Багатий вітамінний і мінеральний склад ріпи робить цей овоч обов'язковим
елементом багатьох лікувальних дієт

Опис ріпи Ріпа - назва рослини із сімейства Капустяних і однойменних
коренеплодів. Батьківщиною ріпи вважається територія Західної Азії. Ріпа - одне
з найстаріших рослин, окультурених людством. За часів античності,
в стародавній Греції та Єгипті ріпа вважалася їжею найбідніших верств населення
і рабів, а в Стародавньому Римі цим овочем вже не гребували представники з
усіх станів. У Середні століття ріпа була поширена на території більшої
частини Європи, включаючи слов'янські країни, де вона стала по-справжньому незамінним
продуктом харчування. І лише починаючи з XVIII століття стала поступово витіснятися
картоплею. У кулінарії використовують передусім коренеплоди ріпи. Їх вживають
в свіжому, печеному, вареному, фаршированому вигляді, готують запіканки і рагу,
або додають в салати і супи. Листя ріпи додають у салати і вживають
як закуси до страв. Склад ріпи У 100 г ріпи міститься: * Вода
- 89 г * Білки - 1.4 г * Вуглеводи - 6.6 г (в т. ч. моно-і дисахариди -
5 г) * Харчові волокна (клітковина) - 1.4 г * Органічні кислоти - 0.1
г * Зола - 0.8 г Вітаміни в ріпі: * Вітамін А (бета-каротин) - 0.1 мг *
Вітамін В1 (тіамін) - 0.05 мг * Вітамін В2 (рибофлавін) - 0.04 мг * Ніацин
(Вітамін В3 або вітамін РР) - 0.8 мг * Фолієва кислота (вітамін В9) - 6
мкг * Вітамін С (аскорбінова кислота) - 20 мг Макроелементи в ріпі: * Калій
- 240 мг * Кальцій - 50 мг * Магній - 17 мг * Натрій - 57 мг * Фосфор -
33 мг Мікроелементи в ріпі: * Залізо - 0.9 мг Калорійність ріпи У 100 г
ріпи в середньому міститься близько 27 ккал. Корисні властивості ріпи Страви з
ріпи знаходять широке застосування в дитячому, дієтичному і лікувальному харчуванні.
Її використовують в похудательной дієтах і додають у раціон хворих на цукровий
діабет. Ріпу відносять до одного з найефективніших засобів для поліпшення
роботи кишечника. Страви, приготовлені з цього овоча, посилюють перистальтику
кишечника, стимулюють секрецію шлункового соку і сприяють кращому
засвоєнню їжі. Крім того ріпа розчиняє камені в нирках, застосовується при
різних поліневритах, при лікуванні подагри, хвороб суглобів і для боротьби
з сольовими відкладеннями. Сік з ріпи має відхаркувальну, сечогінну,
легким проносним, заспокійливим, болезаспокійливу, антисептичну, протизапальною
і ранозагоювальну дію, а збуджує серцеву діяльність. У народній
медицині відвар з коренеплодів ріпи застосовують для лікування захворювань верхніх
дихальних шляхів, при простудних захворюваннях, ларингіті, подагрі, астмі
і зубного болю. ріпа Обережно, ріпа! Існує ряд протипоказань для
вживання ріпи. До основних з них відносять: * гострі гастрити і ентероколіти
* Загострення запальних процесів у шлунково-кишковому тракту, а також
виразка шлунка та дванадцятипалої кишки * гострі і хронічні гепатити
і холецистити * захворювання центральної нервової системи * захворювання щитовидної
залози * гострі запалення і хронічні захворювання печінки і нирок

Share This Post: