Авокадо своїм зовнішнім виглядом і смаком нагадує овоч, хоча насправді
є фруктом , і дуже корисним!

Опис авокадо Авокадо (або алігаторова груша) - назва дерева і однойменних
плодів. За деякими даними авокадо культивують з третього тисячоліття
до нашої ери. Батьківщина авокадо - джунглі Південної та Центральної Америки, звідки
поступово він поширився на інші континенти. До Європи авокадо завезли
іспанські конкістадори. В даний час існує більше 400 різновидів
авокадо, вирощуваних в більшості тропічних і субтропічних куточках
нашої планети. Але найбільшого поширення цей фрукт отримав в країнах
Південної Америки (особливо Бразилії), США, Мексиці, ряді країн Африки, а також
в Іспанії та Ізраїлі. На прилавки наших магазинів авокадо найчастіше потрапляє
в незрілому стані. Але дотик такі плоди тверді, а м'якоть досить щільна,
за консистенцією і смаком схожа на нестиглі грушу або гарбуз. Є дати такому
плоду полежати, то він доходить «до кондиції». М'якоть зрілих плодів має
ніжну консистенцію, за смаком нагадуючи суміш вершкового масла з пюре з
зелені, з легким горіховим присмаком. Зрілі плоди авокадо широко використовують
в кулінарії, їх додають у салати, супи, суші, холодні закуски і для приготування
бутербродів. Авокадо широко поширено в вегетаріанських стравах, де
служить в якості заміни м'яса і яєць. А з перестиглих плодів отримують цінне
масло, вживане не тільки в кулінарії, але і в косметичній промисловості.
Склад авокадо У 100 г авокадо міститься: * Вода - 73 г * Білки - 2 г *
Жири - 15 г * Вуглеводи - 6 г (у т. ч. моно-і дисахариди - 5 г) * Харчові
волокна (клітковина) - 0.6 г * Органічні кислоти - 0.1 г * Зола - 1 г
авокадо Вітаміни в авокадо: * Вітамін А (ретинол) - 0,03 мг * Вітамін В1
(Тіамін) - 0.06 мг * Вітамін В2 (рибофлавін) - 0.04 мг * Ніацин (вітамін
В3 або вітамін РР) - 0.6 мг * Вітамін В5 (пантотенова кислота) - 1 мг *
Вітамін В6 (піридоксин) - 0.2 мг * Фолієва кислота (вітамін В9) - 18.5
мкг * Вітамін С (аскорбінова кислота) - 7.7 мг * Вітамін До - 19 мкг Макроелементи
в авокадо: * Калій - 280 мг * Кальцій - 15 мг * Магній - 10 мг * Натрій
- 2 мг * Сірка - 15 мг * Фосфор - 33 мг * Хлор - 11 мг Мікроелементи в авокадо:
* Алюміній - 0.8 мг * Бор 0.1 мг * Залізо - 1 мг * Йод - 2 мкг * Кобальт
- 1 мкг * Марганець - 0.21 мг * Мідь - 0.25 мг * Молібден 10 мкг * Фтор -
14 мкг * Цинк - 0.29 мг Калорійність авокадо У 100 г авокадо в середньому міститься
близько 167 ккал. Корисні властивості авокадо Плоди авокадо є одними
з найбільш жиросодержащих фруктів, поступаючись пальмою першості лише кокосу,
причому левова частка входять до їх складу жирів відносяться до корисних і легкозасвоюваним
мононенасищенним жирних кислот. Тому, незважаючи на високу калорійність,
цей фрукт є корисним дієтичним продуктом. Авокадо ефективний при
гіпертонії, цукровому діабеті, катарі шлунка, диспепсії, при гастритах з
зниженою кислотністю і при підвищеній кислотності шлункового соку. Дієтологи
рекомендують авокадо при запорах, катаракті, авітамінозах, а також як
загальнозміцнюючий засіб після перенесених інфекційних та інших захворювань.
Плоди авокадо сприяють зниженню рівня "поганого" холестерину, корисні
при атеросклерозі, недокрів'ї, гіпертонії, в цілому сприятливо впливаючи
на роботу серцево-судинної системи. авокадо Калій, у великих кількостях
входить до складу авокадо, відповідає в організмі за генерацію та передачу
нервових імпульсів, а також нормалізує водно-сольовий баланс і роботу м'язової
системи. При вживанні авокадо знижується дратівливість, підвищується
працездатність, здатність до концентрації, проходить сонливість і втома,
поліпшується самопочуття. Таке комплексне вплив пояснюється містяться
в авокадо речовиною манногептулозой, що знижує рівень глюкози в крові,
одночасно сприяючи її кращому засвоєнню клітинами мозку. Авокадо також
має антиоксидантні властивості, захищаючи клітини від шкідливого впливу
вільних радикалів і перешкоджаючи процесам старіння організму. Корисними
властивостями також володіють насіння і листя авокадо, відвар яких застосовують
для лікування дизентерії, і хронічних колітів і ентероколітів. Обережно,
авокадо! Авокадо протипоказаний у разі індивідуальної непереносимості.
Також необхідно мати на увазі що до складу кісточок авокадо входять токсичні
речовини які можуть привести до порушень роботи травної системи
або викликати сильні алергічні реакції.

Share This Post: