Про користь винограду і його похідних краще за інших скаже той факт, що
це єдиний фрукт , вивченням властивостей якого займається ціла наука
- ампелографія

Опис винограду Виноград - назва куща і однойменного плоду. Виноград
- Одне з перших рослин, яке почав культивувати осіб. Перші
згадки про виноград датуються 5-6 тисячоліттями до н. е.. - Вже тоді
його вирощували в Єгипті і Месопотамії. Надалі культура винограду поширилася
по всьому світу і в даний час виноградні плантації можна зустріти
на будь-якому континенті. Плоди винограду ростуть досить щільними гронами,
складаються з декількох десятків або навіть сотні ягід. Виноградні ягоди
мають кулясту або овальну форму, а їх забарвлення відрізняється в залежності
від сорту (зустрічаються жовті, зеленуваті, темно-сині, фіолетові, чорні
та інші відтінки). Шкірочка тонка, але досить щільна, а під нею знаходиться
солодка, кисло-солодка або кисла і соковита м'якоть із зануреними в неї кісточками
(Існують сорти без кісточок). Незважаючи на те, що вчені налічують
більше 8000 сортів винограду, вони всі діляться всього на 4 основні групи:
* Столові сорти винограду * винні сорти * сорти, що йдуть на родзинки * виноград
для виготовлення солодких соків Склад винограду У 100 г винограду міститься:
* Вода - 80.2 г * Білки - 0.6 г * Жири - 0.2 г * Вуглеводи - 16.8 г (в т.
ч. моно-і дисахариди - 15 г) * Харчові волокна (клітковина) - 0.6 г * Пектин
- 0.6 г * Органічні кислоти (винна, лимонна, щавлева, яблучна і
ін) - 0.84 г * Зола - 0.5 г Вітаміни у винограді: * Вітамін А (ретинол)
- 0.1 мг * Вітамін В1 (тіамін) - 0.05 мг * Вітамін В2 (рибофлавін) - 0.02
мг * Ніацин (вітамін В3 або РР) - 0.3 мг * Вітамін В5 (пантотенова кислота)
- 0.18 мг * Вітамін В6 (піридоксин) - 0.6 мг * Фолієва кислота (вітамін
В9) - 4 мкг * Вітамін С (аскорбінова кислота) - 6 мг * Біотин (вітамін
H) - 4 мкг * Вітамін К (філлохинон) - 0.5-2.0 мкг * Вітамін Р (флавоноїди)
- 45 мкг Макроелементи у винограді: * Калій - 255 мг * Кальцій - 30 мг *
Магній - 17 мг * Натрій - 26 мг * Фосфор - 22 мг Мікроелементи у винограді:
* Залізо - 600 мкг * Йод - 8 мкг * Кобальт - 2 мкг * Марганець - 90 мкг *
Мідь - 80 мкг * Молібден - 3 мкг * Фтор - 12 мкг * Цинк - 91 мкг Калорійність
винограду: У 100 г винограду в середньому міститься близько 65 ккал. Корисні
властивості винограду З незапам'ятних часів виноград і продукти, одержувані
з нього, застосовуються людиною як ліки при лікуванні багатьох захворювань.
До складу винограду входить понад 150 біологічно активних речовин. М'якоть
і сік винограду багаті вітамінами і мікроелементами. Шкірка винограду містить
віск, ефірну олію, фітостеріновие речовини, дубильні і фарбувальні речовини,
а в шкірці червоного винограду також міститься речовина ревератрол - це
натуральний фенол (карболова кислота), який може пригнічувати ракові
захворювання на різних стадіях. виноград Виноград допомагає при анемії, хронічних
захворюваннях нирок, артритах, розладах травної системи, болі
в суглобах, також сприяє поліпшенню обміну речовин і виведення з організму
сечової кислоти. Виноградний сік має бактерицидну, сечогінну, проносну,
потогінну і відхаркувальною дією. Він також надає тонізуючу
і, загальнозміцнюючу дію на організм, підвищує м'язовий тонус, особливо
серцевого м'яза, знижує підвищений артеріальний тиск. Його застосовують
також як протизапальний, кровоспинний, заспокійливу і протианемічну
засіб. Виноградний сік нормалізує кислотно-лужну рівновагу в організмі,
склад шлункового соку, перешкоджає утворенню каменів у нирках, покращує
кровообіг і травлення, нормалізує функції нервової системи та кровотворення,
знижує рівень холестерину в крові, активує метаболічні процеси
в організмі, підвищує якість материнського молока, нормалізує діяльність
ендокринних залоз. Сік винограду ефективний при хронічних захворюваннях
шлунка (гастрит) і кишечника (атонія, запор, геморой), а також печінки,
жовчного міхура і жовчовивідних шляхів, легенів (туберкульоз, бронхіальна
астма, плеврит), при анемії, гіпертонії, подагрі, фізичному і нервовому виснаженні
організму, сечокислий діатез. Його призначають при катарах верхніх дихальних
шляхів і захворюваннях легенів, ангінах і виразках в роті. Обережно, виноград!
Не варто вживати виноград і виноградний сік при: * діареї * діабеті
* Набряках * гіпертонії * хронічному фарингіті * виразкової хвороби шлунка
і дванадцятипалої кишки * в разі наявності надлишкової масою тіла або
ожиріння * онкологічних захворюваннях шлунка Також виноград і його сік
не варто вживати на завершальній стадії вагітності, так як це негативно
позначається на роботі молочних залоз.

Share This Post: