Страви з гарбуза радують свої різноманітністю і оригінальністю. Але крім цього
цей осінній овоч дуже корисний, тому що не пропустіть урожай!

Опис гарбуза Гарбуз назва однорічного рослини, що відноситься до баштанних,
і однойменного плоду. Батьківщиною гарбуза вчені вважають територію сучасної
Мексики, де її вирощували більше 3 тис. років до н. е.. До Європи гарбуз потрапив
в середині XVI століття, коли її, як і багато інших корисні рослини, привезли
іспанці. Спочатку гарбуз культивували в південних країнах, але поступово ареал
її поширення розширився і на більш холодні країни, в т. ч. Україна
і Росію. В даний час культивовані види гарбуза вирощують в більшості
країн світу, обмежених 60 градусів північної і південної широти. Гарбуз - великий
м'ясистий плід, кулястої або овальної форми, покритий товстою гладкою шкіркою,
під якою знаходиться соковита м'якоть і численні насіння. Забарвлення шкірки
і м'якоті, а також вага і форма плодів сильно відрізняються в залежності від
сорту. Стиглі гарбуза вживають в їжу не тільки у свіжому, але і вареному,
смаженому і запеченому вигляді; також з неї готують соки, пюре, ікру,
повидло, джеми, цукати. Гарбуз дуже добре зберігається протягом тривалого
часу, тому її можна споживати протягом всієї зими. Склад гарбуза В
100 г гарбуза міститься: * Вода - 90.2 г * Білки - 0.9 г * Вуглеводи - 5.9
г (в т. ч. моно-і дисахариди - 4.1 г) * Харчові волокна (клітковина) - 1.2
г * Пектини - 0.3 г * Органічні кислоти - 0.1 г * Зола - 0.5 г Вітаміни
в гарбузі: Гарбуз * Вітамін А (бета-каротин) - 1.4 мг * Вітамін В1 (тіамін)
- 0.05 мг * Вітамін В2 (рибофлавін) - 0.06 мг * Ніацин (вітамін В3 або вітамін
РР) - 0.5 мг * Фолієва кислота (вітамін В9) - 6 мкг * Вітамін С (аскорбінова
кислота) - 14 мг Макроелементи в гарбузі: * Калій - 200 мг * Кальцій - 26
мг * Магній - 14 мг * Натрій - 4 мг * Фосфор - 24 мг Мікроелементи в гарбузі:
* Залізо - 0.4 мг * Йод - 1 мкг * Кобальт - 1 мкг * Марганець - 38 мкг *
Мідь - 180 мкг * Фтор - 84 мкг * Цинк - 240 мкг Калорійність гарбуза У 100
г гарбуза в середньому міститься близько 25 ккал. Корисні властивості гарбуза Гарбуз
- Продукт із цілим букетом корисних властивостей. Гарбуз і страви з неї корисні
при захворюваннях серцево-судинної системи (гіпертонія, атеросклероз,
набряклість, викликана серцевою недостатністю), гепатиті, холециститі,
жовчнокам'яної хвороби, циститах, нефритах і при порушеннях обміну речовин.
Відвар гарбуза з додаванням меду допомагає при нервових розладах і безсонні.
Гарбуз має сечогінну і жовчогінну дію, покращує роботу кишечника.
Її широко використовують при дієтичному і дитячому харчуванні. Пектин, що входить
до складу м'якоті гарбуза, виводить з організму хлористі солі. А її вживання
людьми перенесли гепатит А, сприяє відновленню функцій печінки.
Каша з гарбуза М'якоть гарбуза рекомендують при вагітності як природного
протиблювотний засіб. Її також вживають при «морської хвороби». Сік
одержуваний з гарбуза використовують при гіпертонії, безсонні і для лікування
захворювань нирок і печінки. Він також сприяє жовчовиділенню, нормалізує
роботу травної і нервових систем. Насіння гарбуза використовують як противоглистное
засіб і при захворюванні сечостатевих органів, особливо при спазмах, що ускладнюють
сечовипускання. Обережно, гарбуз! Сік гарбуза не рекомендують при будь-яких загостреннях
шлунково-кишкових захворювань. Автор: Олександр Кузнєцов

Share This Post: