Цей « псевдоорешек » по праву вважається не тільки смачним, але і вельми корисним
ласощами

Опис мигдалю Мигдаль - назва рослин з роду Злив і однойменних
плодів. Помилково мигдаль вважається горіхом, хоча насправді є кісточковим
плодом. Батьківщиною мигдалю вважається територія Середньої і Малої Азії, де він
був окультурені в 4 тисячолітті до н. е.. Потім мигдаль розповсюдився в
інших країнах античного світу, зокрема його вирощували в Стародавній Греції
і Римі. У наші дні мигдаль є поширеною харчовою культурою,
а серед його найбільших виробників знаходяться США, Китай і велика частина
країн Середземномор'я. Мигдаль - цінний харчовий продукт. Ядра кісточок мигдалю
вживають у їжу в свіжому, смаженому або підсоленому вигляді, також їх використовують
при виготовленні кондитерських виробів, марципанів, деяких сортів шоколаду
і дорогих цукерок або додають в лікери, надаючи їм тонкий смак і аромат,
а одержуються з ядер мигдалю маслом заправляють салати, рис і овочеві страви.
Мигдальне масло знаходить широке застосування не тільки в харчовій, а й у
парфумерної і фармацевтичної промисловості. Його використовують у виробництві
мила (гіркі сорти мигдалю), косметичних мазей і медичних препаратів.
Макуха, що залишається після віджимання мигдалевого масла, використовують для приготування
халви або як корм для домашніх тварин. Навіть шкаралупа від мигдалевих
кісточок знаходить своє застосування - з неї роблять активоване вугілля та
використовують як ароматизатора і фарбника коньяків і лікерів. Склад
мигдалю У 100 г мигдалю міститься: * Вода - 4 г * Білки - 18.5 г * Жири
- 57.8 г * Вуглеводи - 16.2 г * Харчові волокна (клітковина) - 2.5 г * Зола
- 3.6 г Мигдаль Вітаміни в мигдалі: * Вітамін А (бета-каротин) - 0.02 мг
* Вітамін В1 (тіамін) - 0.25 мг * Вітамін В2 (рибофлавін) - 1.0 мг * Ніацин
(Вітамін В3 або вітамін РР) - 3.4 мг * Пантотенова кислота (Вітамін В5)
- 0.47 мг * Вітамін В6 (піридоксин) - 0.14 мг * Фолієва кислота (вітамін
В9) - 50 мкг * Вітамін С (аскорбінова кислота) - 1.5 мг * Вітамін Е (токоферол)
- 26.2 мг Макроелементи в мигдалі: * Калій - 750 мг * Кальцій - 264 мг *
Магній - 235 мг * Натрій - 10 мг * Фосфор - 470 мг Мікроелементи в мигдалі:
* Залізо - 3.7 мг * Йод - 2 мкг * Марганець - 1.9 мг * Мідь - 140 мкг * Фтор
- 90 мкг * Цинк - 2.1 мг Калорійність мигдалю У 100 г мигдалю в середньому
міститься близько 645 ккал. Корисні властивості мигдалю Ще Авіценна писав
про багато корисних властивостях мигдалю, зокрема зазначав про його користь для
печінки, селезінки і нирок. Крім того вживання мигдалю сприяє
поліпшенню зору, його рекомендують при анемії, цукровому діабеті, астмі, плевриті,
виразках і гастритах з підвищеною кислотністю, безсонні, головних болях,
судомі, різних травмах і синцях. Помічено, що регулярний прийом
мигдальних горішків впливає на людину заспокійливо, стимулює роботу
мозку і Мигдальна олія сприяє очищенню нирок і сечового міхура,
знижує рівень «поганого» холестерину і підвищує апетит. Його також рекомендують
для лікування захворювань серцево-судинної системи, раку грудей, пневмонії
і хвороб горла, при метеоризмі і розтягненні зв'язок. У народній медицині
мигдаль вживають при безсонні, недокрів'ї і як засіб від кашлю.
Олія з мигдалю використовують для лікування виразки, герпесу і лишаю. Допомагає
воно від веснянок і плям засмаги, а в поєднанні з вином використовується для миття
голови з метою позбутися від лупи. Обережно, мигдаль! Мигдаль протипоказаний
у разі його індивідуальної нестерпності. Також необхідно дотримуватися
обережність людям із зайвою вагою, так як він є висококалорійним
продуктом. Незрілі плоди мигдалю містять деяку кількість ціаніду,
тому при їх вживанні у великій кількості існує ризик отруєння.
Деякі сорти мигдалю (гіркі) мають у своєму складі синильну кислоту,
є надзвичайно отруйною речовиною. Тому їх вживання можливо
в смаженому вигляді і лише в невеликих кількостях. У категорію ризику також
входять діти, які можуть легко отруїтися навіть від невеликих кількостей
насіння солодкого мигдалю.

Share This Post: