Абрикос - не тільки смачний, але і вельми корисний плід, тому його вживання
в їжу може благотворно позначитися на Ваше здоров'я.

Опис абрикоса Абрикос - це назва однойменного плодового дерева
і фрукта. Батьківщиною абрикоса вважається Китай, звідки поступово поширився
по всьому світу. До Європи абрикос потрапив транзитом з Вірменії (від назви
цієї країни походить назва абрикоса в ботаніці, - в перекладі з латині
armeniacus позначає вірменський). В даний час абрикоси широко розповсюджені
по всьому світу, переважно в країнах знаходяться в помірному кліматичному
поясі. Плоди абрикоса - середні за розмірами довгасто-сплюснені ягоди,
в залежності від сорту від 2-х до 4-х см в діаметрі, з твердою крупною кісточкою
всередині. Залежно від сорту колір абрикоса може бути від блідо-жовтого
до соковитого оранжевого з червоними жилками й крапками. Абрикоси є швидкопсувними
фруктами, тому для транспортування на далекі відстані, їх зривають
раніше терміну дозрівання, практично зеленими, і вони встигають вже в дорозі.
У їжу вживаються як не тільки самі плоди, але і абрикосовий сік і ядра
кісточок. У російській мові абрикос в залежності від сорту і способу приготування
має декілька назв: * Жерделі - це сорт абрикос; відрізняється дрібними
розмірами і характерним солодким смаком * шептала - трохи підв'ялені великі
плоди з попередньо витягненої кісточкою * урюк - цілісні сушені плоди
з кісточкою * кайса - обкурені двоокисом сірки і підв'ялені плоди без кісточок
* Курага - половинки в'ялених плодів, обкурені двоокисом сірки і висушені
на сонці протягом декількох днів Склад абрикоса У 100 гр. абрикоса міститься:
* Вода - 86 г * Білки - 0.9 г * Жири - 0.1 г * Вуглеводи - 10.8 г (в т. ч.
моно-і дисахариди - 9 г) * Клітковина - 8 г * Пектин - 0.7 г * Зола - 0.7
г * Органічні кислоти (яблучна, лимонна, винна) - 1 г абрікосВітаміни
в абрикосі: * Вітамін А (бета-каротин) - 1.6 мг * Вітамін Е (токоферол)
- 0.95 мг * Вітамін С (аскорбінова кислота) - 10 мг * Вітамін В1 (тіамін)
- 0.03 мг * Вітамін В2 (рибофлавін) - 0.06 мг * Ніацин (вітамін В3 або РР)
- 0.7 мг * Фолієва кислота (вітамін В9) - 3 мкг Макроелементи в абрикосі:
* Калій - 305 мг * Кальцій - 28 мг * Магній - 8 мг * Натрій - 3 мг * Фосфор
- 26 мг Мікроелементи в абрикосі: * Залізо - 700 мкг * Йод - 1 мкг * Кобальт
- 2 мкг * Марганець - 220 мкг * Мідь - 140 мкг * Цинк - 82 мкг * Фтор - 11
мкг Калорійність абрикоса У 100 г абрикос в середньому міститься близько 40-47
ккал. Користь абрикос У медицині абрикоси використовують як в свіжому, так і
в сушеному вигляді. Завдяки високому вмісту калію і заліза абрикоси і
абрикосовий сік є незамінним продуктом у раціоні вагітних жінок,
а також хворих серцево-судинними захворюваннями і анемією. Вживання
кураги призначають людям перенесли інфаркт, при аритмії, міастенії, недостатності
кровообігу та інших захворюваннях, а також хворим, які вживають ряд
лікарських препаратів (зокрема сечогінні засоби і серцеві глікозиди).
Абрикосовий сік володіє сечогінним і протиінфекційних властивістю, надає
кровотворної і протиракову дію, є легким проносним, жаждоутоляющее
і жарознижуючим засобом. Сік абрикоса показаний при ішемічній хворобі
серця, аритмії, серцево-судинних захворюваннях, що супроводжуються набряками
і підвищеним тиском, запорах, туберкульозі, анемії, захворюваннях шкіри,
ожирінні. Також корисно масло, що отримується з абрикосових кісточок, - завдяки
малої в'язкості його використовують як розчинник для деяких лікарських
препаратів для підшкірного і внутрішньом'язового введення. Також абрикосове
олію вживають при виготовленні деяких лікарських мазей та косметичних
коштів. Протипоказання до вживання абрикосів Стиглі плоди містять
значні кількості цукру (до 20%), тому їх вживання протипоказано
хворим на цукровий діабет.

Share This Post: