Цей пухнастий фрукт з соковитою , м'якою і ароматною м'якоттю насправді
ще й джерело краси та здоров'я

Опис персика Персик - назва виду плодових дерев і однойменних
фруктів. Відомо, що персики одне з найдавніших рослин культивованих
людиною. Зараз точно невідомо де саме знаходиться батьківщина персиків,
але на думку багатьох учених такої дивної є Китай, що побічно
підтверджується зустрічається в північному Китаї (недалеко від Пекіна) його дикої
формою. У наші дні персики - це важлива галузь сільського господарства багатьох
субтропічних і помірно теплих країн. Його розводять в теплих областях Європи,
Америки, Азії, широко поширений на півдні України й у Криму. Плід персика
має овальну або округлу форму, з характерною борозенкою на одній зі сторін.
Залежно від сорту шкірка може бути як бархатистою, густо укрита
ворсинками, так і голою, а її колір може бути жовто-зеленим, жовтим, жовто-червоним
або червоним. М'якоть стиглого персика соковита і солодка на смак, жовтуватого
кольору, також є плоди з білявою, жовто-червоної і навіть червоною м'якоттю,
усередині якої знаходиться велика кісточка, покрита глибокими борозенками.
У більшості сортів маса плоду досягає 200 г, хоча окремі екземпляри
можуть досягати ваги в 400-500 р. Персик вживається в їжу як в свіжому,
так і консервованому вигляді, а крім того використовується в харчовій промисловості,
а з його кісточок готується лікер - персики. Склад персика У 100 г
персика міститься: * Вода - 86 г * Білки - 0.9 г * Жири - 0.1 г * Вуглеводи
- 11.3 г (в т. ч. моно-і дисахариди - 9.5 г) * Харчові волокна (клітковина)
- 0.9 г * Пектин - 0.7 г * Органічні кислоти (яблучна, лимонна, винна
і хінна) - 0.6 г * Зола - 0.6 г Вітаміни в персику: * Вітамін А - 0.5 мг
* Вітамін В1 (тіамін) - 0.04 мг * Вітамін В2 (рибофлавін) - 0.01 мг * Ніацин
(Вітамін РР) - 0.7 мг * Вітамін В5 (пантотенова кислота) - 0.15 мг * Вітамін
В6 (піридоксин) - 0.03 мг * Фолієва кислота (вітамін В9) - 8 мкг * Вітамін
С (аскорбінова кислота) - 10 мг * Вітамін Е (токоферол) - 1.5 мг * Вітамін
К (філлохинон) - 2.6 мг Макроелементи в персику: * Калій - 363 мг * Кальцій
- 20 мг * Магній - 16 мг * Натрій - 50 мг * Фосфор - 34 мг Мікроелементи
в персику: * Залізо - 4 мг * Йод - 2 мкг * Марганець - 140 мкг * Мідь - 50
мкг * Селен - 0.1 мкг * Фтор - 4 мкг * Цинк - 170 мкг Калорійність персика
У 100 г персика в середньому міститься близько 46 ккал. Персик Корисні властивості
персика Персик корисний при захворюваннях нирок, печінки, жовчного міхура,
показаний при порушеннях серцевого ритму, атеросклерозі, захворюваннях органів
дихання, при недокрів'ї, запорах, стресах, захворюваннях шлунка з пониженою
кислотністю. Сік плодів персика має сечогінну, кровотворної, протиблювотну,
відхаркувальний і м'яку проносну дію, посилює секрецію травних
залоз, сприяючи переварюванню їжі, покращує роботу печінки, підвищує
стійкість організму до виникнення злоякісних пухлин, є
профілактичним засобом проти старіння. Особливо ефективно його вживати
натщесерце. Коли персик на шкоду Так як персики містять досить велику
кількість цукрів, то з цієї причини їх не рекомендують при захворюванні
цукровий діабет. Також персики протипоказані у разі: * алергії *
ожиріння * і людям, з збуджуваним нервовою системою (персики і персиковий
сік володіють збудливим дією) Автор: Олександр Кузнєцов

Share This Post: