Початок осені дарує нам чудовий фрукт - грушу. Цей плід порадує
нас не тільки відмінним смаком, але і лікувальними властивостями

Опис груші Груша - назва дерева або чагарнику і однойменних плодів.
Груша - одне з найдавніших плодових дерев культивованих людством.
Перші згадки про грушу відносяться ще до найдавнішої історії - її вирощували
в Китаї, потім вона потрапила спочатку до Персії, звідки в Грецію і Римську імперію.
В даний час відомо тисячі сортів груш, які культивуються в
більшості теплих і помірних областей по всьому світу. Груша - це середніх
розмірів плід, своєю формою нагадує лампочку, хоча зустрічаються сорти
з округлою формою. М'якоть спілої груші ніжна і соковита, з характерним ароматом
(Чим сильніше видаваний плодом аромат, тим більше в ньому вітамінів та інших
корисних речовин) і солодким смаком. Груші окрім вживання в свіжому вигляді
мають десятки способів приготування: їх в'ялять, печуть, консервують, з
них роблять соки і компоти, варять варення, джеми отримують і повидло. Склад
груші У 100 г груші міститься: * Вода - 84 г * Білки - 0.4 г * Жири - 0.1
г * Вуглеводи - 11.4 г (в т. ч. моно-і дисахариди - 9.8 г, крохмаль - 0.5
г) * Харчові волокна (клітковина) - 2.3 г * Пектини - 0.6 г * Органічні
кислоти - 0.5 г * Зола - 0.7 г Вітаміни в груші: * Вітамін А (бета-каротин)
- 0.01 мг * Вітамін В1 (тіамін) - 0.02 мг * Вітамін В2 (рибофлавін) - 0.03
мг * Ніацин (вітамін В3 або вітамін РР) - 0.1 мг * Вітамін В5 (пантотенова
кислота) - 0.05 мг * Вітамін В6 (піридоксин) - 0.028 мг * Фолієва кислота
(Вітамін В9) - 2 мкг * Вітамін С (аскорбінова кислота) - 5 мг * Вітамін
Е (токоферол) - 0.36 мг Макроелементи в груші: * Калій - 119 мг * Кальцій
- 19 мг * Магній - 9 мг * Натрій - 14 мг * Фосфор - 11 мг Мікроелементи
в груші: * Залізо - 2.3 мг * Йод - 1 мкг * Кобальт - 10 мкг * Марганець -
65 мкг * Мідь - 120 мкг * Молібден - 5 мкг * Фтор - 10 мкг * Цинк - 190
мкг Калорійність груші У 100 г груші в середньому міститься близько 42 ккал.
Груша Корисні властивості груші Лікувальні якості груші були відомі ще
в стародавні часи, а в наші дні вона - присутній у багатьох рецептах народної
та офіційної медицини. Багатий вітамінний і мінеральний склад груші робить
її незамінним продуктом при холециститі, гастриті, хворобах печінки і сечостатевої
системи (включаючи простатит), запорах, головних болях, безсонні, депресії
і як сечогінний засіб. Груші містять у дієти людей хворих
цукровим діабетом, при ожирінні та інших порушеннях функцій підшлункової
залози. Це пояснюється тим, що велика частина вхідних в її склад вуглеводів
складає фруктоза, що не впливає на рівень цукру в крові. Корисна груша
і для серцево-судинної системи - нормалізує серцевий ритм, знижує
рівень поганого холестерину, сприяє зміцненню стінок кровоносних
судин, а завдяки своєму складу залозу стимулює процеси кровотворення.
Вхідні до складу м'якоті та соку груші біологічно активні речовини активують
роботу імунної системи людини і сприяють виведенню важких металів
і токсинів з організму. Але майте на увазі, що очищаючи грушу від шкірки, Ви
тим самим позбавляєте себе відмінного джерела клітковини і цінних фитонутриентов.
Обережно, груша! Не рекомендується вживати груші людям з розладами
кишечника, а також на голодний шлунок або відразу ж після їжі. Не варто
запивати водою або заїдати груші щільною їжею.

Share This Post: