Ми багато чуємо про те, що при прийомі певних ліків треба намагатися
не порушити корисну мікрофлору шлунка. А що взагалі є
ця мікрофлора і чи потрібні нашому шлунку бактерії?

Відомо, що кишечник здорової людини є «притулком» для 700
видів всіляких мікроорганізмів. Переважна частина з них, а саме 99%
- Це корисні бактерії. Відсоток належить умовно-патогенної
мікрофлорі. До неї звичайно відносять стафілококи, грибки, кишкові палички
і т. д. Якщо для їх розвитку будуть створені сприятливі умови, то вони
почнуть посилено розвиватися, знищуючи корисні види бактерій і провокуючи
різні захворювання. У такому випадку, навіщо тоді корисні бактерії? А
для того, щоб підвищувати активність ферментизації ШКТ. А це тягне за собою
нормалізацію обміну речовин, розщеплення білків, повне засвоєння корисних
вітамінів і т. д. Крім того, мікрофлора товстого кишечника сприяє
підтримання водного і мінерального балансу в організмі. Особливо в цьому
плані треба виділити біфідобактерії, які ніяк не пов'язані із захворюваннями
ШКТ. Навіть навпаки - ці бактерії обмежують розмноження шкідливих мікроорганізмів
сальмонели і шигели. Крім цього, біфідобактерії допомагають виробляти
вітамін групи В, до якої належать тіамін, біотин, баламін і т. д. Якщо
постаратися розібратися з корисними властивостями і якостями біфідобактерій,
то стає ясно, чому більшість дієтологів радять вживати більше
натуральних продуктів на основі кислого молока, в яких і містяться ці
бактерії. Крім того рясніє даним видом бактерій і материнське молоко,
тому справедливо вважається, що вигодовування дітей материнським молоком
дуже корисно для їхнього здоров'я і захищає їх від дисбактеріозу та зниження
імунітету. Якщо говорити про лактобактерій, то вони «живуть» у найрізноманітніших
відділах ШКТ, а також в порожнині рота, стравоході і прямій кишці. Основне завдання
лактобактерій зводиться до захисту організму. Ці бактерії виробляють антибіотики
природного походження, які здатні пригнічувати розвиток гнильної
мікрофлори і т. п. Крім цього, даний вид бактерій запобігає розвитку
раку товстого кишечника і молочних залоз, вони підсилюють імунітет і супроводжують
всмоктуванню заліза і кальцію. Між тим, якщо кількість лактобактерій почне
неконтрольовано збільшуватися, то це може бути небезпечним для організму,
бо в цьому випадку вони можуть спровокувати грибкові захворювання шкіри та
кандидоз.

Share This Post: