Морква є високопоживного коренеплодом . Як лікувальна рослина використовується
вже близько 4 тис. років. Її широко використовують в гастрономії як найпопулярнішу
приправу , вона може, бути також і основним продуктом у страві.

Морква - дуже корисний овоч для організм. Корисні і лікувальні властивості
моркви пояснюються її багатим складом. Морква містить вітаміни групи
В, РР, С, Е, К, в ній присутній каротин - речовина, яка в організмі
людини перетворюється на вітамін А. Морква містить 1, 3% білків, 7% вуглеводів.
Немало в моркві мінеральних речовин, необхідних для організму людини:
калію, заліза, фосфору, магнію, кобальту, міді, йоду, цинку, хрому, нікелю,
фтору та ін У моркві містяться ефірні масла, які зумовлюють її
своєрідний запах. Морква містить бета-каротин, який покращує роботу
легенів. Бета-каротин є попередником вітаміну А. Потрапляючи, в організм
людини каротин перетворюється на вітамін А, який найбільш корисний для
молодих жінок. Також цілющі властивості моркви пов `язані із зміцненням
сітківки ока. Людям, страждаючим короткозорістю, кон'юнктивіту, блефаритами,
нічною сліпотою і швидкою стомлюваністю вживання цього продукту в їжу
дуже бажано. Корисні властивості моркви використовуються в харчуванні людини.
Корисно погризти сиру моркву, оскільки це зміцнює ясна. Оскільки вітамін
А сприяє росту, то морква особливо корисна дітям. Цей вітамін необхідний
для нормального зору, він підтримує у хорошому стані шкіру і слизові
оболонки. Морква, страви з моркви і особливо морквяний сік використовуються
в лікувальному харчуванні при гипо-і авітамінозі А, захворюваннях печінки, серцево-судинної
системи, нирок, шлунка, недокрів'ї, поліартриті, порушеннях мінерального
обміну. Пюре з сирої або відварної моркви показане при коліті. Варена
морква допомагає лікувати злоякісні пухлини, дисбактеріоз кишечника,
нефрити. Володіє цей овоч і протимікробними властивостями. Також в моркві
містяться фітонциди. Досить пожувати морквину - і кількість мікробів
в роті різко зменшиться. Для лікування нежиті можна закопувати в ніс сік
моркви. Лікарі і кулінари радять використовувати в їжу столову моркву
з яскраво-червоною шкірочкою, особливо якщо вона прибрана до перших осінніх заморозків.
Відварна морква досить часто включається в раціони хворих цукровим діабетом.
Щоб організм швидше засвоїв провітамін А моркви, її доцільніше вживати
зі сметаною або рослинним маслом. По властивості стримувати утворення
жирів в організмі морква з овочів поступається тільки капусті. Сполук
калію в моркві в 10 разів більше, ніж сполук натрію. Це, разом з харчовими
волокнами, наділяє даний коренеплід не лише сечогінними, але і помірними
жовчогінні властивості. Було встановлено що морква містить багато натуральних
антибіотиків, які називаються фітонцидами, хоча ви і не відчуєте
різкого запаху. Якщо потримати в роті морквяний сік або пожувати морквину,
то кількість хвороботворних мікробів різко зменшується. Також в ній є
вітаміни С, Е, РР, групи В, мінерали - магній, цинк, хлор, фтор, йод, мідь,
сірка, фосфор, марганець, кобальт, залізо, бор, кремній, і пектини. Але в основному
цілюща цінність моркви пов'язана з великою кількістю каротину, який
перетворюється в організмі на вітамін А, і є сильним антиоксидантом.
Адже при недоліку цього вітаміну може розвинутися недокрів'я, швидка стомлюваність
організму, погіршення зору. Моркву потрібно давати дітям для хорошого розвитку
і зростання, і для підвищення захисних сил. * При запаленні печінки і нирок,
жовчнокам'яної хвороби; * гастриті та інших порушеннях травної системи;
* При простудних захворюваннях і туберкульозі; * добре стимулює лактацію
у годуючих жінок; * покращує зір, дуже корисна для очей; * допомагає
при порушенні серцевої діяльності; * поліпшує склад крові і омолоджує
організм; * насичується вологою шкіру, покращує колір обличчя і надає шкірі особливої
гладкість і бархатистість. Морква додають у салати, соуси, супи та борщі,
з неї готують різні пудинги, котлети, запіканки і суфле. В залежності
від стану людини сирий морквяний сік можна пити від 0, 5 до 3-4 л в день.
Сік допомагає привести весь організм в нормальний стан. Морквяний сік
- Найбагатше джерело вітаміну А, який організм засвоює швидко.
У соку міститься велика кількість вітамінів В, С, D і Е. Морквяний сік
покращує апетит, травлення і структуру зубів. Годує мати з метою поліпшення
якості молока повинна пити щодня морквяний сік. Сирий морквяний сік
є природним цілителем при виразках і ракових утвореннях. Він підвищує
опірність організму до інфекцій, ефективно діє на підшлункову
залозу, підвищує опірність лімфатичних і залоз внутрішньої секреції,
пазух лицьового черепа і дихальних органів. Морквяний сік зміцнює нервову
систему і не знає собі рівних в підвищенні енергії і сили організму. Суха
шкіра, дерматит (запалення шкіри) і інші шкірні захворювання є наслідком
недостатності в організмі поживних речовин, що містяться в сирій моркві.
Це стосується і очних хвороб: офтальмии, кон'юнктива і т.д. Як засіб
боротьби проти виразок і ракових утворень сирий морквяний сік - диво нашого
століття. Проте його потрібно приготувати правильно (витягнути з клітковини), а всяку
їжу, що містить концентрований цукор, крохмаль і зернову муку, повністю
виключити. Вранці натщесерце давати дітям 50-100 мл соку. Послаблює м'яко і
добре. Полоскати горло при ангіні кілька разів в день: на 100 мл свіжого
соку додати 1 ст. ложку меду, розмішати, розбавивши склад навпіл з кип'яченою
водою. Чим більше кислотності в шлунку, тим більше слід вживати морквяного
соку. Свіжий сік підсолодити медом і змащувати або полоскати рот при молочниці.
Щодня вранці натщесерце з `їдати 100 г тертої моркви із сметаною або рослинним
маслом або сік по 1 / 4 склянки 4-5 разів на день, змішавши його з медом. Застосовується
при недокрів'ї, авітамінозі і загальному занепаді сил. Каротин, що міститься в
моркви, благотворно впливає на зміцнення зору. Морква при опіках: при
свіжих опіках накладати кожні 20-30 хв кашку з свіжої моркви, а також
до запалених ділянок шкіри і гнійних ран. Дітям від глистів пити натщесерце
1 / 2 склянки морквяного соку або свіжу натерту моркву - 100 г. Можна дати
дітям по 1 ч. ложці конопляного масла 2 рази в день натщесерце з хлібом. Масло
проносить і убиває глистів (прованське, горіхове масло). При нирково-кам'яній
хвороби і як вторгнень: а) розмолоти насіння моркви в порошок. Приймати
по 1 г 3 рази на день за 30 хв до їди. б) 1 ст. ложку насіння моркви залити
1 склянкою окропу, настояти, закутавши, 12 годин, процідити. Приймати в теплому
вигляді по 1 / 2 склянки 5-6 разів на день. Камені і пісок в жовчному міхурі та в нирках
є природним результатом нездатності організму вивести кальцій,
утворився внаслідок вживання концентрованих крохмалів і цукру.
Сік одного лимона в суміші з 1 / 2 склянки гарячої води кілька разів на день
і 1 / 2 склянки суміші морквяного, бурачного і огіркового соків (3-4 рази на
день) допоможе висновку каменів і піску з нирок протягом декількох днів або
тижнів. Цінність моркви: комплекс вітамінів, каротину, органічних кислот
і мінеральних солей. Каротин, що міститься в моркві у великій кількості,
нормалізує обмін речовин, впливає на фізичний і розумовий розвиток організму,
підвищує його опірність до інфекцій, нормалізує функції органів зору.
З моркви готують препарати, які мають спазмолітичну, судинорозширювальну
властивостями, мають заспокійливу дію на центральну нервову систему:
1. Порошок з насіння: приймайте по 1 г в 3 прийоми за день. Порошок з насіння
ефективний також при порушенні травленням як сечогінний засіб при
сечокам'яній хворобі. 2. Відвар: 1 ст. ложку подрібненого насіння залийте
1 склянкою окропу, тримайте на водяній лазні 12 ч. Приймайте гарячий відвар
по 3 склянки на день. У народній медицині використовують насіння цієї рослини.
Вони містять каротин, цукор, йод і мінеральні солі. Морква має протизапальну,
бактерицидною і ранозагоювальні властивості, а також сечогінну, камнерастворяющім
і проносним.

Share This Post: