Цикорій - трав'янистий багаторічник заввишки понад 1 м. На першому році життя
цикорій утворює прикореневу розетку струговідно - перістораздельние листя.
Цикорій має стеблові листя, родолговато - ланцетні і майже цілокраї.

Цвісти починає на другому році вегетації. Триває цвітіння з липня по серпень,
в окремі роки затягується до осені, що забезпечує додатковий
корм медоносним бджолам, які збирають нектар і пилок. Суцвіття складається з
12-20 тільки язичкових обох статей дрібних квіток, зібраних у відносно
великі світло-сині кошики, розташовані в основному на кінцях гілок
і мають дворядну обгортку. Плоди цикорію-сім'янки. Цикорій дико росте
майже повсюдно - уздовж доріг, на лугах і пустирях, серед чагарників
і на лісових галявинах, воліючи ницим місцях пагорби і більш сухі місця
проживання. З лікувальною метою використовують корені цикорію. Вони мають гіркуватий
смак, сприяють поліпшенню травлення, застосовуються при різних захворюваннях
ШКТ майже без протипоказань, мають жовчогінну дію, тому
використовуються при лікуванні захворювань печінки, жовчовивідних шляхів. Заготовлювати
коріння цикорію краще восени. Викопавши, їх очищають від землі і сушать. Листя
виведених сортів салатного цикорію використовують як вітамінного (і
стимулюючого травлення) компонента лікувального харчування, яке в останні
десятиліття стає все більш популярним. Вирощують цикорій і заради товстого
веретеноподібної кореня, використовуваного для виробництва кавового сурогату.
Сьогодні дуже популярні зручні у використанні розчинні напої, що містять
порошок цикорію і ячменю з добавками ехінацеї, женьшеню, лимонника китайського
або родіоли рожевої, вироблені в Україні. Настоянка з цикорію допомагає
хворим на діабет.

Share This Post: