Корінь селери - не тільки смачна і корисна основа для приготування
різних салатів, але і найсильніший афродизіак !

Опис селери Селера - назва рослини із сімейства зонтичних.
Селерою також називають зелень і корінь, що вживаються в їжу. Батьківщина
селери вважаються Середземноморські країни. Відомо, що в Древній Греції,
Римі та Єгипті селера в першу чергу вважався лікарським рослиною,
і лише в середні століття його почали вживати в їжу. В даний час селера
- Одна з найпопулярніших овочевих культур і поширений на всіх континентах
за винятком Антарктиди. Селера - рослина універсальне, в їжу йдуть
всі його частини. Зелень додають у салати та м'ясні страви. Коріння селери
використовують як в свіжому - їдять сирими або використовують для приготування салатів
і гарнірів, так і сушеному вигляді. Також їх відварюють, запікають або обсмажують,
додають в перші і другі страви або використовують як приправу. Склад
селери У 100 г коріння селери міститься: * Вода - 82 г * Білки - 1.3
г * Жири - 0.3 г * Вуглеводи - 7.1 г (в т. ч. моно-і дисахариди - 5.5 г)
* Харчові волокна (клітковина) - 1 г * Органічні кислоти - 0.1 г * Зола
- 1.1 г Вітаміни в селері: * Вітамін А (бета-каротин) 0.01 мг * Вітамін
В1 (тіамін) - 0,03 мг * Вітамін В2 (рибофлавін) - 0.05 мг * Ніацин (вітамін
В3 або вітамін РР) - 1 мг * Фолієва кислота (вітамін В9) - 7 мкг * Вітамін
С (аскорбінова кислота) - 8 мг Макроелементи в селері: * Калій - 390
мг * Кальцій - 60 мг * Магній - 30 мг * Натрій - 75 мг * Фосфор - 27 мг
Мікроелементи в селері: * Залізо - 0.5 мг * Марганець - 150 мкг * Цинк
- 0.3 мг Калорійність селери У 100 г селери в середньому міститься близько
32 ккал. Селера Корисні властивості селери Селера має цілу
букетом корисних для здоров'я властивостей. У медицині селера і страви з нього
рекомендують при гіпертонії, захворюваннях нирок і сечостатевої системи, ревматизмі,
надмірній вазі й ожирінні, і станах внутрішнього неспокою. Він сприятливо
діє на нервову систему, сприяє зміцненню імунної системи та
запобігає виникненню інфекційних захворювань. Корінь селери надає
комплексний вплив на травну систему. Селера зменшує запальні
процеси і знижує больові відчуття при гастритах і виразках шлунка та дванадцятипалої
кишки на тлі нормальної або зниженої секреції. Він також стимулює вироблення
шлункового соку і запобігає гнильні процеси в кишечнику. Сік селери
нормалізує обмін речовин, має сечогінну, проносним і загальнозміцнюючим
дією. Селера полегшує засвоюваність білків, тому його рекомендують
додавати до м'ясних страв. Корінь селери вважається сильним афродизіаком,
тому страви з нього рекомендують як засіб для посилення потенції.
Завдяки низькому вмісту фенілаланіну, селера призначають дітям, які страждають
фенілкетонурію, його також додають у раціон харчування дітей для профілактики
гіповітамінозів. Обережно, селера! Селера і страви приготовані
з нього протипоказані при: * виразці шлунка і дванадцятипалої кишки з
підвищеною кислотністю * вагітності та в період годування груддю * варикозі
* Тромбофлебітах

Share This Post: