 146 мкг * Цинк
- 0.91 мг Калорійність кропу У 100 г кропу в середньому міститься близько
40 ккал. кріп Корисні властивості кропу Кріп підвищує апетит, покращує
обмін речовин в організмі і нормалізує роботу травної системи.
Корисний він при безсонні, метеоризмі, гіпертонії, анацидном гастриті, циститі
та інших захворюваннях нирок, знімає головний біль і в цілому благотворно
впливає на серцеву діяльність. Крім того кріп володіє сильним сечогінним
і жовчогінною дією, використовується в дієтичному харчуванні при ожирінні
і захворюваннях печінки і жовчного міхура, і як засіб для посилення
секреції молока у годуючих матерів. Свіжозаварений настій зелені кропу
приймають для зниження кров'яного тиску, розслаблення кишечника і при
головних болях і підвищеній збудливості. Відвар кропу покращує роботу травної
системи, також його призначають при сильній гикавці і кашлі. Використовують кріп
і в косметичних цілях: настій зелені кропу, застосовуваний у вигляді примочок,
знімає почервоніння і запалення навколо очей. Обережно, кріп! Кріп і його
лікарські препарати протипоказані людям, страждаючим від зниженої
тиску. Але навіть у здорових людей зловживання кропом може викликати
непритомність, тимчасове погіршення зору або привести до загального занепаду сил.

Share This Post: