Кілька цих маленьких горішків не тільки допоможуть справитися з відчуттям
голоду, а й будуть дуже корисними для здоров'я

Опис арахісу Арахіс (ще розповсюджені назви земляний і китайський
горіх) - назва рослин із сімейства бобових і однойменних плодів. Батьківщина
арахісу - Південна Америка, де налічується близько 70 видів цієї рослини.
В даний час арахіс вважається цінним харчовою культурою і вирощується
в більшості країн з теплим кліматом - в ряді країн Південної Америки, США,
Італії, Іспанії, Франції, а також багатьох країнах Африки та Південної Азії. Арахіс
знаходить широке застосування в кондитерській і харчовій промисловості. Горішки
вживають в їжу як в сирому, так і в підсмаженому вигляді, також їх додають
в багато кондитерські вироби або роблять з них різні креми і пасти.
У багатьох країнах основна маса врожаю переробляється на арахісове масло,
яке за своїми харчовим якостям практично не поступається оливковому. Вищі
сорту арахісового масла використовують для приготування маргарину, кондитерських
і хлібобулочних виробів, рибних консервів і для виготовлення медичних
препаратів. Менш якісне масло використовують у виробництві мила. Також
арахіс використовують у виробництві пластмас, штучної вовни (Арділью),
клею та іншої продукції хімічної промисловості. Склад арахісу У 100
г сушеного арахісу міститься: * Вода - 10 г * Білки - 26.3 г * Жири - 45.1
г * Вуглеводи - 10.0 г (в т. ч. моно-і дисахариди - 4.2 г) * Зола - 2.6
г земляний горіх Вітаміни в арахісі: * Вітамін В1 (тіамін) - 0.7 мг * Вітамін
В2 (рибофлавін) - 0.1 мг * Ніацин (вітамін В3 або вітамін РР) - 13.2 мг
* Вітамін С (аскорбінова кислота) - 5 мг Макроелементи в арахісі: * Калій
- 650 мг * Кальцій - 75 мг * Магній - 180 мг * Натрій - 22 мг * Фосфор -
350 мг Мікроелементи в арахісі: * Залізо - 5.0 мг Калорійність арахісу У
100 г арахісу в середньому міститься близько 551 ккал. Корисні властивості арахісу
Завдяки великій кількості антиоксидантів (представлених в основному
поліфенолами) входять до складу арахісу, він є відмінною профілактикою
захворювань серцево-судинної системи, утворення злоякісних пухлин
і процесів раннього старіння. За останніми даними по виразності антиоксидантного
впливу арахіс стоїть на одному рівні з ожиною та суницями, і поступається
лише гранату. Високий вміст протеїнів у арахісі досить швидко викликає
відчуття ситості, що використовується в різних похудательной дієтах, крім
того білки цього горіха характеризуються оптимальним співвідношенням замінних
і незамінних амінокислот, через що мають високий рівень засвоюваності.
Також арахіс має жовчогінну дію, корисний при виразковій хворобі
і гастритах, нормалізує процеси кровотворення, сприяє оновленню
клітин шкіри, покращує слух, пам'ять і увага, і благотворно впливає
на статеві функції. Лікарі рекомендують невеликі кількості арахісу при сильному
виснаженні і важких хворобах. арахіс Обережно, арахіс! Незважаючи на велику кількість
корисних властивостей, дієтологи не рекомендують зловживати арахісом. Висока
калорійність арахісу може привести до появи надмірної ваги. Крім
того сирі горішки можуть викликати різні порушення травної системи,
а шкірка і пил арахісу є сильними алергенами, через що протипоказані
алергікам. До основних симптомів алергічної реакції відносять: * поява
сверблячки * набряки порожнини рота і гортані * болі в животі * нудота * у важких
випадках анафілактичний шок Тому при появі описаних симптомів алергії
слід припинити вживання арахісу і містять його.

Share This Post: