Один з найпоширеніших і звичних літніх фруктів нашої смуги
являє собою цілий джерело корисних речовин

Опис сливи Слива - назва плодового дерева і однойменного фрукта.
Батьківщиною сливи вважають Малу Азію, Кавказ і Північний Іран. В даний час
зливу культивується у більшості країн світу з помірним і холодним кліматом.
У світі відомо декілька сотень різновидів слив, з яких виділяють
три основні сорти: європейський, японський і Східноазіатський. Плоди сливи
- Невеликі овальні ягоди з гладкою шкіркою і відносно великий твердої
кісточкою. Колір шкірки в залежності від сорту може відрізнятися від жовтого
до червоного і темно-фіолетового. М'якоть стиглих плодів соковита і солодка або
кисло-солодка на смак. Зливи вживаються в їжу у свіжому, консервованому
і сушеному (чорнослив) вигляді, також з них готують соки, компоти та
лікери, варення і пастилу. Важливо, що навіть при термічній обробці
зливу зберігає більшість своїх корисних речовин. Склад сливи У 100 г
сливи міститься: * Вода - 87 г * Білки - 0.8 г * Вуглеводи - 11.2 г (в т.
ч. моно-і дисахариди - 9.5 г) * Харчові волокна (клітковина) - 0.5 г * Пектин
- 0.9 г * Органічні кислоти (яблучна, лимонна, винна і хінна) - 1.3
г * Зола - 0.5 г Слива Вітаміни в зливі: * Вітамін А - 0.1 мг * Вітамін
В1 (тіамін) - 0.06 мг * Вітамін В2 (рибофлавін) - 0.04 мг * Ніацин (вітамін
В3 або вітамін РР) - 0.6 мг * Фолієва кислота (вітамін В9) - 1.5 мкг *
Вітамін С (аскорбінова кислота) - 10 мг * Вітамін Е (токоферол) - 0.63
мг Макроелементи в зливі: * Калій - 214 мг * Кальцій - 20 мг * Магній -
9 мг * Натрій - 18 мг * Фосфор - 20 мг Мікроелементи в зливі: * Залізо -
500 мкг * Йод - 4 мкг * Кобальт - 1 мкг * Марганець - 110 мкг * Мідь - 87
мкг * Молібден - 8 мкг * Фтор - 2 мкг * Цинк - 100 мкг Калорійність сливи
У 100 г сливи в середньому міститься близько 43 ккал. Корисні властивості сливи
Крім відмінних смакових якостей, слива відома своїми лікувальними властивостями,
а крім того багата вітамінами, мінералами і іншими корисними речовинами.
Відомо, що сливи допомагають при гіпертонії, атеросклерозі, захворюваннях
нирок і печінки, ревматизмі, захворюваннях шлунково-кишкового тракту, лихоманці,
подагрі, запорах і багатьох інших захворюваннях. Слива Також сливи і сливовий
сік: * рекомендують для профілактики і лікування анемії * нормалізують роботу
нервової системи * дезінфікують ротову порожнину і шлунково-кишковий тракт
(Особливо сливи темних сортів) * завдяки високому вмісту калію надають
сечогінну дію * допомагають у боротьбі з втомою і безсонням *
використовують для підвищення апетиту * підвищують настрій * виводять з організму
поганий холестерин * є відмінним профілактичним і протиінфекційних
засобом * поліпшують зір * роблять шкіру гладкою та еластичною Обережно,
зливу! Не варто вживати сливи і сливовий сік при ожирінні і цукровому
діабеті. Автор: Олександр Кузнєцов

Share This Post: