Батьківщиною хурми є Китай , звідти він поширився в Східній Азії,
потім почав вирощуватися в Японії. І лише в кінці 19- го століття про хурму дізнався
весь світ.

Хурма налічує близько 500 різновидів. Більшість з них виростає
в тропічному кліматі. Основні відомі нам види - терпка кавказька,
нетерпка японська і солодка шоколадна, або корольок. Хурма містить в 2
рази більше харчових волокон і корисних мікроелементів, ніж яблука. У ній
також багато антиоксидантів. Плоди хурми містять велику кількість води,
золу, білки, вуглеводи, органічні кислоти, дубильні речовини. Цей фрукт
також багатий калієм, кальцієм, магнієм, фосфором і залізом, а також вітамінами
А, С і P. Хурма є дієтичним продуктом, показаним при розладі
травлення завдяки наявності пектину. Вона використовується в народній медицині
при шлункових захворюваннях. Великий вміст цукрів, в основному глюкози
і фруктози, підтримує здоров'я серцево-судинної системи, живить серцевий
м'яз і при цьому рівень глюкози в крові не досягає піку. Однак не слід
вживати хурму при діабеті. Міститься в хурмі магній знижує ймовірність
утворення каменів в нирках, а вітамін А захищає від раку. Вітаміни С і
P зменшують крихкість судин. Хурма має сечогінну дію і тонізуючі
властивостями. Заспокоює нервову систему, підвищує працездатність. Володіє
бактерицидну дію відносно кишкової і сінної палички, золотистого
стафілокока. При застуді та кашлі корисно полоскати горло соком одного
стиглого плоду хурми, змішаним з 3, 5 ст. ложки теплої води. Хурму можна
використовувати і в косметичних цілях. Маска з м'якоті хурми і яєчного жовтка
допомагає при розширених порах і схильності до вугрів. Загалом, хурма - скрізь
хороша! Головне - вміти правильно вибрати фрукт, щоб не розчаруватися
його терпким смаком. Вибирати потрібно повністю доспілі плоди, тоді їх м'якоть
буде по-справжньому соковитою і смачною. Зберігати хурму потрібно дуже дбайливо,
намагаючись не пошкодити оболонку. Найкраще зберігати її в замороженому вигляді.
До речі, заморожування - один із способів позбавитися від терпкості плодів. Ще
один із способів - помістити фрукти в теплу воду на 12 годин. Отже, хурма
корисна для профілактики серцево-судинних захворювань, покращує травлення
і містить безліч мікроелементів. З'їдаючи по 1-2 плоди хурми на день, ми
не тільки одержуємо задоволення, але і доповнюємо наше харчування корисними речовинами.

Share This Post: