Авокадо своїм зовнішнім виглядом і смаком нагадує овоч, хоча насправді
є фруктом , і дуже корисним!
Опис авокадо Авокадо (або алігаторова груша) - назва дерева і однойменних
плодів. За деякими даними авокадо культивують з третього тисячоліття
до нашої ери. Батьківщина авокадо - джунглі Південної та Центральної Америки, звідки
поступово він поширився на інші континенти. До Європи авокадо завезли
іспанські конкістадори. В даний час існує більше 400 різновидів
авокадо, вирощуваних в більшості тропічних і субтропічних куточках
нашої планети. Але найбільшого поширення цей фрукт отримав в країнах
Південної Америки (особливо Бразилії), США, Мексиці, ряді країн Африки, а також
в Іспанії та Ізраїлі. На прилавки наших магазинів авокадо найчастіше потрапляє
в незрілому стані. Але дотик такі плоди тверді, а м'якоть досить щільна,
за консистенцією і смаком схожа на нестиглі грушу або гарбуз. Є дати такому
плоду полежати, то він доходить «до кондиції». М'якоть зрілих плодів має
ніжну консистенцію, за смаком нагадуючи суміш вершкового масла з пюре з
зелені, з легким горіховим присмаком. Зрілі плоди авокадо широко використовують
в кулінарії, їх додають у салати, супи, суші, холодні закуски і для приготування
бутербродів. Авокадо широко поширено в вегетаріанських стравах, де
служить в якості заміни м'яса і яєць. А з перестиглих плодів отримують цінне
масло, вживане не тільки в кулінарії, але і в косметичній промисловості.
Склад авокадо У 100 г авокадо міститься: * Вода - 73 г * Білки - 2 г *
Жири - 15 г * Вуглеводи - 6 г (у т. ч. моно-і дисахариди - 5 г) * Харчові
волокна (клітковина) - 0.6 г * Органічні кислоти - 0.1 г * Зола - 1 г
авокадо Вітаміни в авокадо: * Вітамін А (ретинол) - 0,03 мг * Вітамін В1
(Тіамін) - 0.06 мг * Вітамін В2 (рибофлавін) - 0.04 мг * Ніацин (вітамін
В3 або вітамін РР) - 0.6 мг * Вітамін В5 (пантотенова кислота) - 1 мг *
Вітамін В6 (піридоксин) - 0.2 мг * Фолієва кислота (вітамін В9) - 18.5
мкг * Вітамін С (аскорбінова кислота) - 7.7 мг * Вітамін До - 19 мкг Макроелементи
в авокадо: * Калій - 280 мг * Кальцій - 15 мг * Магній - 10 мг * Натрій
- 2 мг * Сірка - 15 мг * Фосфор - 33 мг * Хлор - 11 мг Мікроелементи в авокадо:
* Алюміній - 0.8 мг * Бор 0.1 мг * Залізо - 1 мг * Йод - 2 мкг * Кобальт
- 1 мкг * Марганець - 0.21 мг * Мідь - 0.25 мг * Молібден 10 мкг * Фтор -
14 мкг * Цинк - 0.29 мг Калорійність авокадо У 100 г авокадо в середньому міститься
близько 167 ккал. Корисні властивості авокадо Плоди авокадо є одними
з найбільш жиросодержащих фруктів, поступаючись пальмою першості лише кокосу,
причому левова частка входять до їх складу жирів відносяться до корисних і легкозасвоюваним
мононенасищенним жирних кислот. Тому, незважаючи на високу калорійність,
цей фрукт є корисним дієтичним продуктом. Авокадо ефективний при
гіпертонії, цукровому діабеті, катарі шлунка, диспепсії, при гастритах з
зниженою кислотністю і при підвищеній кислотності шлункового соку. Дієтологи
рекомендують авокадо при запорах, катаракті, авітамінозах, а також як
загальнозміцнюючий засіб після перенесених інфекційних та інших захворювань.
Плоди авокадо сприяють зниженню рівня "поганого" холестерину, корисні
при атеросклерозі, недокрів'ї, гіпертонії, в цілому сприятливо впливаючи
на роботу серцево-судинної системи. авокадо Калій, у великих кількостях
входить до складу авокадо, відповідає в організмі за генерацію та передачу
нервових імпульсів, а також нормалізує водно-сольовий баланс і роботу м'язової
системи. При вживанні авокадо знижується дратівливість, підвищується
працездатність, здатність до концентрації, проходить сонливість і втома,
поліпшується самопочуття. Таке комплексне вплив пояснюється містяться
в авокадо речовиною манногептулозой, що знижує рівень глюкози в крові,
одночасно сприяючи її кращому засвоєнню клітинами мозку. Авокадо також
має антиоксидантні властивості, захищаючи клітини від шкідливого впливу
вільних радикалів і перешкоджаючи процесам старіння організму. Корисними
властивостями також володіють насіння і листя авокадо, відвар яких застосовують
для лікування дизентерії, і хронічних колітів і ентероколітів. Обережно,
авокадо! Авокадо протипоказаний у разі індивідуальної непереносимості.
Також необхідно мати на увазі що до складу кісточок авокадо входять токсичні
речовини які можуть привести до порушень роботи травної системи
або викликати сильні алергічні реакції.