Соя, напевно , самий універсальний продукт. Вона може замінити м'ясо , овочі,
а також подаватися як самостійне блюдо. Одне залишається незмінним -
соєве їжа дуже корисна

Опис сої Соя - назва рослини із сімейства бобових. Соя вважається
одним з найбільш древніх рослин культивованих людством. Її батьківщиною
вважаються країни Південно-східної Азії, де її вирощують більше п'яти тисяч
років. А в даний час соя має найширше розповсюдження - діапазон
областей де можна зустріти плантації сої лежить у проміжку між 60 °
північної і південної широти. Її обробляють на всіх континентах за винятком
Антарктиди. Соя, як і інші бобові, багата білком, завдяки чому є
прекрасною альтернативою продуктам тваринного походження. Соя має широкий
спектр застосування в кулінарії: її використовують як основний замінник м'яса,
з сої готують численні соєві продукти і напої. До основних соєвим
продуктів відносять соєву муку, різноманітні соуси, соєве м'ясо, сир (тофу),
солодощі і навіть молоко і масло. Склад сої У 100 г зрілих соєвих бобів міститься:
* Вода - 8.5 г * Білки - 36.5 г * Жири - 20 г * Вуглеводи - 30.1 г * Харчові
волокна (клітковина) - 3.2 г * Зола - 1.7 г Вітаміни в сої: * Вітамін А (бета-каротин)
- 0.15 мг * Вітамін В1 (тіамін) - 1 мг * Вітамін В2 (рибофлавін) - 0.2 мг
* Ніацин (вітамін В3 або вітамін РР) - 2.2 мг * Вітамін В5 (пантотенова
кислота) 1.7 мг * Вітамін В6 (піридоксин) - 0.8 мг * Фолієва кислота (вітамін
В9) - 200 мкг * Вітамін С (аскорбінова кислота) - 6 мг * Вітамін Е (токоферол)
- 17 мг * Біотин (вітамін Н) - 7 мкг * Холін (вітамін В4) - 270 мг Макроелементи
в сої: * Калій - 1600 мг * Кальцій - 200 мг * Магній - 225 мг * Натрій -
44 мг * Сірка - 214 мг * Фосфор - 600 мг * Хлор - 64 мг Мікроелементи в сої:
* Алюміній - 0.7 мг * Бор - 0.75 мг * Залізо - 6.6 мг * Йод - 8 мкг * Кобальт
- 31 мкг * Кремній - 175 мг * Марганець - 3 мг * Мідь - 0.5 мг * Молібден
0.1 мг * Нікель - 0.3 мг * Фтор - 0.12 мг * Цинк - 5 мг Калорійність сої
У 100 г сої в середньому міститься близько 446 ккал. Соя Корисні властивості сої
Завдяки великій кількості білка соя - ідеальний продукт для вегетаріанців.
Але і для інших людей вона здатна принести багато користі. Сою і соєві продукти
рекомендують при порушеннях обміну речовин, цукровому діабеті, гастриті, виразці,
остеопорозі і серцево-судинних захворюваннях. Вхідні до складу сої раффинозу
і стахиоза - є основним живильною речовиною для містяться в
кишечнику корисних біфідобактерій, збільшення кількості яких знижує
ризик захворювання на рак і дисбактеріозом, а також сприяє збільшенню
тривалості життя. Соя - ефективний засіб проти остеопорозу.
Вхідні до складу сої ізофлавони дозволяють компенсувати нестачу естрогенів
- Основної причини остеопорозу у жінок під час менопаузи. Крім того соя
містить велику кількість кальцію - основу міцних і здорових кісток.
Соя також корисна при зайвій вазі й ожирінні. Лецитин входить до складу
сої бере участь у жировому обміні, сприяючи зменшенню запасів жирів
в печінці і прискорюючи жирової метаболізм. Кромці того лецитин має жовчогінну
дією і знижує синтез холестерину в організмі. Обережно, соя! Незважаючи
на ряд корисних якостей, соя і соєві продукти також мають ряд протипоказань.
Відомо, що при вживанні у великих кількостях соя прискорює процеси
старіння, надає гнітюче вплив на роботу ендокринної системи
і може стати причиною хвороби Альцгеймера. Також вона може спровокувати
кропив'янку, екзему, дерматит, риніт, астму, коліт, кон'юнктивіт і ряд інших
захворювань. Не варто включати сою в раціон людей з сечокам'яною хворобою.
Вхідні в її склад оксалати є вихідним матеріалом для утворення
каменів. До складу сої входять ізофлавони, які є рослинними аналогами
жіночих статевих гормонів. Тому вживання сої часто позитивним чином
позначається на здоров'я жінки, за винятком випадку вагітності - ізофлавони
підвищують ризик викидня і негативно впливають на розвиток головного мозку
ембріона. Також слід обережніше вводити сою в раціон маленьких дітей
- Вона може викликати алергію або стати однією з причин захворювання щитовидної
залози.

Share This Post: