Маленькі терпкі плоди кизилу добрі не тільки в варення. У свіжому вигляді
ця ягода подарує Вам ще більше смаку та користі

Опис кизилу Кизил - назва чагарника (рідше невеликого дерева) і
однойменних плодів. Кизил з дуже давніх часів культивується людством,
історики повідомляють про кісточках кизилу знайдених більше 5 тис. років тому на
розкопках людських поселень, розташованих на території сучасної
Швейцарії. У наші дні культивується 4 види кизилу на території більшої
частині Європи (у Франції, Італії, країнах східної Європи, Україна, Молдавії,
Росії), на Кавказі, в Середній Азії, Китаї, Японії та Північній Америці. Плоди
кизилу - невеликі за розмірами, довгастої форми (також зустрічаються плоди
з кулястої і грушоподібної формою), ягоди. Зовні ягода покрита гладкою
шкіркою різноманітних відтінків (світло-червона, червона, темно-червона,
темно-фіолетова і практично чорна), під якою знаходиться соковита кисло-солодка
або солодка м'якоть, що вкриває тверду неїстівну кісточку. Середня маса
однієї ягоди становить близько 2-6 г з яких 65-90% припадає на м'якоть.
Кизил вживається у свіжому, а також сушеному і маринованому вигляді. Ще
ця ягода використовується для приготування варення, компотів, її застосовують
як спеції і як сурогат кави. Склад кизилу У 100 г кизилу міститься:
* Вода - 85 г * Білки - 0.9 г * Вуглеводи - 10.5 г (в т. ч. моно-і дисахариди
- 9 г) * Харчові волокна (клітковина) - 1.6 г * Органічні кислоти (янтарна,
яблучна, винна, лимонна, галова) - 2 г * Зола - 0.8 г Вітаміни в кизил:
У м'якоті кизилу містяться значні кількості Вітаміну С (до 55 мг на
100 г), Р і бета-каротину (рослинна версія вітаміну А). Макроелементи
в кизил: * Калій - 350 мг * Кальцій - 55 мг * Магній - 26 мг * Натрій -
32 мг * Фосфор - 33 мг Мікроелементи в кизил: До складу кизилу входять великі
кількості солей заліза (до 4.1 мг на 100 г), сірки і цинку. Калорійність
кизилу У 100 г кизилу в середньому міститься близько 44 ккал. Корисні властивості
кизилу Кизил має широкий спектр застосування в лікувальних і профілактичних
цілях. Ягоди кизилу рекомендують при подагрі, недокрів'ї, геморої, дизентерії,
тифі, шлунково-кишкових захворюваннях, артриті і шкірних хворобах. Кизил
має жовчогінну, сечогінну, протицингового, бактерицидну жарознижуючим
і протизапальну дію. Вхідні до складу кизилу дубильні речовини
роблять його відмінним в'яжучим засобом, що застосовується при розладах
травлення. У профілактичних цілях кизил вживають в їжу при небезпеці
отруєння парами ртуті, свинцем та ін токсичними речовинами. Ягоди кизилу
покращують апетит і відновлюють обмін речовин в організмі людини. Також
плоди кизилу дуже корисні при захворюванні або схильності до цукрового діабету,
тому що не збільшують рівень глюкози в крові і одночасно підсилюють ферментативну
активність підшлункової залози, сприяючи переварюванню їжі. Напої
і настої з ягід кизилу рекомендують при шлунково-кишкових розладах
і кровотечах, при захворюваннях порожнини рота. Кизиловий сік має виражену
тонізуючим і бадьорить дією. Обережно, кизил! Кизил і кизиловий сік
не рекомендується: * при підвищеній кислотності шлункового соку * людям,
страждаючим запорами * вживати на ніч, людям з збуджуваним нервової
системою

Share This Post: