Соковита , свіжа і гіркувата на смак м'якоть грейпфрута - це не тільки
прекрасний помічник при схудненні, але й джерело здоров'я і довголіття

Опис грейпфрута Грейпфрут - назва однойменного плоду і дерева сімейства
цитрусових. Вважається, що грейпфрут з'явився в Індії в результаті природного
схрещування двох інших цитрусових - апельсина і помело. У Європі про грейпфруті
дізналися в 1750 році, коли він був виявлений Гріффітс Хьюджес на острові
Барбадос. Він же дав плоду назву «заборонений плід», але з якихось причин
воно не прижилося і дуже скоро грейпфрут стали називати «маленьким шедок»
(Так у той час називали помело, на яке схожий грейпфрут) на честь англійського
капітана шедок. Сучасна назва «грейпфрут» з'явилося завдяки ямайським
торговцям в 1814-му році. Довгий час грейпфрут використовували як декоративне
рослина, але з кінця XIX століття його почали вирощували для вживання в їжу
і промислових цілей. Зараз грейпфрут обробляється в більшості країн
з теплим кліматом, але найбільша кількість його плантацій знаходиться в США,
Карибських країнах, Бразилії, Ізраїлі, ПАР, Японії та Індії. Форма плоду округла,
близько 10-15 см в діаметрі. Грейпфрути покриті щільною жовтою або червоною,
в залежності від сорту, шкіркою всередині якої знаходиться м'якоть, розділена
на часточки, вкриті тонкою білою шкіркою. М'якоть може бути різних кольорів,
які лежать в діапазоні від блідо-жовтого до червоно-рубінового, це залежить
від сорту, і має солодкий з характерною гіркуватістю смаком. Найчастіше
грейпфрут вживається у свіжому вигляді, але також з нього роблять соки і використовують
в косметичній та харчовій промисловості. Склад грейпфрута У 100 г грейпфрута
міститься: * Білки - 0.9 г * Жири - 0.2 г * Вуглеводи - 8.7 г (в т. ч. моно-
і дисахариди - 6.5 г) * Харчові волокна (клітковина) - 1.4 г * Пектин - 0.6
г * Органічні кислоти - 1.3 г * Зола - 0.5 г Грейпфрут Вітаміни в грейпфруті:
* Вітамін А - 0.02 мг * Вітамін В1 (тіамін) - 0.05 мг * Вітамін В2 (рибофлавін)
- 0.03 мг * Ніацин (вітамін РР або В3) - 0.23 мг * Фолієва кислота (вітамін
В9) - 3 мкг * Вітамін С (аскорбінова кислота) - 45 мг Макроелементи в грейпфруті:
* Калій - 197 мг * Кальцій - 34 мг * Магній - 13 мг * Натрій - 13 мг * Фосфор
- 23 мг Мікроелементи в грейпфруті: * Залізо - 500 мкг * Йод - 2 мкг * Кобальт
- 1 мкг * Марганець - 30 мкг * Мідь - 67 мкг * Фтор - 17 мкг * Цинк - 200
мкг Калорійність грейпфрута У 100 г грейпфрута в середньому міститься близько
35 ккал. Корисні властивості грейпфрута Грейпфрут як і інші цитрусові
надає сильний відновлювальний ефект на організм людини. Лікарі рекомендують
вживати сік і плоди цього цитруса для профілактики і лікування серцево-судинних
захворювань, хвороб печінки і жовчного міхура, ожиріння, цинги, анемії,
подагри, інфекційних і застудних захворювань, гастритів і коліту, ряду
шкірних захворювань, а також при набряках, запорах, метеоризмі, підвищеної
кровоточивості ясен та інших видах кровотеч. Так само, як і інші цитрусові,
грейпфрут має виражену протиракової впливом, знижує рівень
поганого холестерину (особливо плоди з червоною м'якоттю) і допомагає хворим
з цукровим діабетом (так як посилює дію інсуліну) Сік грейпфрута
рекомендують людям, що страждають підвищеною стомлюваністю, слабкістю після
перенесених захворювань або операцій і при виснаженні нервової системи. Він
дуже корисний під час клімаксу як у жінок, так і у чоловіків, збуджує
апетит, сприяє поліпшенню травлення, частково усуває функціональні
розлади печінки та підвищує життєдіяльність всього організму. Обережно,
грейпфрут! Вживання грейпфрутів в їжу має ряд протипоказань. До
основним з них відносять: * ряд захворювань травної системи. До них
відносять виразки шлунка та дванадцятипалої кишки, гастрити з підвищеною кислотністю
шлункового соку, ентерити, коліти, а також печія і кисла відрижка * гепатит
* Нефрит * підвищений артеріальний тиск * захворювання сечостатевої системи,
печінки, жовчного міхура та підшлункової залози * алергії. У деяких людей,
а також маленьких дітей грейпфрут може викликати сильну алергічну реакцію
* Прийом ліків. Одночасне вживання деяких лікарських препаратів
і грейпфрутів може призвести до негативних побічних явищ. Тому перш
вживати грейпфрут, слід уточнити у свого лікаря.

Share This Post: